18 români care au participat la un grătar, condamnați la închisoare. În Belgia, nu în România

Un judecător din Bruges a condamnat joi după-amiază optsprezece persoane care au participat la aceeași petrecere familială, în aprilie anul trecut. „Nu știam despre măsuri”, a spus familia română. Au fost condamnați la o lună de închisoare și la o amendă de 960 de euro, scrie cotidianul Nieuws Blad.

A fost una dintre primele petreceri după închiderea țării, în duminica aceea însorită, pe 12 aprilie a anului trecut, ziua în care catolicii sărbătoreau Paștele. Poliția a primit apoi un raport despre o petrecere în grădina unei case terasate de pe Manitobalaan, în Gistel. La sosire, ofițerii au stabilit că erau prezente acolo aproape treizeci de persoane, dintre care foarte puține erau minori. Era o petrecere de familie de Paște și toți cei prezenți se bucurau de un grătar. Și asta a fost ca un ghimpe pentru alți rezidenți locali, care au sesizat poliția. Familia românească a fost în cele din urmă dispersată și toți petrecăreții au trebuit să părăsească grădina.

Toți au primit o amenda amiabilă de 250 de euro. În mod surprinzător, aproape toți au refuzat să plătească apoi amenda. Drept urmare, joi după-amiază, au fost citate optsprezece persoane în fața instanței de poliție din Bruges. Doar doi dintre ei, un cuplu, au apărut de fapt în fața judecătorului. „Chiar nu știam că acest lucru nu era permis.”, a spus femeia. „Doar ce ajunsesem în Belgia și nu eram conștienți de măsurile în vigoare. Știam că se întâmplă ceva, dar ce reguli trebuie să urmăm exact, nu știam.”, a mai spus ea.

Această explicație nu l-a mulțumit în mod clar cu judecătorul de poliție Peter Vandamme:

„Trăim zece milioane de belgieni de un an precum călugării și călugărițele în chilii monahale. Nu avem voie să mergem la coafor. Totul pentru a lupta împotriva virusului. Făcând fără griji un grătar liniștit cu treizeci de persoane, anulezi toate aceste eforturi. Nu știai? Ar trebui să știi despre asta!”

Cei 18 participanți au primit toți o pedeapsă de o lună de închisoare și o amendă de 960 de euro. Cuplul român care a venit în instanță a reacționat uimit la această sentință: „Ce ar trebui să facem acum?” Judecătorul i-a răspuns scurt: „Du-te acasă și respectă măsurile, de data aceasta!”.

Sursa: Libertatea.ro


energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.