20 de ani cu ÎPS Teodosie. Între credință și controverse FOTO

Arhiepiscopul Tomisului sfințind apa

În urmă cu fix 20 de ani, pe 8 aprilie 2001, cel care avea numele de mirean Macedon Petrescu a fost întronizat la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, devenind Arhiepiscopul Tomisului. Era Duminica Floriilor. Este un personaj care a născut reacții contradictorii: de la credincioși care îl respectă ca pe un ierarh și duhovnic, la oameni care îl contestă vehement. A schimbat viața religioasă în zonă. A organizat, din primul an, prima mare procesiune religioasă, a făcut din peștera Sfântului Andrei un loc de pelerinaj (deși nimic nu dovedește că acela este locul în care ar fi stat Sfântul Andrei). A fost și primul mare ierarh cercetat penal, a declarat că a colaborat cu Securitatea, a făcut o pasiune pentru Radu Mazăre, pe care l-a asemuit cu Sfântul Vasile cel Mare. „Am întâlnit alţi primari la Bucureşti, îmbrăcaţi în costum, care m-au alimentat cu vorbe. El m-a alimentat cu dragoste. Ceea ce a făcut domnul primar aici, n-am sperat. Tot timpul gândeam la cel mai pilduitor părinte din istoria Bisericii: Sfântul Vasile cel Mare, care în puţinii ani cât a păstorit, a făcut ca niciun om din eparhia lui să nu fie neajutorat.”, spunea arhiepiscopul. A apărat dreptul credincioșilor de a se ruga în biserică, în perioada pandemiei, și a început demersurile pentru înființare Mitropoliei Dobrogei.

Arhiepiscopul Tomisului s-a născut la data de 12 decembrie 1955 în localitatea Vatra Dornei, din judeţul Suceava, fiind al şaptesprezecelea copil al familiei Procopie şi Elisabeta Petrescu. Între 1970-1975, a urmat Seminarul Teologic al Mănăstirii Neamţ, după care, în 1976, a devenit student al Facultăţii de Teologie din Bucureşti, instituţie de învăţământ pe care o a absolvit-o în 1980.

În anul 1977, a fost închinoviat ca frate la schitul Crasna, din judeţul Prahova, iar în decembrie 1990 a fost tuns în monahism la acelaşi schit unde a primit numele de Teodosie. În şedinţa din 22 martie 1994, Sfântul Sinod l-a ridicat la treapta Arhierieu, cu acordarea prealabilă a rangului de Arhimandrit şi a aprobat alegerea sa în funcţia de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu titulatura de Snagoveanul. Hirotonia în Arhiereu a avut loc în ziua de 3 aprilie 1994, în biserica Sfântul Spiridon Nou, din Bucureşti.

La data de 21 februarie 2001, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist a convocat la Bucureşti Colegiul Electoral Bisericesc în vederea alegerii noului Arhiepiscop al Tomisului. În urma votului membrilor Consiliului Electoral Bisericesc, Episcopul Teodosie Petrescu a fost ales pentru scaunul Arhiepiscopal de la Tomis. La 8 aprilie 2001, în Duminica Floriilor, a avut loc Întronizarea la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa. Din 17 septembrie 2002, a fost ales Decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa, fiind reales în 2004 şi 2008.

Teodosie a devenit Doctor în Teologie din iulie 1999, este profesor universitar din aprilie 2002 şi Doctor în muzică din decembrie 2005.

ÎPS Teodosie a primit un premiu de excelență din partea Universității Ovidius pentru activitatea la catedră

Arhiepiscopul Tomisului a fost decorat în decembrie 2002 cu “Steaua României în Grad de Cavaler”, iar din noiembrie 2003 este membru corespondent al “Academiei Oamenilor de Ştiinţă”.

IPS Teodosie s-a implicat în înfiinţarea şi organizarea unei şcoli de cântăreţi bisericeşti la Seminarul Teologic Bucureşti şi a patru noi Seminarii Teologice, respectiv cele de la Mânăstirile Căldăruşani, Cernica, Pasărea precum şi cel de la Giurgiu. A slujit la marile sărbători şi a făcut vizite pastorale repetate la penitenciarele din eparhie, precum şi slujbe şi vizite pastorale la spitale, azile, case de copii. De când a devenit Arhiepiscop al Tomisului, au fost reactivate opt mânăstiri şi schituri şi au fost înfiinţate cinci aşezăminte monahale noi.

Ca Arhiepiscop al Tomisului, IPS Teodosie a slujit la Penitenciarul din Poarta Albă, a întreprins vizite pastorale în parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului, inclusiv în localităţile din Delta Dunării, apropiindu-se astfel de credincioşii dobrogeni.

Suntem curioși, deci existăm

În 26 iulie 2001 a condus o amplă procesiune în cinstea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, prima procesiune de amploare care a avut loc în municipiul Constanţa în ultimul secol. La 21 octombrie 2001, Racla cu Brâul Maicii Domnului a fost adusă în Eparhia Tomisului. Pentru prima dată în istoria religioasă a Dobrogei, numărul celor are au întâmpinat procesiunea a depăşit o sută de mii de credincioşi. Cu această ocazie, peste un milion de creştini veniţi din întreaga ţară au sărutat Brâul Maicii Domnului. Arhiepiscopul Tomisului a mai adus în judeţul Constanţa, printre altele, moaştele Sfântului Gheorghe şi din nou Brâul Maicii Domnului, în luna mai a anului trecut.

Diferența dintre un arhiepiscop și un papă

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a fost acuzat că este un apropiat al Partidului Social Democrat. În martie 2008, Stelian Duţu, pe atunci preşedinte al organizaţiei judeţene a PDL Constanţa, l-a acuzat pe Arhiepiscopul Tomisului că ar fi agent electoral al PSD şi că ar transmite mesaje de la liderii centrali ai partidului către cei locali. Duţu susţinea că Teodosie ar fi avut întâlniri cu diverşi primari din judeţ şi cu agenţi economici cărora le-ar fi trasmis mesaje de la Miron Mitrea, spunându-le să îi sprijine pe Radu Mazăre şi pe Nicuşor Constantinescu în campanie electorală din 2008. Arhiepiscopia Tomisului nu a comentat aceste acuzaţii, spunând numai că Stelian Duţu îşi face campanie electorală pe seama Bisericii.

Un episod controversat al Înalt Prea Sfinţitului Teodosie a fost cel în care a recunoscut că a fost colaborat al Securităţii. În 28 august 2006, Arhiepiscopul Tomisului declara că nu ştie ce a urmărit preşedintele Traian Băsescu prin solicitarea de desecretizare a dosarelor înalţilor prelaţi şi preciza că el nu a colaborat cu fosta Securitate, dar spunea că ar putea avea dosar de urmărit. Preşedintele Traian Băsescu propusese desecretizarea dosarelor înalţilor ierarhi şi ale şefilor de culte religioase, care erau incluse în categoria dosarelor de siguranţă naţională. Câteva zile mai târziu, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie recunoştea că a semnat un angajament cu Securitatea, dar nu în sensul de a umări pe cineva, fiind un gest patriotic.

„Am semnat un angajament cu Securitatea, a fost un jurământ de credinţă faţă de ţară, nu ca să fac rău cuiva. E un jurământ de credinţă, nu de a urmări pe cineva”, a declarat atunci IPS Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului a prezentat presei angajamentul semnat cu fosta securitate, în septembrie 1987, pe când era asistent universitar, susţinând că, în pofida acestui angajament, nu a colaborat cu securitatea. Angajamentul a fost semnat de Teodosie în sediul Miliţiei Capitalei, în 29 septembrie 1987, când era asistent universitar la Institutul Teologic din Bucureşti. Întreg dosarul conţine şase file, Teodosie prezentând însă doar angajamentul semnat.

Arhiepiscopul Tomisului a fost cercetat penal pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual, a anunţat, marţi, Parchetul Tribunalului Constanţa, care s-a autosesizat în urma unui articol apărut în România Liberă, în care jurnalişti de la cotidianul citat relatau că i-au dat bani şi cadouri IPS Teodosie, pentru a-l ajuta pe unul dintre ei să devină preot, deşi nu avea pregătirea necesară. A mai fost cercetat penal pentru fraude cu fonduri europene în cazul fermei Nazarcea. A fost găsit nevinovat în ambele cauze.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Incidența scade în municipiul Constanța. Restricții noi în Mangalia și Costinești

Thu Apr 8 , 2021
Incidența cazurilor de coronavirus în municipiul Constanța a scăzut ușor, azi. Potrivit DSP, se înregistrau 5,93 cazuri la mia de locuitori, față de 5,97, ieri. Vestea proastă este că, în cadrul CJSU, a fost votată hotărârea nr. 54. Aceasta prevede încadrarea în limitele de incidență cumulată la 14 zile mai […]
coronavirus