20 de lucruri despre congresul PSD Constanța

congresul psd constanța
Viorica Dăncilă, înconjurată de colegi, la finalul congresului județean al PSD Constanța (foto: Constanța 100%, 30 august 2019)

PSD Constanța a convocat un congres județean, ieri, la care a participat și conducerea centrală a partidului, în frunte cu președintele Viorica Dăncilă.

Dincolo de declarațiile oficiale, pe care le puteți citi în Constanța 100%, am rămas cu câteva impresii despre acest eveniment politic.

 1. Viorica Dăncilă poate vorbi liber peste 20 de minute, fără să facă multe greșeli. Cred că le-am numărat pe degetele de la o mână, dar n-am forța să ascult din nou discursul.
 2. Poți să vorbești 23 de minute ca să spui, în mai multe feluri, un singur lucru: „Vreau să fiu președinte, susțineți-mă!”
 3. Comunismul nu a murit, cel puțin în modul de adresare, ci trăiește și chiar prosperă. Nu mă credeți? Citiți asta: „Doamnă preşedinte a PSD, mamă pentru copiii României, mamă între mame, când dvs. sunteţi dvs., f i r e a s c ă, în mijlocul oamenilor, să vă atingă, atunci percep ei adevăratul om Viorica Dăncilă”. Vorbele-i aparțin Marianei Gâju, primar PSD în Cumpăna de aproape 20 de ani. Video AICI. Îmi vine în minte că a fost contabilă la cooperativă și și-a dat licența la o facultate ciudată la 40 și ceva de ani. O fi pe undeva o legătură. Oricum, primărița și premierul se potrivesc. Mariana Gâju știe să facă gafe mari. Câteva exemple AICI, AICI, AICI și AICI. Sau se potriveau, pare că Viorica Dăncilă nu mai face atât de multe gafe.
 4. Oare cât de mult își pot dori unii primari un nou mandat? Sunt dispuși să facă orice?
 5. Am auzit și discursuri care îndeamnă la luptă politică, dar care mi s-au părut mai nuanțate, poate din decență, nu din întâmplare. Adică am auzit folosindu-se modul condițional, în loc de imperativ.
 6. M-am tot întrebat cum s-au aliniat astrele de a ajuns doamna Dăncilă să candideze la prezidențiale din partea PSD, când este evident că partidul are oameni mai bine pregătiți și mai carismatici?
 7. Lui Eugen Teodorovici îi face mare plăcere să-și treacă mâna prin păr și să vorbească despre părul său.
 8. Lui Eugen Teodorovici îi place să vorbească despre lucrurile bune care se vor întâmpla, dar nu suflă nimic despre promisiunile mincinoase din campania PSD, cum ar fi dobândă zero la dividende (dimpotrivă, acum se plătește mai mult decât în 2016).
 9. Eugen Teodorovici are părul alb și o batistă asortată cu gust la sacou, nu fără gust, așa cum sunt batistele lui Rareș Bogdan (o spune el, nu eu, mie nu-mi plac batistele asortate la sacou).
 10. Alegerile propriu-zise au durat 3 minute. S-a votat o listă, la vedere, n-au fost surprize.
 11. Felix Stroe a dovedit că este un politician redutabil și și-a asigurat un nou mandat de patru ani în fruntea partidului. În ciuda zvonurilor, PSD Constanța este un partid unit.
 12. Unii primari n-au fost prezenți la eveniment. Nu i-am văzut, de exemplu, pe Cristian Maricel Cârjaliu, din Agigea, și Florin Chelaru, din Năvodari. Primul l-a însoțit pe ministrul Turismului la Delfinariu, zilele trecute, dar a absentat aici. Oamenii spun că nu știu, de fapt, cât de pesedist mai este. Dacă mă gândesc cum arată Agigea la 12 ani de mandat ai lui Cristian Maricel Cârjaliu, nu mă mai mir că n-a venit.
 13. Alții au venit în echipă. De exemplu, și primarul din Limanu, Daniel Georgescu, și viceprimarul, Mihai Feodorof.
 14. Decebal Făgădău și Horia Țuțuianu au fost anunțati oficial candidații partidului la Primăria Constanța, respectiv Consiliul Județean Constanța. Nicio surpriză aici.
 15. „Are ciorapi. Dacă n-avea, era o țoapă”, îmi spune o colegă ziaristă despre Viorica Dăncilă. Se pare că e un amănunt important pentru doamne, îl trec așadar aici.
 16. Viorica Dăncilă a fost huiduită de circa 10 oameni, care au așteptat-o ore întregi în fața sediului unde a avut loc congresul. Înțeleg, în general, frustrarea, dar nu și înjurăturile în stradă.
 17. Sorin Lucian Ionescu a vorbit despre relația dintre partid și presă, în special cea online, și despre necesitatea construirii de punți între cele două. În interesul unei comunicări necesare și corecte, sper că a fost și înțeles, nu numai auzit.
 18. Apropo, Eugen Teodorovici a promis din nou că vom avea spital regional, altfel își va da demisia. N-a precizat de unde, a rugat-o pe o ziaristă să îi spună din ce funcție. Promisiunile și aroganța sunt boli grele.
 19. PSD speră și se roagă ca procentul de 22 obținut la alegerile europarlamentare să fie o greșeală. „Nu ei au câștigat alegerile, le-am pierdut noi”, a spus Viorica Dăncilă. În mare parte are dreptate.
 20. Cred că mulți dintre ei înțeleg însă că, în acest context, se poate și mai rău. Mi s-a părut că mulți dintre pesediști erau puțin triști, ca după un meci pierdut, ca înaintea unui alt meci pe care știi că-l pierzi, dar cu toate acestea trebuie să intri în ring și să speri.

Articole despre congresul PSD puteți citi mai jos:

VIDEO Viorica Dăncilă, huiduită de câteva persoane în Constanța
VIDEO Decebal Făgădău: „Trebuie să ne batem pentru Viorica Dăncilă”
VIDEO Viorica Dăncilă a vorbit 23 de minute liber și nu a făcut multe greșeli
Felix Stroe va conduce PSD Constanța și în următorii 4 ani
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.