41 de ani de la iadul de pe nava Independența. Tragedia, povestită de ultimul supraviețuitor

Pe 15 noiembrie se împlinesc 41 de ani de la tragedia navei Independența, cea mai mare navă construită vreodată în România, în urma căreia 42 de marinari și-au pierdut viața.

Pe 15 noiembrie 1979, vasul se afla în Marea Marmara, la intrarea în Strâmtoarea Bosfor, la primele ore ale dimineţii. Petrolierul este lovit de cargoul grecesc Evriali, iar în urma accidentului izbucneşte un incendiu, alimentat de cele 95.000 de tone de ţiţei aflate la bord. Incendiul a dus la producerea unor explozii, în urma cărora s-au înregistrat cele 42 de morţi. 11 corpuri nu au mai fost descoperite niciodată. Au scăpat cu viaţă numai trei persoane, care s-au aruncat în apă în partea opusă celei în care a avut loc accidentul. Tânărul comandant grec vinovat de dezastru a fost condamnat la 20 de luni de închisoare şi la plata unor daune de 850 de dolari. Independenţa a fost lansată la apă pe 28 mai 1977.

Incendiul a durat 29 de zile, fiind stins în dimineața zilei de 14 decembrie 1979.

Nava avea 150.000 tdw, 302 metri lungime şi înălţimea unui bloc cu 15 etaje.

Ioan Gomboșanu, ultimul supraviețuitor de pe navă, a povestit, la Dobrogea TV, anul trecut, experiența teribilă prin care a trecut.

Emisiunea poate fi urmărită mai jos.


Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.