76 de vârstnici din Medgidia beneficiază de îngrijire la domiciliu

ingrijire batrani

Municipiul Medgidia are un sistem de asistență socială foarte bine dezvoltat, cu sute de persoane nevoiașe în evidență. Strategia Serviciului  de  Asistenţă  Socială Comunitară   urmăreşte  abordarea problemelor cu care se confruntă grupurile vulnerabile ale comunităţii, încercând o abordare inovativă. Unul dintre aceste programe este chiar cel de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu.

Serviciile la domiciliu au caracter preventiv prin care se încearcă menţinerea independenţei persoanei în vârstă şi păstrarea unui nivel optim de viaţă. Serviciul oferit are o serie de obiective care au în prim plan crearea unui mediu de viață plăcut beneficiarilor. În prezent, 80 de îngrijitori specializați și 2 asistenți sociali lucrează în cadrul serviciului, o parte din ei cu un contract de două ore. Astfel, cei 76 de vârstnici care nu se pot gospodări singuri beneficiază de asistență timp de opt ore pe zi, timp în care îngrijitorii se asigură de bunăstarea acestora. Pe lângă îngrijirea propriu-zisă, personalul specializat se ocupă și de îngrijirea locuinței și gospodăriei, oferă ajutor pentru menaj, pentru prepararea hranei și pentru plata facturilor sau alte activități pe care vârstnicii nu le pot face singuri. Programul este axat pe persoanele în vârstă care nu au familie sau nu primesc sprijin din partea familiilor. Astfel, îngrijitorii le oferă și un ajutor pentru reintegrarea socială, precum și o persoană pe care se pot baza atunci când au nevoie.

Îngrijitorii sunt testaţi psihologic de personal de specialitate și acreditaţi anual de AJPIS Constanța în baza Raportului  de capacitate privind asigurarea serviciilor de îngrijire la domiciliu.

Beneficiarii sunt persoanele vârstnice care au domiciliul în municipiul Medgidia, nu se pot gospodări singuri sau necesită îngrijire specializată, se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile sociomedicale din cauza bolii ori stării fizice sau psihice (cu excepția bolilor infecţioase). În același timp, pentru a beneficia de serviciile de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu, solicitantul trebuie să depună o cerere scrisă Primăria municipiului Medgidia, în urma căreia se va face evaluarea necesităților persoanei, urmând ca beneficiarul să semneze un Contract de prestări servicii, cu Prestatorul de Serviciu, în baza planului individualizat de îngrijire.

Finanțarea serviciului se face din două surse – beneficiar și buget local, astfel beneficiarul contribuie cu un procent din venituri, respectiv pensie, care se calculează în funcție de valoarea pensiei, dar nu mai mult de 40% din aceasta, iar bugetul local acoperă restul sumei.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Bărbat tăiat în două de tren

joi feb. 18 , 2016
Un bărbat a fost tăiat de tren, astăzi, în zona Poarta 6 din Constanța. Din primele informații, victima, un bărbat de circa 50 de ani, a stat pe șine cel puțin 20 de minute după tragedie. La fața locului a ajuns o ambulanță, dar doctorii nu au putut face altceva […]

V-ar putea interesa și: