85% dintre participanții la „Festivalul Ulmetum – Eroii din Pădurea de Ulmi” nu știau de existența Cetății Ulmetum

„Festivalul Ulmetum – Eroii din Pădurea de Ulmi” a atras aproximativ 4.000 de participanți din Constanța și chiar din București. Peste 85% dintre aceștia au afirmat că nu știau de existența Cetății Ulmetum, însă i-au aflat povestea de la organizatorii evenimentului cultural, au vizitat-o și au fost bucuroși că au participat la o lecție de istorie vie.

Între dealurile de la poalele Cetății Ulmetum, timp de trei zile au avut loc demonstrații de luptă, ateliere de promovare a meșteșugurilor antice tradiționale, prezentări de echipamente și mânuiri de armament și activități specifice de tip reenactment și living history, dar și alte activități tematice pentru publicul larg.

Proiectul cultural de popularizare a istoriei Dobrogei, „Festivalul Ulmetum – Eroii din Pădurea de Ulmi”, a fost organizat în perioada 18 – 24 septembrie 2023, în 6 localități din județul Constanța, de Asociația „Grupul pentru Jurnalism, Cultură și Comunicare”, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.

În perioada 18 – 21 septembrie, în localitățile Pantelimon, Târgușor, Crucea, Hârșova, Ovidiu și Vulturu, au fost organizate 6 ateliere de reenactment cu tematică de școală de gladiatori, în cadrul cărora 60 copii cu vârste cuprinse între 10 – 18 ani (câte 10 din fiecare localitate), sub îndrumarea a 6 instructori de reenactment, au deprins cunoștințe specifice coregrafiei de lupte de gladiatori.

În prima zi a festivalului, la poalele Cetății Ulmetum au ajuns mai mulți soldați americani de la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, care au aflat despre eveniment de pe Facebook și au fost încântați să participe la câteva activități.

Adulți și copii din orașul și din județul Constanța, dar și pasionați de istorie din București au făcut o plimbare până în localitatea Pantelimon, unde au vizitat Cetatea Ulmetum și au luat parte la ateliere și au învățat cum se mânuiesc armele și echipamentele de luptă, de la membrii Asociației Culturale Tomis, care erau îmbrăcați în gladiatori.

La eveniment a participat, sâmbătă, 23 septembrie, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

„Istoria şi tradiţiile ne sunt trecut, prezent şi viitor. Ne îmbogăţesc cultural şi ne fac să ne simţim parte dintr-o comunitate unită în jurul unor valori identitare care ne definesc. Cu bucurie, am participat astăzi la Festivalul Ulmetum – Eroii din Pădurea de Ulmi, un eveniment cultural remarcabil, aflat la prima ediţie, organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanța. Am avut parte de o fascinantă călătorie în timp, care a dezvăluit trecutul bogat al acestei regiuni, într-o atmosferă plină de energie și de entuziasm”, a scris pe pagina sa de Facebook, președintele CJC, Mihai Lupu.

Copiii care au ajuns la festival au avut parte de un weekend inedit, în care au învățat să tragă cu arcul, și-au confecționat singuri podoabe, au aflat povești despre istoria locului și a Cetății Ulmetum și au participat la numeroase concursuri și spectacole.

„Ne bucurăm că a fost un eveniment cultural apreciat toți cei care au ajuns la festival și că, astfel, mii de oameni au aflat de existența Cetății Ulmetum.

Pentru promovarea Cetății Ulmetum, au fost amplasate panouri informative în diverse zone din proximitatea fortificației romano-bizantine, într-un așa numit „Traseu al Porților” și au fost organizate demonstrații și întreceri populare, dar și spectacole cu conținut tradițional.

În cadrul proiectului am organizat, în aer liber, în 6 localități ale județului Constanța, atât din mediul urban cât și din mediul rural, mai multe manifestări artistice, de reenactment și de tip living history.

Manifestarea culturală fost importantă, atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori și, cu siguranță, de la un an la altul va avea un public mai numeros. Deja ne gândim cum să organizăm ediția de anul viitor și ce noutăți să introducem în cadrul festivalului.

Acest eveniment este doar începutul unei serii de acțiuni care vor transforma regiunea centrală a județului Constanța într-o zonă atractivă de turism, prin punerea în valoare a patrimoniului natural și cultural”, a declarat Valentin Coman, președintele Asociației „Grupul pentru Jurnalism, Cultură și Comunicare”.

Participarea publicului la evenimentele organizate a fost liberă și gratuită.

Valoarea proiectului: 326.000 lei (293.000 lei finanțare Consiliul Județean Constanța + 33.000 lei contribuția proprie a solicitantului).

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Polițiștii de la Rutieră au dat 816 amenzi într-o săptămână. Ce reguli au încălcat cel mai mult șoferii din Constanța

lun sept. 25 , 2023
În perioada 16 – 22 septembrie, polițiști din cadrul Serviciului Rutier, Poliției municipiului Constanța – Biroul Rutier și formațiunilor rutiere au acționat în cadrul proiectului ROADPOL SAFETY DAYS, ce are ca scop conștientizarea participanților la trafic cu privire la riscurile la  care  se expun în situația în care nu respectă […]

V-ar putea interesa și: