A fost inaugurat cel mai nou punct de frontieră dintre România și Bulgaria

Astăzi, în localitatea Dobromir, judeţul Constanţa, a avut loc inaugurarea oficială a Punctului de Trecere a Frontierei Dobromir (România) – Krushari (Bulgaria) deschis la graniţa cu Republica Bulgaria.

Au fost prezenți reprezentanții conducerii Poliţiei de Frontieră Române şi Poliţiei de Frontieră Bulgare, a conducerii Gărzii de Coastă şi Direcţiei Regionale de Politie de Frontieră Ruse, precum şi a autorităţilor publice locale din România şi Bulgaria.

Punctul de Trecere a Frontierei Dobromir-Krushari funcţionează în subordinea Gărzii de Coastă şi este deschis pentru traficul internațional de persoane, precum și pentru traficul internațional de mărfuri, până la limita unei greutăți totale de 3,5 tone, iar programul de funcționare va fi de la ora 08:00 la ora 20:00. Prin acest punct de frontieră nu este permis transportul de materiale periculoase, animale vii şi al produselor supuse controlului fitosanitar.

Lucrările de amenajare au avut în vedere ca acesta să întrunească condiţiile pentru a fi deschis în regim de trafic internaţional conform catalogului Schengen. Astfel, punctul de trecere beneficiază de artere de control pentru fiecare sens, intrare şi ieşire din ţară, cabine de control, spaţii interioare, echipamente tehnice şi IT. Personalul care îşi desfăşoară activitatea la supravegherea şi controlul trecerii frontierei este asigurat de la structurile Poliţiei de Frontieră.

„De astăzi, în județul Constanța s-a mai deschis un punct de trecere al frontierei spre Bulgaria: Dobromir – Krushari. Sunt încântat că infrastructura județului se modernizează și cred că prin deschiderea acestui punct, traficul pe ruta România-Bulgaria se va fluidiza, mai ales în sezonul estival. În plus, consider că operaționalizarea acestui punct de frontieră constituie un real beneficiu pentru comunitățile române și bulgare din regiune. Am susținut acest proiect și chiar am întreprins demersuri către Guvernul României, cu precădere Ministerul Energiei, prin care am solicitat sprijinul în vederea racordării acestui obiectiv la rețeaua de alimentare cu energie electrică. Începând de astăzi, punctul de frontieră este sută la sută operațional”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Noul punct de frontieră se alătură celor 10 puncte de trecere cu specific rutier deschise traficului internaţional la graniţa României cu Bulgaria, operaţionalizarea lui urmând să asigure creşterea fluenţei traficului de călători între România şi Bulgaria.

Deschiderea acestui punct de trecere se înscrie în sfera consolidării relaţiilor bilaterale dintre cele două state fiind în concordanţă cu prevederile Regulamentului (EC) nr. 399/2016 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2006 privind crearea unui Cod Comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere (Codul Frontierelor Schengen).

Totodată, operaţionalizarea acestui punct de frontieră în regim internaţional constituie o măsură favorabilă pentru facilitarea accesului la infrastructura de transport în zona transfrontalieră, cât şi pentru înlesnirea mobilităţii bunurilor şi persoanelor, prin implementarea proiectului „Drum transfrontalier Dobromir – Krushari Crossborder road” – cod MIS-ETC 588, din cadrul programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

Menţionăm faptul că în luna octombrie a anului trecut, cu ocazia Ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Bulgaria, în prezența prim-miniștrilor celor două țări, a fost deschis oficial P.T.F. Lipnița-Kainardja, pe teritoriul României care, de asemenea, funcționează cu program 08.00-20.00, in regim de trafic internaţional pentru autovehicule de până la 3,5 tone inclusiv.

Lungimea frontierei României cu Bulgaria este de 631,3 km, iar punctele de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa cu Bulgaria au fost tranzitate, în acest an, de peste 7,4 milioane de călători (aproximativ 5,7 milioane dintre aceştia fiind cetăţeni UE şi 1,7 milioane cetăţeni non-UE). Totodată, în acest an au trecut frontiera româno-bulgară aproximativ 3,1 milioane mijloace de transport.

P.T.F. Dobromir (România) – Krushari (Republica Bulgaria) este situat în comuna Dobromir, jud. Constanta şi are corespondent pe teritoriul Republicii Bulgaria localitatea Krushari.

Spaţiile şi utilităţile necesare pentru desfăşurarea activităţii de control în punctul de trecere a frontierei sunt asigurate de către administratorul acestuia Primăria Comunei Dobromir.

Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.