A fost un an complicat pentru navigatori. Principale șapte provocări. Raportul SLN

Adrian Mihălcioiu, președintele SLN

Anul acesta, de sărbătoarea Crăciunului si a anului nou sunt plecați departe de familii peste 11.000 de navigatori romani, a transmis Sindicatul Liber al Navigatorilor, în raportul anual de activitate pe anual 2022.

„Anul 2022 a fost din nou un an complicat pentru navigatori. După anii de pandemie, industria transportului maritim nici nu și-a revenit bine că au și apărut noi probleme care perturbă grav activitatea navigatorilor.”, se arată în document.

Lunile ianuarie si februarie au fost doua luni in care toti speram ca activitatea pe nave si schimburile de echipaje sa revina la normal. Unele tari au ridicat restrictiile de calatorie, altele faceau pasi catre normalitate. Dar cand nici nu se termina bine luna februarie, mai precis pe data de 24 februarie 2022 lumea a fost din nou bulversata de razboiul pornit de Rusia impotriva Ucrainei.

Problemele cu care s-au confruntat navigatorii romani dupa cazurile inregistrate de Sindicatul Liber al Navigatorilor au fost:

 1. Din nou schimburile de echipaj au fost ingreunate prin lipsa navigatorilor din Ucraina si Rusia, acestia avand o pondere de peste 15 % din numarul total al navigatorilor la nivel Global. SLN a inregistrat un numar de peste 150 de cazuri pe parcursul anului 2022 (152).
 2. Neplata salarilor la timp a navigatorilor –54 de cazuri inregistrate si rezolvate e SLN, sumele recuperate fiind de peste 400.000 USD
 3. Plangeri privind accidente si imbolnaviri – 14 navigatori au fost indrumati si ajutati pana la recuperare si incasarea compensatiilor, concediilor medicale sau cheltuielilor medicale
 4. Decese ale navigatorilor – 4 cazuri inregistrate
 5. Nerespectarea contractelor de munca- 26 de cazuri inregistrate
 6. Sindicatul a fost solicitat pentru informatii privind incheierea unor contracte de munca de peste 200 de navigatori ( 217 ).
 7. Prin Inspectoratul ITF au fost inspectate pana la aceasta data 92 de nave, au fost preluate problemele echipajelor de pe 49 de nave si s-au recuperat 725.000 USD pentru navigatorii care au apelat la ajutorul ITF.

Solidaritate sindicală

SLN si inspectoratul ITF Romania au facut parte din grupul sindicatelor afiliate ITF care au spijinit nemijlocit familiile navigatorilor membri ITF din Ukraina pentru gasirea locurilor de cazare pe tot teritoriul tarii. Astfel pe principiul solidaritatii sindicale, au fost ajutate peste 140 de familii, asigurand in unele cazuri inclusiv transportul de la locul de intrare in Romania pana la Constanta.

S-au cazat temporar 42 navigatori ucrainieni prin serviciile de bunastare pana la gasirea unor spatii de cazare permanente.

Legislativ

Anul acesta SLN a reusit prin dialog la nivelul Ministerului Transporturilor si Directia Transport Naval sa imbunatateasca legislatia privind trei aspecte importante pentru navigatori si anume:

 • prelungirea documentelor navigatorilor care expira in timpul cand acestia sunt la bordul navelor si nu poate efectua schimbul de echipaj – in conformitate cu Recomandarea IMO- aceasta decizie isi produce efectele pana la data de 31 decembrie 2022;
 • prelungirea valabilitatii carnetului de Marinar de la 2 la 5 ani;
 • implementarea MLC 2006 in legislatia nationala prin aparitia OUG 50 din Aprilie 2022. UG 50/2022 este o lege fundamentala pentru protectia speciala a navigatorilor romani care garanteaza drepturile minime standard din contractele colective de munca incheiate cu organizatii recunoscute ale navigatorilor afiliate la ITF si ETF (ITF si ETF sunt parteneri sociali la nivel international si european).

Pentru a aplica corect MLC 2006 si legea de implementare in legislatia nationala, SLN a fost solicitat de catre agentiile de crewing pentru a le elibera avizele necesare la autorizare. Astfel SLN a eliberat avize pentru un numar de 72 de agentii de crewing, verificand in acest proces de avizare peste 3500 de nave din aproape toate flotele lumii. Cu alte cuvinte, in Romania in acest moment 72 de agentii de crewing plaseaza aproximativ 21.000 de navigatori romani pe un numar de peste 3500 de nave in conditii minime standard stabilite prin contractele colective de munca negociate si semnate de sindicatele afiliate ITF si/sau ETF. Aceste verificari au presupus un volum de lucru extraordinar, voluntar, a Grupului de Lucru Contracte (GLC) din cadrul SLN, insumand peste 1000 de ore de lucru/persoana doar in ultimele 4 luni. Acest efort voluntar a fost efectuat in beneficiul tuturor navigatorilor romani, singurul scop fiind ridicarea conditiilor de munca si viata la bordul navelor a acestora.

Pe nave acoperite de contracte colective de munca ITF /IBF si pe nave sub pavilion european sunt aproximativ 8750 de locuri de munca pentru navigatorii romani pe care isi desfasoara activitatea aproximativ 21 .000 de ofiteri si nebrevetati din tara noastra.

Contracte de muncă

În acest an au fost revizute de SLN toate contractele de munca (FOC) semnate de organizatie prin introducerea termenilor si conditiilor de lucru stabilite in forumul de negociere colectiva (IBF).

Termenii si conditiile revizuite:

-cresterea cu 5,5% a salariilor de baza a navigatorilor
-cresterea nivelului de compensatii in caz de accident soldat cu invaliditate ermanenta, deces din orice cauza mai putin suicid, inclusiv decesul survenit in timpul cand navigatorul se afla acasa debarcat pe motiv de boala si se afla in interiorul celor 130 de zile de concediu medical, cresterea compensatiilor acordate copiilor minori in urma decesului la bord a navigatorului.
-recent s-au incheiat si negocierile contractelor colective de munca cu Asociatia Armatorilor din Norvegia pentru navele sub pavilion norvegian NIS si nave NON NIS. Negocierile au adus mariri de ale salariului de baza de aproximativ 6%, s-au marit de asemenea compensatiile in caz de accident soldat cu invaliditate permanenta, deces din orice cauza mai putin suicid, inclusiv decesul survenit in timpul cand navigatorul se afla acasa debarcat pe motiv de boala si se afla in interiorul celor 130 de zile de concediu medical, cresterea compensatiilor acordate copiilor minori in urma decesului la bord a navigatorului. Totodata s-a stabilit nivelul contributiilor sociale ale angajatorilor pentru navigatorii romani care naviga pe navele armatorilor norvegieni sub pavilion Malta.

Social

La sfarsit de an, Sindicatul Liber al Navigatorilor organizeaza activitatea mult asteptata de copiii navigatorilor dar si de navigatori, POMUL DE CRACIUN si serbarea de sfarsit de an. Anul acesta Mosul SLN a oferit copiilor navigatorilor membrii de sindicat 786 de cadouri de Craciun.

Perspective 2023

Pentru anul viitor, SLN are cateva obiective foarte importante si anume:

 • Elaborarea unei legislatii privind pachetul social pentru navigatorii, un important act legislativ care ar aduce peste 1000 de noi locuri de munca pentru navigatorii romani pe nave sub pavilion european.
 • Continuarea programului ”vreau sa fiu navigator” lansat de SLN de Ziua Navigatorului 2022.
 • Elaborarea unei platforme publice impreuna cu institutiile de invatamant de marina si in parteneriat cu Stodig Norvegia. Prin aceasta platforma recrutarea cadetilor ar deveni mai facila pentru armatorii din intreaga lume si astfel s-ar mari numarul de joburi pentru tinerii absolventi.

Echipa Sindicatului Liber al Navigatorilor va ureaza tutror:

SĂRBĂTORI CU BINE!
CRĂCIUN FERICIT!
LA MULȚI ANI!


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

ANPC: Atenție la ce alimente cumpărați în acestă perioadă. Câteva sfaturi utile

sâm dec. 17 , 2022
Consumatorii trebuie să acorde o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor profita de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora, avertizează directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANCP), Paul Anghel. „Acordaţi o atenţie deosebită la […]

V-ar putea interesa și: