A început recensământul populației și locuințelor. Se va desfășura preponderent online. Amenzile ajung la 5.000 de lei

recensamant

Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Constanţa anunţă startul Recensământului populaţiei și locuinţelor 2021.

  • În perioada 1 februarie 2022-31 iulie 2022 se va desfășura etapizat , pe tot teritoriul României, Recensământului Populaţiei și Locuinţelor 2021(RPL2021).
  • Prima etapă constă în preluarea datelor din sursele administrative şi popularea chestionarelor electronice (1 februarie – 13 martie 2022). Pentru fiecare persoană identificată pe baza CNP-ului şi alocată unei adrese de domiciliu din RNEP, se completează o serie de variabile din formularul electronic.
  • A doua etapă este Autorecenzarea on-line (14 martie – 15 mai 2022). Recensământul Populaţiei și Locuinţelor din semestrul I al anului 2022 este 100% informatizat, se va desfășura preponderent online, fiecare persoană având posibilitatea de a se autorecenza.
  • Recenzarea prin interviu faţă-în-faţă, de către recenzori, cu înregistrarea datelor pe tabletă va avea loc în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, pentru acele persoane/locuinţe/clădiri pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line.

„Desfășurat în mod tradiţional o dată la 10 ani, recensământul populaţiei măsoară cu exactitate o serie de indicatori statistici deosebit de importanţi pentru fiecare stat, cum ar fi numărul populaţiei rezidente şi distribuţia teritorială a acesteia, dimensiunea fondului de locuinţe, condiţiile de locuit, dar surprinde și modificările cantitative și de structură intervenite de la ultimul recensământ pentru o multitudine de aspecte importante cum ar fi tipologia gospodăriilor și a nucleelor familiale, numărul de copii pe care o familie alege să-i aibă și structura etnică și confesională a populaţiei, etc.”, au precizat reprezentanții DJS Constanța.

RPL 2021 se realizează sub aspect tehnico-metodologic de către Institutul Naţional de Statistică, în concordanţă cu regulamentele Uniunii Europene în domeniul recensământului populaţiei şi al locuinţelor, sub coordonarea şi controlul Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor.

La nivelul Direcţiei Judeţene de Statistică Constanţa s-a organizat Unitatea Judeţeană de Implementare a Recensământului (UJIR) formată din angajaţi permanenţi ai DJS și personal contractual, care se vor ocupa de buna organizare și desfășurare a recensământului în judeţul Constanţa.

Autorecenzarea este acţiunea prin care înregistrarea informaţiilor la recensământ este efectuată de către persoana însăși și se poate realiza de pe echipamentul propriu al persoanei care se auto-recenzează sau al gospodăriei din care aceasta face parte sau de pe echipamente (tablete) puse la dispoziţie de către Unitatea Judeţeană de Implementare a Recensământului prin intermediul primăriilor. Fiecare persoană cu reşedinţa obişnuită în România are posibilitatea autorecenzării, parcurgând 2 paşi:

Pasul 1: constă în completarea formularului de preînregistrare, pentru toţi membrii gospodăriei, disponibil la adresa: www.recensamantromania.ro și apăsând butonul „Platformă autorecenzare”.

Pasul 2: constă în completarea chestionarului individual, prin accesarea acestuia la linkul primit pe adresa de email indicată la preînregistrare. Preînregistrarea de la pasul unu este necesară pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului individual.

Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării (art.49 din OUG nr.19/2020).

Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, tableta, laptop sau PC.

Având în vedere condiţiile sanitare impuse de pandemia de SARS-Cov 2 este recomandată autorecenzarea (prin completarea chestionarului online). Autorecenzarea aduce mai multe beneficii: protecţia proprie și a familiei împotriva SARS-Cov 2 prin evitarea contactului cu recenzorul, gestionarea timpului liber conform preferinţelor, precum și asigurarea calităţii răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană.

Informaţii referitoare la recrutarea recenzorilor vor fi disponibile pe site-ul direcţiei la adresa: https://constanta.insse.ro/ sau pe site-urile primăriilor.

Informaţiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem. Transferul de date on-line se realizează printr-un sistem securizat, protejat împotriva prelucrării neautorizate sau ilegale şi împotriva pierderii, a distrugerii sau a deteriorării accidentale.

Informaţiile obţinute pe baza declaraţiilor populaţiei înregistrate la recensământ sau preluate din surse administrative nu pot fi utilizate pentru stabilirea unor drepturi şi obligaţii pentru unităţile statistice la care se referă şi nici nu pot servi ca probe în justiţie. Rezultatele recensământului sunt utilizate doar în scopuri statistice şi de cercetare ştiinţifică.

Rezultatele recensământului sunt extrem de importante, toate instituţiile locale, judeţene sau centrale vor utiliza aceste date pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială sau pentru a elabora strategii de dezvoltare. De asemenea, prin realizarea acestui recensământ, România își îndeplinește obligaţiile ca stat membru al Uniunii Europene, urmând ca după finalizarea acestuia să transmită datele la EUROSTAT. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, participarea la recensământ și furnizarea de informaţii corecte și complete, fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului faţă-în-faţă cu un recenzor sunt obligatorii. De asemenea, potrivit aceluiași act normativ, refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii și se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei.

Zen Residence
energia residenceOne thought on “A început recensământul populației și locuințelor. Se va desfășura preponderent online. Amenzile ajung la 5.000 de lei

  1. DECIT SA CHELTUITI BANI PE ASA CEVA E MAI USOR SA NUMARATI CERTFICATELE DE NASTERE MINUS CELE DE DECES SAU CNP urile In diaspora nu puteti ajunge ca sint imprastiati prin toata lumea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Scandalul „bani pentru xerox”. Directoarele de la Liceul Callatis Mangalia și-au pierdut funcția!

Tue Feb 1 , 2022
Inspectorul școlar general din cadrul ISJ Constanța, Sorin Mihai, a declart marți, 1 februarie, că vineri dimineața s-a deplasat la Liceul Teoretic Callatis Mangalia o comisie de verificare stabilită în Consiliul de administrație al ISJ Constanța, ca urmare a noilor informații primite cu privire subiectul „bani pentru xerox”. Raportul comisiei […]
liceul-callatis-mangalia