A început salvarea lacului Nuntași

Lacul Nuntasi

La nici o lună după ce le-a fost cerut sprijinul, specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au început lucrările de decolmatare a canalelor care alimentează cu apă Lacul Nuntași din rețeaua hidrografică a deltei. Acest lac, aflat în administrarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) a secat în această vară în proporție de 95% din cauza unei perioade extrem de secetoasă.

Echipele Sistemului Hidrotehnic Dunăre din cadrul Sistemului de Gospodărirea Apelor Constanța – A.B.A.D.L. au avut rezultate încă din prima zi în care au fost efectuate lucrări de excavație, așa cum se poate observa și din galeria foto de mai jos ((vezi foto înainte/după)), apa a început să izvorască și să-și reia încet-încet cursul normal. Lucrările propuse se vor realiza pe canalul care face legătura între lacurile Nuntaşi și Istria și pe canalul ce face legătura dintre lacurile Sinoe și Istria.

https://www.facebook.com/Bogdan.Bola/videos/237771190883733

Până la începerea lucrărilor în teren au fost stabilite datele tehnice, s-a stabilit logistica necesară și s-au făcut documentațiile în acest sens. Apoi, încă din prima zi de excavație apa a început să izvorască, iar din primele ore am avut porțiuni de pe canale unde putem spune că apa avea un nivel cam de 10 cm, dar trebuie să fim realiști și răbdătorii pentru că acest lac nu se va umple cu apă peste noapte, ci este nevoie de timp și multă muncă”, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral ,  Bogdan BOLA.

Lacul Nuntași. Foto: Bogdan Bola

Pentru efectuarea lucrărilor a fost necesar un trailer cu ajutorul căruia a fost transportat excavatorul cu un braț lung de 18 m, singurul care poate efectua astfel de lucrări în acea zonă, dar și de o autoutilitară, iar pământul rezultat în urma decolmatări va fi taluzat pe marginea canalelor cu ajutorul utilajelor, pe toată lungimea lucrărilor, în condițiile în care terenul permite acest aspect. În primă fază A.B.A.D.L. va executa următoarele lucrări:

  • Decolmatarea canalului de legătură dintre lacul Sinoe și Istria: aprox. 1400 m
  • Volum excavație estimat: 10.5 mc/ml
  • Volum săpătură estimat: 14700 mc
  • Decolmatarea canalului de legătură dintre Nuntaşi și Istria. aprox. 600 m
  • Volum excavație estimat: 8 mc/ml
  • Volum săpătură estimat: 4800 mc

Reamintim că la data de 10.08.2020, Primăria Istria a semnalat Prefecturii Constanța că Lacul Nuntaşi este secat în proportie de 95%, iar în data de 12.08.2020 la Prefectura Constanța a avut loc o şedință de lucru la care au participat reprezentanți ai A.B.A.D.L., A.R.B.D.D, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanța Constanța și ai comunei lstria, în cadrul căreia s-a evaluat situația lacului și s-au stabilit pașii următori pentru găsirea unei soluții. 

ARBDD, în calitate de administrator al Lacului Nuntași a solicitat sprijinul tehnic și logistic al ANAR – A.B.A.D.L și în urma discuțiilor purtate cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor s-a decis încheierea unui protocol între ANAR-ABADL și ARBDD. Ne-am decis să acordăm tot sprijinul cu scopul îmbunătățirii condițiilor hidrologice în zonă și evitarea unei astfel de situații pe viitor, a declarat directorul Administraţiei Naţionale “Apele Române”, Ervin Molnar.

Astfel, la solicitarea administratorului lacului – ARBDD, cercetătorii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării au fost prezenți în teren pentru a efectua măsurători şi a evalua situația din zonă, iar datele colectate din teritoriu și cele istorice au fost puse la dispoziția A.B.A.D.L. pentru a stabili cea mai bună intervenţie prin care să refacă nivelul apei în lacul Nuntași, dar și care să îmbunătățească și să regleze circulația apei în lacurile învecinate, prin întreținerea canalelor de legătură dintre acestea.

Lacul Nuntași face parte din lagunele componente ale Razelmului de Sud. Acesta este situat în bazinul hidrografic Litoral, functie de geneza cuvetei el este catalogat tip lagună, are o suprafată, conform Atlas Cadastral, de 1050 ha şi un volum de 9280 mil. mc. Lacul Nuntaşi este o lagună formată într-un fost golf de natură tectonică cu un volum de concentrație ridicată de săruri. În lac se varsă pârâul Nuntaşi, alimentarea lacului fiind din precipitați, dar și din izvoare care de-a lungul timpului au condus la scăderea salinității apelor.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Asigurare împotriva Covid-19 pentru vacanțele de anul viitor pe litoralul românesc. Nu vii, primești banii înapoi

joi sept. 3 , 2020
Turiștii care achiziționează sejururi pe litoral pot avea asigurate riscurile împotriva Covid-19 atât în cazul îmbolnăvirilor, cât și în cazul în care un membru al familiei este suspect de coronavirus și este obligat să intre în carantină. Dacă turistul se îmbolnăvește de Covid-19 în timpul călătoriei, atunci va beneficia de […]
Ionuț Nedea, CEO LitoralulRomanesc.ro

V-ar putea interesa și: