A murit coregraful Călin Hanțiu

calin hantiu

Călin Hanțiu, unul dintre cei mai cunoscuți coregrafi din România, s-a stins din viață. 

Născut pe 16 iulie 1957, în Năsăud (Bistriţa) și pasionat de dans încă din copilărie, Călin Eugen Hanţiu a absolvit Liceul de Coregrafie din Cluj Napoca, promoţia 1976, urmând ca, de-a lungul a trei stagiuni, să funcționeze ca balerin la Opera Română din Cluj-Napoca.

În 1979, sosește la Constanța, fascinat de realizările maestrului Oleg Danovski şi dorindu-și cu ardoare să învețe de la cei mai buni. S-a numărat, ca solist, printre fondatorii companiei de balet de la malul mării.

După un stagiu de doi ani la Opera din Gera şi Opera din Dresda-RDG, se întoarce la Constanţa, ca prim-solist (1990-1996). Profesează, de asemenea, ca pedagog, coregraf şi şef compartiment, la Opera din Constanţa, ajungând chiar, pentru scurtă vreme, director al baletului de la „Oleg Danovski” și, în același timp, al baletului de la Teatrul Liric, unindu-le în anul 2004.

Călin Hanţiu a dansat pe mari scene ale lumii și a fost distins cu premii naţionale şi internaţionale, având parte de o presă elogioasă, care i-a pus în valoare activitatea și l-a promovat atât ca solist, cât şi în calitate de coregraf.

Iată cum îl evoca pe balerinul devenit coregraf, regretatul Jean Badea, în volumul său, „Dulcea povară”, publicat în 2017, cu sprijinul cotidianului ZIUA de Constanța:

„A dansat în marile balete puse în scenă la Constanţa, trecând cu dezinvoltură printr-o gamă diversă şi rafinată de roluri, de la Banditul din Mandarinul miraculos, Siegfried, Rotbart şi Bufonul din Lacul lebedelor şi Al doilea păcurar din Mioriţa («Ne stăpâneşte în memorie creaţia lui Călin Hanţiu, datorită expresivităţii mişcărilor dansante şi mai ales a intensei trăiri a rolului» – Viorel Cosma), la Don Jose şi Escamillo din Carmen, Albert din

Giselle, Romeo şi Tybalt din Romeo şi Julieta. Trecerea «barierei» dintre balerin şi maestru s-a făcut firesc, «din mers», în urma unor acumulări avide de secrete ale meseriei, «furându-le», studiindu-le cu sârguinţa şcolarului de cursă lungă, atât la Constanţa, cât şi la Operele din Dresda şi Gera sau la Compania «Rendano» şi Academia de dans «Sisca» din Italia”.

Sursă foto: Facebook

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Programul centrului de vaccinare de la Pavilionul Expozițional în perioada sărbătorilor

Fri Dec 17 , 2021
Centrul de vaccinare din cadrul Pavilionului Expozițional va funcționa în perioada Sărbătorilor de Iarnă după următorul program: 24 decembrie : 08:00-14:00 25 decembrie : 08:00-14:00 26 decembrie : 08:00-14:00 31 decembrie : 08:00-14:00 01 ianuarie : ÎNCHIS 02 ianuarie : 08:00-14:00 În paralel, echipa mobilă acționează în teritoriu pentru vaccinarea […]