A murit medicul Constantin Tica. O amintire pe care nu o voi uita

Constantin Tica, șeful clinicii de chirurgie şi ortopedie pediatrică din cadrul Spitalului Județean Constanța, s-a stins din viață aseară, la vârsta de 66 de ani.

A murit într-un spital din București.

De la el mi-a rămas o amintire pe care nu o voi putea uita repede despre ce înseamnă să fii medic și om.

Fii-miu are darul de a-și rupe destul de des oasele. Când era mai mic, cred că avea 6-7 ani, a avut mâna în ghips, în urma unei fracturi. A stat cam 30 de zile așa. Dacă ați trecut prin așa ceva, știți probabil nerăbdarea cu care copiii (dar și adulții) numără zilele, orele până când vor scăpa de ghips.

Am ajuns, în ziua programată, la prima oră, la Spitalul Județean Constanța, acolo unde fusese și inițial. Am stat la rând, și, după o așteptare destul de lungă, am intrat în cabinet. Am arătat toate hârtiile medicale și eram amândoi bucuroși că perioada lungă de așteptare se termină. Doctorița s-a uitat repede prin ele și ne-a spus că lipsește ceva. Era vorba, dacă țin bine minte, de o trimitere de la medicul de familie. Nu înțelegeam rostul ei, dacă avem documente medicale în care scria negru pe alb că ghipsul trebuie scos în ziua respectivă. La acea dată, medicul de familie nu era în oraș, deci ar fi trebuie să mai aștept cel puțin o zi. Era vineri, putea să mai dureze și trei. Spuneți-i asta unui copil de câțiva ani, care se uită aproape cu disperare la doi adulți și nu înțelege de ce nu i se eliberează brațul.

Am fost dat afară destul de incisiv (verbal) pe ușă și ne-am trezit pe hol. Mă gândeam să intru pe YouTube să învăț cum se scoate un ghips.

Atunci ne-a văzut mediul Constantin Tica. Nu știu cine a inițiat conversația, cert e că în câteva secunde i-am explicat despre ce este vorba, i-am arătat hârtiile și imediat ne-a poftit în cabinetul său, unde i-a tăiat, în câteva secunde, cu grijă, ghipsul.

E un gest minor pentru o carieră lungă, prestigioasă, dar e unul care nouă ne-a adus zâmbetul pe buze și ne-a arătat că în unii medici, oricât de ocupați și celebri ar fi, există omenie.

Condoleanțe familiei! Să se odihnească în pace!


Constantin Tica s-a născut la 6 ianuarie 1953 la Cluj. A absolvit liceul teoretic Calistrat Hogaş din Piatra Neamţ şi între anii 1972 — 1978 a fost student al Facultatii de Medicina UMF Iaşi. – 1978 stagiu militar UM 01184 – Sublocotenent in rezerva – 1978 — 1981 medic de medicina generală in cadrul Directiei Sanitare Bacau; – 1982 — 1985 medic secundar Clinicile Chirurgie Pediatrică Spitalul Central de Copii „Grigore Alexandrescu”, Spitalul „Sfanta Maria” laşi; – 1985 — medic specialist chirurgie pediatrică Spitalul Judetean Constanta; – 1990 — 1991 medic director al Grupului Şcolar Sanitar Constanta; – 1991 — concurs medic primar chirurgie pediatrică; – din 1992 — medic coordonator pentru unitătile de ocrotire a copilului cu handicap psihomotor; – 1992 — medic şef de sectie cu delegaţie; – 1993 — concurs medic Sef de sectie; – 1993 — concurs şef lucrari Facultatea de Medicina Constanta, disciplina chirurgie pediatrică. – 2002 Conferentiar universitar disciplina chirurgie şi ortopedie pediatrică in cadrul Facultatii de medicina, Catedra chirurgie I.Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 thoughts on “A murit medicul Constantin Tica. O amintire pe care nu o voi uita

  1. Buna seara! Copilul meu a fost operat de domnul doctor Tica Constantin de informație anorectala înaltă acum 11 ani. Au fost trei operații foarte grele și perioade de disperare dar El a fost acolo. Si la ora 23 si la ora 6 dimineata. Nu astepta niciodată bani,nu conta din ce clasa sociala era pacientul. Datorită lui copilul meu traieste si e normal azi.
    Nu il vom uita niciodata! Dumnezeu sa l odihnească în pace!

  2. Prin intermediul acestui om deosebit, Dumnezeu a făcut minuni.
    Vă mulțumesc din suflet pentru tot ce ați făcut pentru copilul meu, domnule doctor!
    Dumnezeu să vă aibă în pază.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Dumitru Paris, USR-istul care vrea să fie primarul Mangaliei

vin nov. 29 , 2019
În cadrul Adunării Generale a USR Mangalia, prin votul majorității colegilor prezenți, Dumitru Paris a fost desemnat candidat la funcția de primar pentru alegerile locale ce vor avea loc în 2020. În cursa internă au fost înscriși 4 candidați care și-au prezentat programele în fața colegilor iar 59% dintre aceștia […]
Dumitru Paris

V-ar putea interesa și: