A murit Olga Duțu, dascăl și scriitor constănțean de prestigiu, fost director al Liceului Pedagogic

A pornit spre o lume mai bună și binemeritată odihnă veșnică Doamna Profesor Olga Duțu, personalitate cunoscută și complexă a Dobrogei, dascăl și scriitor constănțean de prestigiu.

A pornit spre o lume mai bună și binemeritată odihnă veșnică Doamna Profesor Olga Duțu, personalitate cunoscută și complexă a Dobrogei, dascăl și scriitor constănțean de prestigiu.

Doamna Olga Duţu a urmat cursurile Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii din Bucureşti, devenind profesor de liceu, apoi inspector şcolar general (1979-1989), inspector general în Ministerul Învăţământului.

 Şi-a dat doctoratul în Lingvistică, tema tezei fiind „Dezvoltarea comunicării orale la copii“. A fost director al Liceului Pedagogic și preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Filologice – filiala Constanţa.

 A organizat zeci de conferinţe naţionale şi sesiuni ştiinţifice, cu participarea unor elite din literatură şi lingvistică. A publicat sute de articole, a susţinut referate şi comunicări în cadrul sesiunilor ştiinţifice şi congreselor organizate de Societatea de Ştiinţe Filologice, Grupul Român de Lingvistică Aplicată, Asociaţia Internaţională de Lingvistică Aplicată, Societatea Internaţională de Psiholingvistică Aplicată.

A evidenţiat importanţa adaptării verbale şi nonverbale la partenerul de dialog, prezentă la şcolarul mic (Barcelona, 1985), realizarea dialogului la vârsta şcolarităţii prin „sintaxa dialogată“ (Kassel, 1987), comunicarea copil-computer (Tescani, 2001). A fost prorectorul Universităţii „Spiru Haret“ şi prof. univ. dr. de limbă contemporană şi retorică la Universitatea „Ovidius“.

Este mama a doi băieți, Tibi Duțu – profesor la Universitatea „Spiru Haret“ și cunoscut muzician – și Mugur Duțu. Lasă în urmă moștenire o carieră prodigioasă de dascăl și creator de școală, dar și de scriitor publicat, eseist și critic literar.

Cei care doresc să-și ia un ultim rămas bun o pot face de miercuri, 29 iunie, ora 13:00, în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Petru și Pavel”, iar slujba de înmormântare va începe joi, 30 iunie, ora 13:00 și va fi săvârșită de Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Dumnezeu s-o odihnească și s-o călăuzească spre lumină!

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Ziua Cârtiței: Vergil Chițac anunță din nou că face un parc în locul RAR-ului, după ce Felicia Ovanesian a anunțat același lucru acum un an și jumătate

Tue Jun 28 , 2022
În ianuarie 2021, city managerul Felicia Ovanesian anunța că va face un parc în locul actualului Registru Auto Român, pe care primăria condusă de Decebal Făgădău și Dumitru Babu îl mutase fix sub balcoanele constănțenilor, în locul fostei baze RATC. Fără să întrebe pe nimeni, evident. Ei bine, acum un […]