A murit PELE

Pele, fostul internaţional brazilian, unul dintre cei mai mari fotbalişti ai tuturor timpurilor, a încetat din viaţă pe 29 decembrie 2022.

Era internat în Spitalul Albert Einstein, din Sao Paulo, Brazilia, din 29 noiembrie.

Avea 82 de ani.

Anunţul a fost făcut de fiica brazilianului, Kely Nascimento, pe Instagram.

„Tot ce suntem suntem datorită ţie. Te iubim infinit. Odihneşte-te în pace”, a scris fiica lui Pele, postând şi o fotografie cu mâinile lui Pele şi ale copiilor şi nepoţilor, unite.

pele a murit

Pele, pe numele său Edson Arantes do Nascimento, este considerat cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. Are în palmares trei Campionate Mondiale de Fotbal câștigate: în 1958, 1962 și 1970.

În cei 22 de ani de carieră profesionistă, Pelé a jucat în peste 1.300 de meciuri și a marcat aproape la fel de multe goluri, însă nu a fost un one-man show. Vedea terenul așa cum un campion de șah vede tabla de joc – cu două, trei, patru mutări înainte – cu priceperea tactică de a pasa colegilor de echipă mai bine poziționați pentru a lovi.

A fost supranumit ”regele fotbalului”, dar cealaltă poreclă a lui Pelé – Pérola Negra, sau Perla Neagră – a fost cea care a evocat cel mai bine strălucirea rară pe care a cuprins-o în corpul său micuț, amintește Washington Post. Pelé, care timp de zeci de ani a fost considerat cel mai celebru atlet din lume, a murit la 29 decembrie, la 82 de ani.

În Brazilia, Pele este considerat a fi un erou național pentru performanțele obținute în fotbal și sprijinul politicii de a îmbunătăți condițiile sociale ale săracilor. În 1961, Președintele Braziliei Jânio Quadros a declarat că Pele este „o comoară națională”.

„Pelé” nu are nicio semnificație în portugheză, dar era suficient de simplu pentru un copil să o pronunțe și să se facă înțeleasă în toate limbile, la fel ca și zâmbetul caracteristic al lui Edson Arantes do Nascimento.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Gazele naturale, mai ieftine decât înainte de invazia Rusiei în Ucraina

vin dec. 30 , 2022
Preţurile gazelor naturale au scăzut în această săptămână în Europa la niveluri nemaivăzute de înainte de invazia Rusiei în Ucraina, transmite CNBC. Contractele futures pentru gaze naturale pe termen de o lună, pe Title Transfer Facility din Olanda, contractul de referinţă în Europa, au scăzut în ultimele săptămâni până la […]
gaze

V-ar putea interesa și: