A murit un profesor emerit, cetățean de onoare al Constanței

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

In memoriam profesor emerit Nicolae Răşanu

Aducem un ultim omagiu celui care ne-a fost mentor, formator de specialiști în domeniile Chimie și Inginerie Chimică (Prelucrarea Petrolului și Petrochimie), unul dintre fondatorii învățământului academic constănțean, Profesor emerit dr. Nicolae RĂŞANU, un profesionist deosebit, pasionat de cercetare și de o calitate umană incomensurabilă.

Domnul Profesor Nicolae Răşanu a contribuit semnificativ la înființarea specializărilor Tehnologia Prelucrării  Petrolului  –  ingineri  (1990), Fizică – Chimie (1991) și Chimie (1997). În  calitate  de  Șef  al  catedrei  de  Chimie  și Inginerie  Chimică,  în  perioada  1990  –  2004,  s-a preocupat  constant  de  calitatea  procesului  de învățământ  și  a participat  efectiv la formarea unei școli de Chimie și Petrol la Constanța, care a căpătat recunoaștere națională și internațională.

A fost fondator al Facultății de  Fizică,  Chimie  și Tehnologia  Petrolului în anul 1999 și a ocupat funcția de decan al acestei facultăți până în anul 2003, iar din anul 2004 Consiliul  facultății  i-a  conferit  titlul de decan onorific. Facultatea înființată în anul 1999 devine Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie din anul 2013. Meritele sale profesionale și științifice au fost recunoscute prin acordarea titlului de Conferențiar evidențiat emerit  în  Ministerul  Educației  în  anul 1987. Primăria  Municipiului  Constanța  i-a  decernat titlul  de  „Cetățean  de  onoare”  în  2003,  iar Universitatea  Petrol-Gaze  din  Ploiești  i-a acordat  diploma  de  excelență,  pentru  contribuția adusă  la  dezvoltarea  învățământului  în domeniul petrol  pe teritoriul Dobrogei. Totodată, în anul 2013, Universitatea „Ovidius” din Constanța i-a acordat titlul de „Profesor emerit”, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea universității.

Profesorul Nicolae Răşanu a deschis un nou domeniu de cercetare prin contribuțiile sale la chimia tioxantonei şi a avut contribuții remarcabile în chimia compuşilor heterociclici triciclici cu caracter aromatic, având studii avansate asupra tioxantonei şi  selenoxantonei, furo-[2,3-b]-benzotiacromonei, tieno-[2,3-b] – benzotiacromonei şi tieno – [3,2 – b] – benzotiacromonei. Pe  lângă  cercetările  fundamentale,  a  realizat cercetări  cu  caracter  aplicativ în  domeniul coloranților  azoici,  rășinilor  epoxidice  și  al vopselelor  care  includ  aceste  rășini,  a  epurării apelor reziduale de la fabricarea celulozei prin procedeul sulfat,  obținând  rezultate interesante  ce  au  fost  publicate în peste 100 de lucrări științifice, care sunt în continuare apreciate de specialiști  din  S.U.A.,  Canada,  Germania ş.a.

De asemenea, este de menționat faptul că  în  anul  1990 profesorul Răşanu a  înființat  Analele Universității Ovidius – seria Chimie, în prezent cotată în Web of Science, și este inițiatorul organizării de conferințe din seria Chimia, începând cu anul 2000, care au devenit o tradiție în Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie.

Stimate Profesor, Coleg, Ctitor al școlii de Chimie Organice constănțene, veți rămâne mereu în sufletul nostru și suntem convinși că vom continua cu tot sufletul și cu toată puterea noastră la dezvoltarea și formarea de noi specialiști în domeniul Chimiei și Ingineriei Chimice.

Colectivul Departamentului de Chimie și Inginerie Chimică,

Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie

Universitatea Ovidius, Constanța

Constanta-financiara-sigla-jpg
Tudorel Chesoi

Articole recente

sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.