A vândut vaporul ca să plătească salariile restante

nava becarria port midia itf
Echipajul în timpul protestelor de pe navă, alături de Adrian Mihălcioiu (în galben)

Navigatorii de pe nava Beccaria, acostată în portul Midia, și-au primit salariile după șase luni de așteptare, după ce vaporul a fost vândut.

Autoritățile de la Post State Control au reținut nava la cererea Inspectorului ITF, Adrian Mihălcioiu, care a fost împuternicit de către echipaj sa le reprezinte interesele fata de armator și autorități.

„Nava Beccaria sub pavilion Panama a acostat in portul Midia in data de 11 februarie 2019 cu 13 navigatori la bord,11 ucrainieni, un rus si un croat, neplătiți din luna septembrie 2018. Armatorii au declarat ca sunt in imposibilitate de a plăti salariile navigatorilor.  Astfel nava a fost vândută și din prețul încasat armatorul a plătit întreg echipajul la zi. Au fost recuperați 157.000 USD.”, a precizat Adrian Mihălcioiu.

Momentul când marinarii urcă în microbuze și încep drumul spre casă

În conformitate cu MLC 2006 întârzierea plăti salariilor echipajului peste două luni poate duce la retinerea navei de către PSC. Obținerea salariilor navigatorilor nu intra însă in competentele autorităților, de aceea calitatea de a fi membru ITF este esențială pentru rezolvarea acestei probleme si nu numai. În România poți deveni membru ITF prin aderarea la Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Ar fi bine dacă aceste reguli s-ar aplicat nu numai pentru navigatori, ci și pentru toți angajații din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.