A venit toamna astronomică – când trecem la ora de iarnă

Echinocțiul de toamnă din acest an va avea loc pe 22 septembrie, la ora 15:44, când Soarele va ajunge pe ecuatorul ceresc, conform informațiilor de pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. În acest moment, în emisfera nordică zilele devin mai scurte, iar în emisfera sudică, ele încep să se prelungească.

Punctul echinocțiului de toamnă, denumit și „punct autumnal”, se află la intersecția dintre ecliptică (proiecția pe sfera cerească a orbitei Pământului) și ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează în această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Fiind situat pe ecuatorul ceresc în această zi, Soarele va răsări și va apune în punctele cardinale est și vest, ceea ce face ca durata zilei să fie egală cu cea a nopții, indiferent de latitudine.

Există însă excepții la poli, unde, în zona polului nord, începe lunga noapte polară, iar la polul sud, Soarele apare deasupra orizontului pentru următoarele șase luni, până la echinocțiul de primăvară.

În emisfera sudică, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.

În România, în această perioadă, Soarele atinge o altitudine medie de 45° la amiază, reprezentând jumătatea distanței dintre zenit și orizont. Începând cu această dată, zilele vor continua să se scurteze, iar nopțile să se prelungească, până pe 21 decembrie, când va avea loc solstițiul de iarnă.

Când se va trece la ora de iarnă

România va trece la ora oficială de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26-27 octombrie, când ora 4:00 va deveni ora 3:00. Astfel, ziua de 27 octombrie va fi cea mai lungă din acest an.

În acea noapte, România va reveni de la ora de vară, care se aplică din ultima duminică a lunii martie, la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român. Astfel, țara noastră va avea un decalaj de două ore față de timpul universal coordonat (UTC).

România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român este aplicat din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când se trece la ora de vară, moment în care diferența față de UTC devine de trei ore.

În martie 2019, Parlamentul European a decis eliminarea schimbării sezoniere a orei, măsură care ar fi trebuit să intre în vigoare din 2021, dar decizia necesită confirmarea Parlamentelor naționale.

Schimbarea orei a fost introdusă în Europa în secolul trecut, pentru a economisi energie. Din 1980, Uniunea Europeană a standardizat aceste schimbări, dar, în 2018, relevanța acestei măsuri a scăzut, mai multe studii arătând că economiile de energie sunt nesemnificative, iar cetățenii raportează efecte negative asupra sănătății.

În România, ora de vară a fost aplicată pentru prima dată în 1932, între 22 mai și 2 octombrie. Primii care au introdus acest concept au fost germanii, în 1916, urmați de britanici și de alte țări precum Belgia, Franța, Italia. În Statele Unite ale Americii a fost folosită doar până în 1919.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Din casa sa din Eforie, primarul Constanței apreciază aerul curat din Constanța

Dum sept. 22 , 2024
Primarul Constanței a postat azi, duminică, un mesaj pe rețele de socializare. Vergil Chițac le-a transmis urmăritorilor săi că trăiește clipe de liniște, răcoare și de aer curat. A postat și două fotografii cu Cazinoul din Constanța văzut de pe mare, despre care spune că arată ca o carte poștală. […]

V-ar putea interesa și: