Abuz sau gafă de proporții din partea prefectului Ioan Albu?

Ioan Albu, prefectul județului Constanța

Prefectul Constanței, Ioan Albu, a făcut-o lată. Dacă unele voci vorbesc despre o gafă a acestuia, alții nu se feresc să spună cuvinte mai dure, precum „incompetență”, „abuz”, „consecințe penale”.

Citiți mai jos ce s-a întâmplat și decideți singuri cine are dreptate.

Instituția Prefectului Județului Constanța se judecă, de mai mulți ani, pentru a anula în instanță un act de proprietate emis pentru un teren de 20 de hectare retrocedat în anul 2008, în comuna Lumina, satul Sibioara. Din această suprafață, șase hectare fuseseră cumpărate de către firma Somaco Construct SRL.

Punerea în posesie, despre care am mai scris atât noi, cât și presa locală și națională, este un subiect greu de crezut, dacă nu ar fi adevărat. Vom reveni puțin mai târziu asupra sa.

Cert este că nu numai presa, ci chiar Instituția Prefectului Județului și-a dat seama că lucrurile sunt profund viciate. Atât de viciate încât, în anul 2016, prefectul de la acea dată, Adrian Nicolaescu, s-a adresat instanței și a solicitat anularea titlului de proprietate emis în 2008. Un stat în care nu se respectă proprietatea nu mai poate fi numit un stat de drept.

În cadrul procesului, la dosarul de judecată au fost depuse două înscrisuri extrem de importante, capitale pentru soarta acestuia. Este vorba despre două acte care au fost găsite în Arhivele Naționale, acte care arată că autorul moștenirilor avea mai puțin teren decât se susținuse anterior. Practic, vorbim, conform – repetăm – unor documente oficiale, că acestea deținea, la recensământul din 1941, numai 10 hectare de teren. Vă aduceți aminte că la începutul textului am vorbit despre o retrocedare de 20 de hectare? Ei, omul deținea, în 1941, numai 10. Al doilea act arată că statul român a naționalizat numai 8 hectare, nu 20. Încă ceva important: 6dintre hectare sunt pe licență de exploatare miniere, teren ce, potrivit legii, nu poate fi retrocedat. Mai mult, cele 8 hectare au fost retrocedate unei doamne din Săcele.

Instanța nu a ținut cont de aceste înscrisuri. Halucinant? Stat parelel? Spuneți-i cum vreți. Cert este că Prefectura Constanța a reacționat, așa cum era și normal. În data de 11 aprilie 2018, prefectul Ioan Albu a convocat o ședință la care au participat reprezentanții Primăriei Lumina și ai firmei Somaco Construct, care formulaseră cereri de intervenție accesorie în dosar. 11 aprilie 2018 a fost a treia zi de Paști. A lipsit de la această întâlnire o persoană extrem de importantă din Prefectură, șefa Departamentului Juridic, Ștefania Mițescu. Asta cu toate că ședința a fost convocată chiar de cel care îi este, chipurile, șef, prefectul Ioan Albu, care a și sunat-o din ședință pentru a o chema la muncă, așa cum spun informațiile noatre. N-a venit. Ședința s-a ținut, însă. Prefectul Albu a fost înștiințat că Prefectura poate depune cerere de apel, dar nu mai târziu de 16 aprilie, conform deciziei instanței. Din informațiile noastre, prefectul, așa cum era și normal, a afirmat că va depune cererea. S-au făcut și demersuri în acest sens, adică s-a redactat cererea de apel, bine fundamentată, cerere care ar fi trebuit să îi arată judecătorului calea spre o decizie echitabilă. Calea spre adevăr.

Ce face însă apoi Prefectura Constanța? Așteaptă să treacă timpul. Cererea de apel, vă reamintim, trebuia depusă până pe 16 aprilie. Cerea de apel pleacă însă din Prefectura Constanța spre instanță de-abia în data de 18 aprilie, lucru certificat de numărul de înregistrare dat de instituție. Cererea ajunge în instanța pe data de 19 aprilie, deci cu trei zile mai târziu decât era legal posibil.

De ce s-a întâmplat acest lucru? Cine este vinovat? Cum va răspunde? Acestea sunt întrebări pe care i le-am adresat, așa cum este și normal, prefectului Ioan Albu, căruia i-am solicitat, oficial, un punct de vedere. Nici prefectul Albu, nici un alt reprezentant al instituției nu a dorit să răspundă întrebărilor noastre. Sau, așa cum spune o vorbă înțeleaptă, și tăcerea este un răspuns, nu-i așa?

Cert este că, pe 10 mai, avocatul pârâților, Ionel Hașotti, a invocat în instanță excepția tardivității apelului declarat de Prefect. Apelul a fost introdus la data de 19.04.2018, dat termenul era de 16.04.2018, motiv pentru care este tardiv, a subliniat acesta.

Trebuie menționat că Somaco Construct SRL, în calitate de reclamantă, a depus apel în termenul legal, spre deosebire de Instituția Prefectului. La fel a făcut și Primăria Lumina. Numai Prefectura nu a reușit să numere corect zilele și să îl depună la timp. Consecințele: s-ar putea pierde sume extrem de importante. Comisia Judeţeană Constanţa pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra pământului a fost obligată să achite daune în cuantum de 500.000 de euro persoanelor înscrise în respectivul titlu de proprietate. Cum Prefectura nu a făcut apel, banii aceștia va trebui să fie plătiți. Și nu numai ei, ci și, probabil, penalități și dobânzi de întârziere, ceea ce ar putea chiar dubla suma.

Prefectul poate răspunde însă penal, dacă procesul se pierde, iar Prefectura și prefectul pot răspunde în solidar, dacă păgubiții se întorc împotriva lor, lucru extrem de probabil.

Mai e de menționat un lucru important: în acest caz, unul, cum spuneam, extrem de important și complex, Prefectura Constanța nu a apelat la unii dintre cei mai buni juriști ai săi – căci instituția are și oameni de valoare în rândul său – ci a trimis la bătaie, în ultimele termene, un angajat nou.

Indiferent dacă este vorba despre gafă, interes ascuns, incompetență sau altceva, considerăm că activitatea prefectului Ioan Albu trebuie să fie serios analizată de superiorii săi din Guvern și mai considerăm că acesta ar trebui să se gândească serios dacă mai vrea/mai poate să continue în scaunul de prefect sau dacă nu ar face mai bine dacă și-ar da demisia.

Sprijină jurnalismul independent. Poți dona aici:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.