Accidentul care dezvăluie dezastrul din sistemul sanitar românesc

accident ambulanta
Ambulanța din Ialomița a fost avariată în urma accidentului

Un accident auto aparent banal, dar care dezvăluie dezastrul din sistemul sanitar românesc, a avut loc, zilele trecute, în Constanța.

Șoferul unei Dacii a intrat în plin într-o ambulanță. Șoferul intrase în intersecție pe culoarea verde a semaforului, dar ambulanța se deplasa cu girofarurile aprinse și sirenele pornite, deci avea prioritate. O pasageră din autoturism a fost rănită ușor.

Un caz banal, în aparență. Numai în aparență. Ambulanța despre care vorbim nu era a Serviciului de Ambulanță a Județului Constanța, ci a celui din Ialomița. Aceasta transporta la Spitalul Județean Constanța un bolnav. Inițiat al crezut că e vorba despre un caz grav, care nu a putut fi tratat în Slobozia, care are un Spital Județean de Urgență. Nu era vorba însă despre un caz excepțional, ci despre o banală ocluzie intestinală. Deși poate avea consecințe extrem de grave, ocluzia intestinală nu mi s-a părut a fi – până acum – o afecțiune pe care să nu o poți trata într-un spital județean de urgență.

Tratamentul afecțiunii este medicamentos, dar se ajunge la operație în cazul ocluziei complete. Operație constă în îndepărtarea obstrucției sau a porțiunii de intestin blocată.

Evident, orice operație include un risc, dar nu vorbim, totuși, despre operații pe creier. Pur și simplu un caz banal nu a putut fi rezolvat în Spitalul Județean de Urgență din Slobozia, iar pacientul a trebuit să fie transportat cu ambulanța, sute de kilometri, în Constanța. Gândiți-vă la disconfortul pacientului, lucru care trebuie avut în primul rând în vedere, dar și la cheltuielile pe care le suportă statul pentru că în Slobozia nu se pot rezolva chestiuni aparent banale.

Am încercat să vedem care este situația în la spitalul din Slobozia. Un articol bine documentat din ziarul Independentonline.ro pune punctul pe i.

Ascunsă de ochii opiniei publice în ultimul an și jumătate, criza de medici a Spitalului Județean de Urgență Slobozia este tot mai evidentă. Mariana Iancu, managerul instituției, declara faptul că în 2017 a reușit să angajeze la spitalul pe care îl conduce 21 de medici. O serie de documente publicate pe site-ul Spitalului Slobozia dezvăluie însă realitatea cu privire la numărul exact de medici care s-au angajat. Este vorba despre anunțurile pe care Spitalul Județean de Urgență Slobozia le-a transmis publicației «Viața Medicală» pentru publicarea posturilor pe care instituția le are disponibile. Este vorba despre aproximativ 40 de posturi de medici specialiști!”, scriu ziariștii ialomițeni.

Aceștia spun că numărul medicilor tineri care au venit la Slobozia în ultimul an și jumătate nu depășește cifra 10, iar unii dintre ei au și plecat din spital. Este cazul medicului specialist în Psihiatrie Infantilă, care a decis să încheie activitatea la spital, după ce ar fi avut o dispută cu managerul Mariana Iancu.

La momentul de față, cele mai multe probleme generate de lipsa specialiștilor sunt pe Secția Neonatologie, unde gărzile sunt efectuate de doi medici pensionari. În lista dată spre publicare revistei «Viața Medicală» au fost scoase la concurs 3 posturi pentru medici specialiști în Neonatologie. În prezent pensionară, Gabriela Dumitru lucrează ca medic specialist al acestei secții de peste 20 de ani și recunoaște faptul că dacă ar pleca acasă Spitalul Slobozia ar rămâne fără Maternitate! «Venim aici și ne rugăm ca o minune să țină secția aceasta în picioare… Facem eforturi imense pentru ca ea să nu se închidă! Am discutat și cu rezidenți, am scos și posturile la concurs, însă toate eforturile au fost de pomană. Tot ce ne-a mai rămas este speranța că cineva va vrea să vină să lucreze la Slobozia!» susține medicul Gabriela Dumitru. Într-o situație similară se află și Secția Pediatrie, acolo unde, din cauza lipsei de specialiști, gărzile sunt efectuate cu medici de familie, coordonați de la domiciliu de cei doi specialiști pe care secția îi are”, mai spun ziariștii.

Mai multe puteți citi AICI.

Vechi de aproape jumătate de secol, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Andrei din Constanța a ajuns un fel de „mama răniților”, la propriu, pentru locuitorii din întreaga regiune de sud est a României. Nu e de mirare că urgența este aglomerată până la refuz, de multe ori.

În ciuda acestor lucruri, Guvernul României ezită să pună Constanța pe harta localităților unde se va construi un spital regional. Chiar dacă se va construi însă, fără investiții masive în spitale și în personalul medical (aici mă refer nu numai la medici, ci la toți cei care muncesc într-un spital) lucrurile nu vor funcționa eficient dacă un spital județean cum este cel din Slobozia, de exemplu, nu poate trata o banală ocluzie intestinală.

C.H.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Polițiștii locali au pus gând rău oborului duminical de pe variantă

Dum mai 27 , 2018
În data de 27.05.2018, polițiștii locali din Constanța au desfășurat o acțiune pe bulevardul Aurel Vlaicu, zona oborului săptămânal în scopul verificării, respectării normelor și prevederilor legale în vigoare privind desfășurarea comerțului stradal și a activităților comerciale. Cu această ocazie, persoanele care desfășurau acte de comerț au fost evacuate, avându-se […]

V-ar putea interesa și: