„Aceasta ar putea fi ultima noastră vară de pace în Europa” – avertismentul sumbru al unui istoric militar german

Europa s-ar putea afla în fața ultimelor luni de liniște înaintea unui posibil conflict militar de proporții. Este avertismentul lansat de Sönke Neitzel, profesor de istorie militară la Universitatea din Potsdam, într-un interviu acordat publicației germane Bild. Expertul german susține că un atac al Rusiei asupra unei țări NATO ar putea avea loc chiar din această toamnă, vizată fiind în special Lituania.

„Descurajarea slăbește. Articolul 5 ar putea să nu mai funcționeze”

„Aceasta ar putea fi ultima noastră vară de pace în Europa”, spune tranșant istoricul Neitzel, avertizând că în contextul unor exerciții militare masive Rusia-Belarus, trupele lui Vladimir Putin ar putea forța granița unei țări baltice.

Factorii care alimentează acest risc includ modificarea arhitecturii de securitate internaționale sub influența Moscovei, dar și posibilul recul al sprijinului american pentru NATO. „Vedem o teamă puternică în țările baltice. Articolul 5 al NATO ar putea să nu mai funcționeze, cel puțin în ceea ce privește SUA”, a explicat Neitzel.

El susține că în ciuda unei atitudini mai reținute până acum, Rusia ar putea vedea o oportunitate dacă percepe alianța ca fiind slabă sau divizată.

„Am fost mereu în umbra SUA. E timpul ca Europa să meargă pe cont propriu”

Neitzel atrage atenția că Europa trebuie să se pregătească pentru scenariul în care SUA nu va mai interveni decisiv. „Am fost mereu trupe auxiliare. Acum trebuie să învățăm să ne apărăm singuri”, spune istoricul, evocând războaiele din Kosovo, Irak și Afganistan.

Există însă și semne pozitive. Franța, Marea Britanie și Germania au început să discute despre asumarea unui rol mai important în apărarea continentului. Comisia Europeană a propus un plan de 800 de miliarde de euro pentru înarmare, iar marile puteri europene iau în calcul un transfer gradual al responsabilităților de la Washington spre capitalele europene.

Germania, vulnerabilă: „N-avem muniție nici pentru 10 zile de război”

Cu toate acestea, Germania nu este pregătită pentru un conflict major, avertizează Neitzel. „Bundeswehr-ul e slab, nu are muniție, nu are drone, nu are infrastructură pentru un război real. Avem muniție pentru 7-10 zile. Așa era și în Războiul Rece”, spune el.

Mai grav, reforma armatei nu este o prioritate națională, ci „un proiect abandonat miniștrilor fără susținere reală din partea întregului guvern”.

Avertismente tot mai dese din Europa: „Rusia nu se va opri la Ucraina”

Temerile lui Neitzel sunt împărtășite de tot mai mulți lideri și experți din Europa. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat marți seara: „Cine poate crede că Rusia de azi se va opri la Ucraina?”. Iar mai multe servicii de informații din Europa, inclusiv cele din Germania, Danemarca și Estonia, vorbesc despre posibilitatea unui război regional declanșat de Rusia până la sfârșitul deceniului.

Un scenariu al armatei germane, divulgat la începutul anului, prevede o posibilă ofensivă rusească în vara lui 2025.

SUA și Rusia discută pacea – dar mesajele sunt contradictorii

Într-un contrast puternic cu aceste avertismente, emisarul american Steve Witkoff, apropiat de Donald Trump, a declarat că îl percepe pe Putin drept „dornic de pace”.

„Simt că vrea pace, nu cred că vrea să cucerească toată Europa”, a spus Witkoff, aflat în Arabia Saudită pentru discuții de armistițiu cu oficiali ruși. El a minimalizat temerile europenilor, spunând că „există întotdeauna două părți ale unei povești”.

Concluzie: între speranță și pragmatism

În timp ce SUA joacă cartea diplomației și minimalizează riscul unei conflagrații, Europa pare să se trezească la realitate. Din ce în ce mai mulți oficiali vorbesc deschis despre un viitor conflict pe continent, iar apelul istoricilor precum Sönke Neitzel sună ca o sirenă de avertizare: dacă nu ne pregătim acum, s-ar putea să fie prea târziu.

„Ultima vară de pace” nu mai e o metaforă istorică – e un scenariu pe care Europa nu-și mai permite să-l ignore.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de Facebook.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

USR strânge semnături pentru demiterea primarului Constanței, Vergil Chițac

lun mart. 24 , 2025
USR Constanța anunțat pe 24 martie că a pornit demersurile demiterea primarului Vergil Chițac. Primul pas a fost anunțat de președintele partidului, Stelian Ion: strângerea de semnături. „Nu este un demers exclusiv politic al USR, este un demers în primul rând cetățenesc. De aceea, e foarte important ca toți constănțenii […]