Aceeași țară, reguli diferite. De ce nu se deschid restaurantele și teatrele din Constanța?

restaurant

Incidența cazurilor de coronavirus a scăzut sub 3 cazuri la mie de câteva zile. Pe 25 aprilie, Prefectura Constanța raporta o incidență de 2,82.

Regulile aflate în vigoare în România spun că, atunci când se scade sub 3, se aplică anumite măsuri pentru prevenirea coronavirusului. Printre ele se numără redeschiderea restaurantelor la interior, a teatrelor și cinematografelor.

Mai exact, sunt permise următoarele (printre altele):

  • Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului.
  • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă  fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 06.00-23.00.
  • Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, este permisă  fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 06.00-23.00.

Ce nu spune legea clar este când trebuie să se ia această măsură? Imediat ce scade incidența? În mod normal, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență constată scăderea incidenței, se face o notă la CNSU și cei de acolo semnează pentru ridicarea restricțiilor.

Ce știm clar este că, atunci când incidența creștea și depășea anumite praguri, CJSU se întrunea cât de repedea putea, de obicei a doua zi.

Și mai știm așa:

  1. Deși incidența este sub 3 de 6 zile, CJSU Constanța nu s-a întrunit. O va face tocmai pe 9 mai, au precizat reprezentanții Prefecturii.
  2. În București (unde incidența este de 3,09), prefectul a declarat că va întruni Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență la 48 de ore după scăderea sub 3, pentru a decide ridicarea restricțiilor. „Vom aştepta să vedem că este o coborâre constantă. Aici nu avem marjă, la 3 la mie, şi atunci trebuie să aşteptăm un pic şi probabil că vom aştepta 48 de ore până când vom lua o decizie. Nu va fi o reacţie atât de rapidă cum a fost la 3,5 la mie, ci vom aştepta un pic să vedem că trendul de scădere se menţine şi nu este niciun fel de pericol să se întoarcă. Dacă trendul se menţine descendent, avem 48 de ore la dispoziţie să ne întrunim în Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă şi să luăm hotărârea”, a spus Alin Stoica, potrivit Agerpres.
  3. În alte orașe din România, la scăderea sub praguri, decizia de eliminarea a restricțiilor s-a luat în cel mult două zile.

Așadar: În Constanța așteptăm 14 zile să constatăm scăderea sub 3, în București se așteaptă numai 48 de ore. De ce?

Una din explicații este că autoritățile sunt îngrijorate de numărul mare de turiști care vor veni pe litoral în minivacanța de 1 mai și suflă și în iaurt. Este o ipoteză. Oficial, nimeni nu a comentat aceste diferențe. Noi, oamenii simpli, trebuie să respectăm niște reguli fără să ni se spună de ce. Pentru HoReCa, situația este tragică, mai ales că perioada de 1 mai e una în care avea, în mod tradițional, încasări importante.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaOne thought on “Aceeași țară, reguli diferite. De ce nu se deschid restaurantele și teatrele din Constanța?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

FOTO VIDEO „Cascadorie”: s-a urcat cu mașina pe sensul giratoriu

Fri Apr 30 , 2021
Un șofer a reușit, vineri, o „cascadorie” pe care cu siguranță nu și-ar fi dorit-o: s-a urcat cu mașina pe un sens giratoriu. S-a întâmplat la sensul de pe strada Soveja, din dreptul Gravity Park. Conducătorul unui Logan cu însemne de taxi a pierdut controlul și a aterizat pe giratoriu. […]