Siegfried Muresan, europarlamentar #PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), a anunțat, miercuri, că reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu minimum 55% până în 2030 devine realitate.
„Echipele de negociatori ai Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns în această dimineață la un acord pe Legea Europeană a Climei care prevede ca Uniunea Europeană să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră de cel puțin 55% până în 2030 comparativ cu 1990.”, a scris europarlamentarul, pe pagina sa de Facebook.
Minus 55 este o reducere semnificativă, dar necesară pentru a combate schimbările de climă. Obiectivul de 55% este susținut de Partidul Popular European și de Partidul Național Liberal. Este foarte bine că acordul prevede un obiectiv fezabil de 55% și că respinge propunerile populiste și nerealiste ale majorității stângii.
„Partidul Național Liberal are ca obiectiv atingerea acestei ținte de mediu împreună cu mediul privat. Vrem să ajutăm companiile să devină mai eficiente energetice, vrem să sprijinim mediul de afaceri și angajatorii în procesul de modernizare și retehnologizare. Este foarte important ca mediul privat să nu fie lăsat singur în tranziția spre o economie verde.”, a mai spus Mureșan.
„Efectele acestei reduceri a emisiilor le vom vedea cu toții în viața de zi cu zi, mai ales prin reducerea poluării în oraș.
De asemenea, pentru atingerea acestui obiectiv, vom deveni mai eficienți energetic, iar asta înseamnă inclusiv facturi mai mici la electricitate pentru fiecare familie.
Înseamnă, de asemenea, investiții în reabilitarea energetică a blocurilor și introducerea de variante de transport public și privat mai puțin poluante, mai ieftine și mai sănătoase.
Este un obiectiv foarte ambițios, dar necesar, iar studiile Comisiile Europene arată că el poate fi atins.
Acordul de astăzi înseamnă că toată Europa a căzut de acord să lăsăm un continent mai curat și mai sănătos pentru copiii noștri.
Este foarte important, însă, ca România să primească sprijin european suficient pentru a ne atinge acest obiectiv. Avem fonduri europene pentru a ajuta mai ales zonele miniere, dependente de cărbune, precum Valea Jiului.
30% din toate fondurile europene în următorii 7 ani vor fi folosite pentru proiecte care contribuie la reducerea emisiilor de carbon.
Pactul Ecologic European, noile ținte europene de mediu și fondurile europene pe care le avem la dispoziție reprezintă o mare șansă pentru ca România să devină un lider regional în domeniul schimbărilor climatic.
Acordul de astăzi urmează să fie aprobat oficial de către statele membre și de Parlamentul European, dar procesul va fi unul rapid, fără obstacole.”, a mai spus europarlamentarul.