Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen se va vota separat de cea a Croației

Consiliul UE a anunţat temele de pe agenda reuniunii pe care miniştrii de interne şi ai justiţiei din statele membre UE (Consiliul JAI) o vor avea în 8-9 decembrie la Bruxelles. Aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen figurează pe primele locuri în ordinea de zi.

Se remarcă însă faptul că cele trei țări sunt decuplate. Nu va fi un vot pentru toate trei, ci unul pentru România și Bulgaria și unul pentru Croația. Detalii AICI. Aceasta nu este cea mai bună veste pentru România, ținând cont că pentru aderarea Croației la spațiul Schengen există consens european, în timp ce pentru aderarea României și Bulgariei au fost trei state care și-au exprimat deschis îngrijorările sau chiar dezacordul: Olanda, Austria și Suedia.

Miniştrii de interne se vor reuni joi, 8 decembrie, şi vor discuta despre „aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România, scopul fiind să adopte decizii în acest sens”, potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului UE.

„Miniştrii vor evalua, de asemenea, starea generală a Spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea traficului de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, menţionează acest prim punct de pe agendă.

Al doilea punct pe agendă se referă la politicile în domeniul migraţiei şi azilului.

„Miniştrii vor face schimb de opinii cu privire la dimensiunea externă a migraţiei şi la situaţia de-a lungul principalelor rute de migraţie. De asemenea, aceştia vor fi informaţi cu privire la progresele înregistrate în ceea ce priveşte lucrările în curs referitoare la politica UE în materie de azil şi migraţie. Această discuţie urmează Consiliului extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne care a avut loc la 25 noiembrie”, precizează Consiliul UE a cărui preşedinţie este deţinută de Cehia.

Migraţia este, de altfel, în strânsă legătură cu subiectul Schengen, pentru că principalele obiecţii ale statelor membre care încă mai au reticenţe în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen, în special Austria, se referă la gestionarea ineficientă a afluxului de imigranţi.

Miniştrii de interne din UE vor mai discuta la Consiliul JAI despre agresiunea Rusiei în Ucraina – sub aspectul unui nou val de refugiaţi şi al riscului crescut de trafic cu fiinţe umane şi cu arme -, despre abuzul sexual al copiilor în online şi despre „rezilienţa infrastructurii critice”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Succes istoric în lupta împotriva bolii Alzheimer

Wed Nov 30 , 2022
Cercetătorii au creat un medicament, numit Lecanemab, primul din lume care încetinește distrugerea creierului în cazul bolii Alzheimer. Momentul a fost declarat un succes istoric și important, scrie BBC, citat de Mediafax. Descoperirea pune capăt unor decenii de eșecuri și arată că este posibilă o nouă eră a medicamentelor pentru […]

V-ar putea interesa și: