Adevăratele probleme ale Spitalului Județean de Urgență Constanța

Am fost acuzat, pe Facebook, de fostul ”prefect pentru tine”, Claudiu Palaz, de faptul că l-am ”albit”, într-o emisiune, la Dobrobea TV, pe managerul Spitalului Clinic Județean Constanța, Dănuț Căpățână. Vreau să clarific o serie de aspecte, nu pentru Claudiu Palaz, care îmi dădea lecții în emisiune, spunându-mi ce pot să întreb și ce nu, ci pentru toți cei care mai cred că luptele politice nu ne împiedică să vedem lucrurile așa cum sunt.
Secția de Pediatrie arată jalnic. Știu asta pentru că am doi copii pe care îi duc pe secție, la nevoie. Știți de ce? Pentru că am încredere într-o doctoriță de acolo, doctoriță care, întâmplător, a tratat și pe copilul celei care a protestat pe Facebook. A tratat-o în sensul că a făcut-o bine.

Secția este ocupată în mare proporție de țigani. Cele 65 de paturi adăpostesc, pe an, circa 100 de copii abandonați. Nu mai e spital, e așezământ social. E adevărat, repet, arată jalnic. Miroase rău. Dar nu numai pentru pacienți, ci și pentru medicii de acolo care ar vrea, cu siguranță, condiții mai bune. Ce spune Dănuț Căpățână? Recunoaște aceste lucruri. Arată rău, dar e curat, spune el. Neagă vehement epidemia de enterocolită. Poate unii nu au proprietatea termenilor, spune, aproape arogant. Am văzut că nu sunt nici măcar capace la WC-uri, dar mi-am adus aminte că, la nașterea primului copil, acum aproape 9 ani, am montat eu însumi un capac, dar s-a furat în câteva zeci de minute.
Mai e ceva: Căpățână nu a refuzat nicio întrebare, nici de la mine, nici de la telespectatori. L-am întrebat de ce a început renovarea secțiior cu chirurgia cardiovasulară și nu cu maternitatea și pediatria, care au cele mai mulți pacienți. Mi-a spus că a început cu secțiile în care mortalitatea era cea mai mare. Cred că așa este, dar nu pot desface asocierile între Consiliul Județean, secțiile renovate, medicii aduși din țară, șpăgile cercetate de DNA… Dar ce să îi reproșez? Că salvează vieți și în timp ce la Pediatrie miroase urât?
Spitalul are alte probleme. Mari și multe. Șpaga este unul dintre ele. Am auzit (dar nu am dovezi) că unii medici nu se apropie de tine dacă nu ai bani. Au însă procurorii dovezi. Sunt pățit și pe propria piele: am încercat să intru la un medic, fără programare, e drept, dar dispus să plătesc, pentru că mă simțeam realmente rău. Unul m-a trimis acasă, pe motiv că pleacă în concediu, unul s-a uitat la mine în treacăt, după lungi insistențe, al treilea a refuzat să mă primească pentru că primea niște țigani (fără programare, dar probabil mai amenințători sau cu mai mulți bani decât mine).
Am văzut pacienți legați ca vitele, de paturi, dar asistentele spun că sunt puține și nu îi pot supraveghea. ”Dacă o să cadă, își rup oasele. E mai bine pentru ei” – a fost explicația. Eram aparținător și am acceptat cu un nod în gât. Ce era să fac?
Am văzut doctori care fumează nonșalanți și sfidători pe holurile Pediatriei. Dar doctorii aceștia (mă rog, este vorba despre unul singur) stau peste program și primesc toți copiii care stau la coadă, fie că au sau nu programare. Cu o zi înainte cineva mă trimisese acasă pentru că nu aveam nu știu ce banală hârtie de la medicul de familie. Fii-miu a trebuit să mai suporte 24 de ore cu jumătate de corp în ghips pentru că femeia aia nu a acceptat nici să aduc hârtia după, nici să verifice hârtiile pe care le aveam, nici să dea un telefon. A respectat procedurile, avea dreptate, dar copilul meu, plângând, nu a înțeles. Și nici eu nu am știut să mă descurc. Poate că o hârtie imprimată de Banca Națională ar fi rezolvat problema birocratică a doctoriței.
Mai e un lucru de care se face vinovat Dănuț Căpățână: este de cinci ani director, dar nu am văzut demersuri concrete pentru realizarea unui spital de Pediatrie. De-abia acum spune că se lucrează la un plan. În opinia mea umilă, acesta trebuia să fie gata de mult. Dar știți cine mai e vinovat? Noi toți. Și eu, și cei care au copii, au ajuns pe secție și au tăcut.
Felicitări și mulțumiri mămicilor care au protestat, zilele trecute, și presei care a preluat subiectul. Felicitări lui Dorian Hapurnea, de la Constanta.ro. Cu toate exagerările de care au fost acuzați, au reușit ceva extraordinar: cazul a ajuns în atenția ministrului Sănătății, care a anunțat că deblochează bani pentru renovarea secției și, poate, pentru construirea unei secții noi.
A venit vremea să protestăm și împotriva aberantei decizii a Guvernului, de a construi spitale regionale în Cluj, Iași și Craiova.
Politicienii din Constanța dorm. Niciunul nu a luat atitudine împotriva acestei discriminări. Avem mai puține paturi de spital decât Clujul și Iașiul, dar
suntem ocoliți. Spitalul din Constanța desrvește practic un milion de pacienți. De  ce suntem ocoliți? Mi-ar plăcea să primesc un răspuns de la cei 20 de parlamentari de Constanța. Mi-ar plăcea să știu că nu dorm noaptea liniștiți din cauza acestei probleme. Sunt naiv, știu, Pentru ei există aviaone spre AKH, Viena, sau spre orice alte locuri din lumea aceasta mare. Pentru noi există cămăruțele înghesuite, urât mirositoare, din spitalul constănțean.
Emisiunea de la Dobrogea TV o puteți urmări aici: Adevărul despre Spitalul Județean Constanța

 

Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.