Adevărul lui Aristotel și veștile primarului Decebal Făgădău

adevărul lui aristotel
Aristotel (n. 384 î.Hr. – d. 7 martie 322 î.Hr.) clasic al filozofiei universale, spirit enciclopedic, fondator al școlii peripatetice

Aristotel ne oferă, în „Metafizica”, o definiție a adevărului: „Ceea ce este este, ceea ce nu este nu este”.

Potrivit lui Aristotel, adevăr este un enunț în care se spune că nu este ceea ce nu este și că este ceea ce este și fals este un enunț care ne spune că nu este ceea ce este și că este ceea ce nu este. Aristotel consideră, așadar, că este adevărată o cunoștință care corespunde realității la care se referă și este falsă o informație care nu corespunde realității la care se referă. Pentru Aristotel adevărul și falsul sunt atribute ale cunoștințelor, al cunoașterii. Cu alte cuvinte, numai cunoștințele pot fi adevărate sau false. Lucrurile ca atare, existențele, cum le numește el, nu sunt nici adevărate si nici false (ele sunt sau nu sunt, există sau nu există). Adevărat sau fals este ceea ce spunem noi despre lucruri, deci valoare de adevăr sau de fals are enunțul nostru cu privire la lucru. Purtătorii adevărului și falsului sunt enunțurile, judecata noastră despre afirmativ sau negativ.

Ce legătură are asta cu primăria Constanța și primarul PSD Decebal Făgădău?

Păi să vedem.

Primarul ne anunță, printr-un comunicat de presă, că are o „veste bună” pentru noi. Vestea bună este că unele parcări vor fi gratuite serile și în weekend-uri.

E adevărat că aceasta este o veste bună? Ar fi, dar asta înseamnă că, de la introducerea sistemului cu plată non-stop până acum, a fost o veste proastă. Credeți că Primăria Constanța sau primarul Decebal Făgădău au spus însă, la momentul introducerii sistemului de parcare cu SMS 24 de ore din 24, că este o veste proastă? Nu. Ba chiar ni s-a spus că este o veste bună, gândită de specialiști în mobilitate pe care înțeleg că îi și plătim din bani grei. Deci, este veste bună sau veste proastă? Cred că nici primarul nu mai poate răspunde, după atâtea adevăruri ratate.

De multe ori, adevărurile primarului Decebal Făgădău nu au respectat definiția adevărului dată de filosoful elen.

De exemplu, când a luat decizia să construiască un sens giratoriu pe strada Soveja, pentru a facilita intrarea și ieșirea din controversatul City Mall, multă lume a spus că e o idee proastă. Primarul, în calitate de primar și șofer, a spus că e o idee bună și că se circulă bine. Atributul cunoașterii sale stabilise că este vorba despre adevăr. După doi ani de chin, a luat decizia să închidă jumătate din giratoriu, pentru că traficul se bloca, practic. Când avea dreptate primarul, acum doi ani sau acum?

Acum, primăria spune că „orașul este într-o continuă dezvoltare și au apărut mai multe cartiere și străzi noi”. Acesta este adevărul de acum al primarului. Ce uită să ne spună este că a promis că toate străzile vor fi asfaltate până în 2018. S-au asfaltat? Nu. „Ceea ce este este, ceea nu este nu este”.

Aristotel (n. 384 î.Hr. – d. 7 martie 322 î.Hr.) s-a născut în oraşul Stagira din Macedonia. Tatăl lui a fost un renumit medic. A fost unul din cei mai importanți filozofi ai Greciei Antice, clasic al filozofiei universale, spirit enciclopedic, fondator al școlii peripatetice. Deși bazele filozofiei au fost puse de Platon, Aristotel este cel care a tras concluziile necesare din filozofia acestuia și a dezvoltat-o, putându-se cu siguranță afirma că Aristotel este întemeietorul științei politice ca știință de sine stătătoare. A întemeiat și sistematizat domenii filozofice ca Metafizica, Logica formală, Retorica, Etica. De asemenea, forma aristotelică a științelor naturale a rămas paradigmatică mai mult de un mileniu în Europa, potrivit Wikipedia.org


parteneri Constanta 100% CT100
Constanta-financiara-sigla-jpg
Teasing_Tucson Exclusiv Auto
Mitshubishi
sprijina-jurnalismul-independent

Articole recente

Leave a Reply

Your email address will not be published.