Adrian Papahagi: „George Simion, un mic vadim fugărit oportun-electoral de unguri”

Filologul și eseistul Adrian Papahagi l-a criticat dur, pe pagina sa de Facebook, pe politicianul George Simion.

Acesta a îndemnat oamenii să scuipe după ce istoricul Lucian Boia a primit o distincție din partea Ungariei.

George Simion

„Nu mi-a plăcut nicio clipă acest George Simion, un mic vadim fugărit oportun-electoral de unguri. „Scuipați aici” îl plasează exact în liga vadimistă și îl face nefrecventabil. Cei care s-au asociat cu el vor regreta. Poți fi în dezacord cu multe din deconstrucțiile trendy ale lui Lucian Boia, dar nu poți instiga la acte huliganice, dezgustătoare. Dacă mâine se găsește un flăcău care pune în aplicare îndemnul primit?”, a scris Adrian Papahagi.

Lucian Boia a fost decorat de preşedintele Ungariei, János Áder, cu titlul „Crucea de cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei” în semn de recunoaştere a activităţii deosebite desfăşurate ca istoric, precum şi a întregii opere prin care contribuie în mod semnificativ la îmbunătăţirea relaţiilor dintre poporul maghiar şi român, scrie Hirado.hu, citat de hotnews.ro

Istoricul s-a opus de mai multe ori concepţiei oficiale române despre istorie, oglindită în manualele şcolare, şi astfel a devenit deseori ţinta naţionaliştilor români, notează sursa citată. Distincţia a fost înmânată omului de ştiinţă cunoscut pentru cărţile sale demolatoare de tabuuri şi de mituri, de către ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Botond Zákonyi, în cadrul unei festivităţi în cerc restrâns organizat, marţi, la Ambasada Ungariei din Bucureşti, mai notează site-ul de știri. Boia a declarat presei ungare că a fost surprins de distincţia primită de la statul ungar, dar o primeşte cu plăcere. Potrivit sursei citate, Boia a mai precizat că, în opinia sa, nu există contradicţie între disputele româno-maghiare despre istorie şi faptul că a primit o decoraţie din partea statului ungar. 

Întrebat fiind că această distincţie îi este înmânată în anul centenar al Tratatului de pace de la Trianon, când pe ordinea de zi a parlamentului român se află un proiect de lege care vrea să decreteze zi de sărbătoare data de 4 iunie, pe care Ungaria o consideră ca ziua celei mai mari nedreptăţi din istorie, Lucian Boia a răspuns că nu ştie despre această iniţiativă, dar crede că românii ar trebui să accepte şi să respecte faptul că Trianon reprezintă o traumă majoră pentru Ungaria şi pentru naţiunea ungară. 

George Simion și-a lansat recent un partid.Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cărți de identitate noi pentru locuitorii din satul Culmea

joi ian. 23 , 2020
În data de 22 ianuarie 2020, în satul Culmea, care ține de orașul Ovidiu, s-au înmânat noile cărți de identitate locuitorilor. „Era o necessitate si totodata un lucru normal sa facem acest proiect fiind destul de dificil pentru ambulanta, pompieri, serviciile de curierat si orice tip de corespondenta sa asigure […]
george scupra culmea

V-ar putea interesa și: