AEC: „Ministerul Educației încurajează abandonul școlar!”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) critică incapacitatea Ministerului Educației de a asigura fonduri suficiente la timp pentru firmele de transport județean.

Pe data de 28 noiembrie, la Senat, a fost organizată o dezbatere pe propunerea legislativă pentru modificarea art. 83 din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, care reglementează în mod deficitar și contradictoriu transportul elevilor. La această ședință a participat și președintele Asociației Elevilor din Constanța, Lorena Drăgușin.

În cadrul articolului în cauză, la alin. 2, autoritatea contractantă competentă pentru acordarea fondurilor și, implicit, a gratuității la transport este Ministerul Educației. Totuși, în regulamentul (CE) nr.1370/2007 și în deciziile CJUE, responsabile pentru cele antemenționate sunt Consiliile Județene.

„Din această cauză, Ministerul Educației și Consiliile Județene din țară dau vina unele pe altele când sunt trase la răspundere pentru lipsa transportului gratuit în județ. Deficitele bugetare rămân neacoperite și elevii nu mai ajung la școală!

Spre exemplu, în Prahova, de la 1 decembrie nu vor mai fi emise abonamente gratuite pentru elevii navetiști, deoarece “Ministerul Educației nu a deschis creditele bugetare pentru județul Prahova, iar inspectoratul școlar nu are cum să achite facturile aferente transportului elevilor”, se arată într-un comunicat al APTR Muntenia Trans.

Deși problema este evidentă și indisputabilă, iar reprezentanții elevilor au fost vocali în ședință pentru urgentarea aprobării proiectului, acesta a fost amânat. Comisia pentru învățământ a Senatului a declarat că va pune propunerile din nou în discuție după vacanța parlamentară (1 ianuarie – 1 februarie), care nu corespunde cu vacanța școlară de iarnă. Deci, până la momentul următoarei discuții, elevii navetiști vor avea în continuare de suferit!

Solicităm trecerea autorității contractante competente către Consiliile Județene și prioritizarea nevoilor de bază ale elevilor!”, a transmis AEC.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) este singura organizație de reprezentare a elevilor din județul Constanța, fiind prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizație independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educațional, la nivel local și național, aducând plus valoare prin rezultatele obținute pentru elevii din județul Constanța și din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obținerea respectării legii în privința acordării reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța (2015) și obținerea acordării de manuale școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța (2016). Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul nostru – www.asociatiaelevilor.ro.                                                                        


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Începător prins cu 190 km/oră pe autostrada inaugurată ieri

joi nov. 30 , 2023
La 19 ani, cu mai puțin de un an experiență, un tânăr și-a dorit să simtă adrenalina pe noua Autostradă A0, dar a dat de aparatul radar, al polițiștilor de la Brigada Autostrăzi, a anunțat Poliția Română. La 190km/h, conducătorul auto, din Corbeanca, a fost oprit pentru fi sancționat cu […]

V-ar putea interesa și: