AEC: Primarul Constanței, Vergil Chițac, vrea să lase elevii fără burse în prag de Crăciun

COMPLETARE 15 decembrie. Iată ce s-a întâmplat la ședință de consiliu de azi: Scandalul burselor. PSD și USR PLUS au votat împotriva propunerii PNL

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) condamnă ferm atitudinea noii administrații locale privind situația burselor elevilor din Municipiul Constanța, astfel, elevii olimpici, dar și cei care au o medie generală mare sau au probleme financiare sunt lăsați fără sprijinul autorităților.

AEC a transmis la finalul lunii noiembrie o solicitare primăriei în care atrăgea atenția cu privire la întârzierea nejustificată a burselor pentru elevii înscriși la unitățile de învățământ de pe raza Municipiului Constanța. Ca răspuns, primăria a menționat faptul că hotărârea privind bursele va fi adoptată în prima ședință din luna decembrie.

Luni, 14 decembrie a.c., pe site-ul municipalității a fost publicat proiectul privind acordarea burselor elevilor pentru semestrul I al anului școlar 2020-2021, hotărâre unde sunt precizate doar cuantumul și numărul burselor de ajutor social.

Conform Legii educației, elevii au dreptul de a beneficia de burse de merit, performanță, studiu și ajutor social, fiecare dintre acestea având un scop individual: primele două de a stimula performanța școlară, iar ultimele două de a interveni în sprijinul elevilor aflați în risc de abandon școlar.

„Situația este cu atât mai gravă, cu cât Constanța este unul din orașele unde lupta pentru a obține respectarea legii și implicit a burselor pentru elevi a fost punctul de plecare al tuturor demersurilor Asociației Elevilor din Constanța. Amintim faptul că cel mai mare grad de respectare a prevederilor legale privind bursele ܈școlare îl găsim în județul Constanța, unde 30% dintre unitățile administrativ-teritoriale acordă toate tipurile de burse școlare, acest lucru având un impact negativ în condițiile în care Constanța ar rămâne singurul Municipiu reședință de județ care nu acordă burse de merit, de studiu și de performanță. La 5 ani după ce AEC a obținut acordarea tuturor celor 4 tipuri de burse, este de neacceptat faptul că primarul municipiului Constanța nu respectă dreptul elevilor de a beneficia de acestea și renunță în mod voit la a stimula performanța școlară a elevilor prin burse de merit, studiu și performanță. Soluția optimă pentru a remedia problema în cel mai scurt timp posibil, ar fi ca la ședința din data de 15 decembrie 2020, Vergil Chițac, cât și consilierii locali, să amendeze actualul proiect și să prevada sumele aferente acordării și celorlalte tipuri de burse prevăzute în legislația actuală, astfel încât banii să ajungă la elevi înainte de sărbătorile de iarnă. Așadar, solicităm ferm Primarului Municipiului Constanța, Vergil Chițac și întregului Consiliu Local, să  stabilească numărul și cuantumul burselor de merit, de studiu și de performanță, pentru a respecta legea și a nu lăsa elevii fără banii care li se cuvin.”, spun reprezentanții AEC.

„Foarte multe familii depind de banii primiți de pe urma burselor, fie că vorbim de cea de merit, de studiu sau de performanță. Adoptarea hotărârii a întârziat în mod nejustificat și ne arătăm dezamăgiți de acțiunile noului primar. Problema trebuie rezolvată în așa fel încât banii să ajungă la elevii înainte de Crăciun. Nu vom accepta ca unul din drepturile fundamentale ale elevilor, pentru care AEC a depus eforturi ani la rândul, să fie călcate în picioare.” -Andreea-Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor din Constanța.Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 thoughts on “AEC: Primarul Constanței, Vergil Chițac, vrea să lase elevii fără burse în prag de Crăciun

  1. gata ! ati si inceput sa aruncati cu pietre Mai bine sa fiti obiectivi si sa vedeti de ce apoi sariti de fund in sus Poate este un blocaj de moment in urma unor abateri de la lege

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Numărul locuințelor vândute în județul Constanța a scăzut cu 30%

lun dec. 14 , 2020
În luna noiembrie 2020 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 60.183 de imobile, cu 23.492 mai puține față de luna octombrie a anului 2020. În județul Constanța, scăderea este de peste 30%. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna noiembrie 2020, în București – 12.132, […]
imobiliare constanta

V-ar putea interesa și: