Aeroportul Mihail Kogălniceanu, ajutat de stat cu 189.805.000 lei. Câte zboruri a efectuat Armata SUA și spre ce destinații externe vom putea zbura în următorii 3 ani

aeroport mihail kogalniceanu

În 2018, Ministerul Transporturilor a acordat un ajutor de exploatare Societății Naționale „Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța” S.A., pentru anii 2018-2020. Actul normativ produce efecte până la data de 31 decembrie 2020. Astăzi, 12 noiembrie, Guvernul României analizează un memorandum privind acordarea unui nou ajutor de exploatare și a unuia de investiții pentru anii 2021-2023.

Aeroporturile cu trafic mai mic de 200 000 pasageri pe an pot beneficia de ajutor de stat fără notificarea măsurii la Comisia Europeană. Cel din Kogălniceanu se încadrează.

Bugetul estimat pentru a acest ajutor este de 189.805.000 lei.

Traficul a scăzut la mai mult de jumătate

În perioada ianuarie – iunie 2020 Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța a înregistrat un număr total de 21.576 pasageri comerciali îmbarcați/debarcați, în scădere cu aproximativ 58% față de perioada similară a anului 2019. Această scădere este cauzată de faptul că, începând cu luna martie 2020, România a intrat în stare de urgență, ca urmare a creșterii numărului de cazuri ale pandemiei globale generată de virusul COVID 19. Astfel, începând cu luna martie a acestui an fost anulate zborurile Turkish Airlines, care operează pe ruta Constanța –Istanbul, cu o frecvență de 2-3 zboruri pe săptămână. În ultimul an, operatorul aerian turc a înregistrat o creștere semnificativă a gradului de încărcare pe aeronavă, ceea ce a generat și un număr mai mare de pasageri pe ruta Constanța – Istanbul.

Citește și: Scădere dramatică a numărului de turiști străini care și-au petrecut vacanța în județul Constanța

Totodată, din cauza pandemiei COVID-19, operatorul aerian Wizz Air a fost nevoit să anuleze zborurile pe destinația Constanța – Londra, care se desfășurau cu o frecvență de trei ori pe săptămână. De asemenea, au fost anulate zborurile charter care operau din Viena și Paris în vederea efectuării de călătorii cu nave de pasageri pe Dunăre, dar și zborurile charter din Israel pentru turiștii care efectuau vacanțe pe litoralul Mării Negre pentru sezonul estival 2020.

Se estimează că la finele anului 2020 Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța va înregistra aproximativ 56.784 pasageri comerciali procesați, în scădere cu 55,39 % față de anul 2019. Ținând cont de informațiile primite până în acest moment de la operatorii aerieni cu privire la destinațiile ce vor fi operate în anul 2021 de pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța și luând în considerare previziunile cu privire la gradul de încărcare al acestor curse, precum și incertitudinea cu privire la evoluția epidemiei Covid-19, preconizăm o creștere a numărului de pasageri în anul 2021, de 43,13% față de anul 2020.

Citește și: Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța marchează 60 de ani de activitate

În ceea ce privește numărul de pasageri, în primul semestru al anului 2020, Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța a înregistrat un trafic de 2.934 mișcări aeronave (din care 981 comerciale și 1.953 total alte mișcări) și 21.576 pasageri (din care 20.877 pasageri comerciali și 699 pasageri necomerciali).

Practic, criza generată de pandemia Covid-19 a condus la o scădere de aproximativ 50% a traficului de pasageri față de previziunile pe anul 2020, respectiv la scăderea drastică a veniturilor proprii ale aeroportului (chirii spații, chirii spații publicitare de închiriat, tarife aeroportuare de pasageri, securitate, aterizare, servicii de handling etc.).

356 de zboruri ale Armatei SUA în 6 luni

Pe lângă sarcinile de deservire a aeronavelor comerciale, pe aeroport se desfășoară și activități cu caracter strategic cum ar fi asigurarea operării zborurilor efectuate cu aeronave militare, precum și cu aeronave aparținând unor companii civile operate în sprijinul activităților militare. Aeroportul Constanța intră în categoria aparte a aeroporturilor strategice, nefiind încadrat în categoria de aeroporturi care au preponderent caracter comercial. În conformitate cu prevederile acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind activitățile forțelor militare ale Statelor Unite staționate pe teritoriul României, ratificat prin Legea nr. 268/20063, forțele Statelor Unite și contractanții lor pot folosi utilitățile publice în termeni și condiții, inclusiv tarife sau taxe, nu mai puțin favorabile decât cele percepute forțelor armate române în situații similare, inclusiv scutirea de la plata tarifelor aeroportuare pentru aeronavele utilizate. Aceste activități necesită alocarea de fonduri pentru întreținerea infrastructurii aeroportuare în condiții optime, timp de 24 de ore din 24, 7 zile din 7, la standardele de securitate și siguranță în vigoare. În perimetrul aeroportului își desfășoară activitatea și alte autorități publice (Serviciul Român de Informații, Poliția de Frontieră, Vamă, Poliția Transporturi) care au rol de control pentru desfășurarea în condiții de siguranță și securitate a operațiunilor aeroportuare specifice. Acestor instituții, aeroportul le
pune la dispoziție gratuit spații de lucru.

Citește și: Ministrul Apărării vrea 3 submarine și bază permanentă a SUA în Mihail Kogălniceanu

În primul semestru a anului 2020 s-a înregistrat un total de 1.650 de zboruri cu aeronave militare, după cum urmează:

  • zboruri militare SUA – 356;
  • zboruri SMURD/MAI – 365 / 36;
  • zboruri Poliție Aeriană – 848.

Toate aceste zboruri sunt scutite, conform legislației naționale în vigoare (Codul aerian), de la plata tarifelor aeroportuare. Numărul zborurilor scutite de la plata tarifelor aeroportuare, precum și contravaloarea tarifelor scutite nu pot fi estimate pentru perioada 2021 – 2023, fiind influențate de faptul că amploarea operațiunilor militare variază de la an la an, conjunctura desfășurării acestor operațiuni neputând fi prognozată.

Curse noi, în plan, pentru următorii 3 ani, spre Germania, Italia, Spania

Pentru perioada 2021-2023 Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța este în negocieri cu mai mulți operatori aerieni în vederea lansării de noi rute.

Se negociază cu Wizz Air deschiderea de noi destinații către Germania – Munchen, Italia – Bergamo, Florenta, Pisa, în prima fază doar pentru sezonul de vară, urmând ca, în funcție de evoluția acestora, să fie extinsă perioada de operare. Totodată, pentru perioada 2021-2023, se urmărește atât menținerea destinațiilor operate în prezent de compania Wizz Air, cât si creșterea lor, după cum urmează:

  • Londra , creștere cu 3 frecvențe /săptămână în sezon de vară și 2 frecvențe/săptămână în afara sezonului de vară;
  • Viena, creștere cu 2 frecvențe /săptămână pe toata durata anului.

Citește și: Bali, „Insula Zeilor” – lucruri nespuse, fotografii spectaculoase

Cu Turkish Airlines se discută menținerea destinațiilor operate în prezent, cât și creșterea acestora, după cum urmează:

  • Istanbul – 4 frecvențe/săptămână în sezonul de vară și 2/3 frecvențe pe săptămână în afara acestuia.
    Pentru sezonul de vară 2021 se analizează introducerea de noi destinații în regim charter cu 2 frecvențe pe săptămână către Antalia –Turcia Tot pentru anul 2021 se intenționează introducerea de zboruri interne, atât cu Tarom cât și cu Blue Air, pentru destinațiile Timișoara, Oradea, Cluj și Iași, mai ales pentru sezonul de vară.

Citește și: Pays du Mont Blanc – atât de aproape de Paradis

Obiectivul de menținere a destinațiilor operate în prezent și de creștere a numărului de frecvențe pe aceste destinații, atragerea de noi operatori aerieni care să deservească noi destinații cum ar fi deschiderea de noi rute aeriene către Spania, Italia și Germania dar și zboruri interne este o prioritate atât pentru perioada 2021-2023.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Aveți nevoie de locuri de parcare? Primăria Constanța vrea să o anunțați

joi nov. 12 , 2020
În vederea elaborării strategiei de suplimentare și amenajare a locurilor de parcare din municipiu, Primăria Constanța, prin Direcția Gestionare Servicii Publice, solicită sprijinul asociațiilor de proprietari din oraș. Administratorii sunt rugați să comunice municipalității numărul locurilor de parcare (inclusiv locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități) necesar membrilor asociației. Informațiile […]

V-ar putea interesa și: