
Radu Mazăre încheiase, pe vremea când era primar, două contracte pentru îngrijirea spațiilor verzi. Contractele erau pe durată nelimitată – lucru extrem de rar. Cele două firme erau SC Sport Turim SRL și Pomacost, despre care presa spunea că are legătură cu rude ale fostului edil. Detalii AICI.
Contractele au fost menținute de Decebal Făgădău. Pomacost a devenit între timp Garden Shop Services.
Vergil Chițac, fost președinte al Asociației Constanța Altfel, a criticat deseori contractile fostei administrații. Spunea că „profitul se duce la cei aflați la „butoanele” administrației locale”. A amenințat cu rezilierea contractelor. În prezent însă, Pomacost a rămas cu contractele vechi, semnate în 2001, dar are și unele noi, semnate în 2021! Nu numai că sunt semnate, dar produc și efecte, iar către ele pleacă sume mari din bugetul local.
Potrivit datelor publicate chiar de Primăria Constanța, în luna noiembrie, cele două firme au primit circa 1,3 milioane de lei.
Iată despre ce este vorba:
- Sport Turism SRL – 169.432 lei pentru lucrări tăiere corecție toaletare arbori septembrie 2021 (conform contract din 2021)
- Garden Shop Services – 6266 lei tăiere corecție arbori (conform contract din 2020)
- Garden Shop Services – 159.450 – tăiere corecție arbori (conform contract din 2020)
- Garden Shop Services – 35.370 – întreținere spații verzi august 2021 (conform contract din 2001)
- Garden Shop Services – 806.450 – întreținere spații verzi august (conform contract din 2001)
- Sport Turism SRL – 157.908 lucrări tăiere corecție toaletare arbori octombrie 2021. (conform contract din 2020).
În total, fostul Pomacost a primit peste 1.007.536 lei în noiembrie 2021.
La aceste sume se adaugă 108.609 lei pentru reparații și întreținere sistem de irigat, plătiți tot în noiembrie către River Transnav, conform unui contract încheiat în iunie 2021.
În total, pentru acest capitol s-au cheltuit 1.443.489 lei.
Nu sunt însă singurele sume. În octombrie, fosta Pomacost a încasat de Primăria Constanța 380.939 lei, în septembrie – 282.849 lei, în august – 191.252 lei, în iulie – 161.946 lei, în iunie – 183.622 lei, în mai – 197.700 lei, în aprilie – 193.160 lei, în martie – 384.747 lei, în februarie – 191.520 lei, în ianuarie – 384.440 lei.
În total, Primăria Constanța a plătit fostului Pomacost, în acest an, 3.559.711 lei, adică circa 720.000 de euro sau, dacă vreți, circa 10.952 de lei în medie pe zi, în fiecare zi a acestui an.
Chițac în 2019: „Lucrurile nu vor rămâne așa!”
Vergil Chițac spunea, pe 15 noiembrie 2019, că Pomacost este o „căpușă” a lui Radu Mazăre și ne asigura că „lucrurile nu vor rămâne așa” și că acest contract va fi reziliat.
„Este o societate care deține acest contract încă de la primul mandat al lui Radu Mazăre. Numele societății devoalează proprietarii de facto și scopul înființării ei. POMACOST: PO, de la POPA BASARAB- văr al lui Radu Mazăre, decedat în urmă cu patru ani, MA de la Mazăre, CO de la Constantinescu și, nu în ultimul rând, ST de la STRUTINSKI. Ați înțeles probabil că firma are scopul să facă profit din banii veniți de la bugetul local și nimic altceva. Profitul nu se știe în buzunarele cui ajunge pentru că în acționariatul firmei se regăsește o firmă cu proprietari anonimi din Cipru, dar e lesne de dedus care sunt beneficiarii. Atâta timp cât profitul se duce la cei aflați la „butoanele” administrației locale calitatea serviciilor nu mai contează. Vedeți și dumneavoastră în ce hal arată spațiile noastre verzi! Acesta este un serviciu descentralizat al primăriei. Vi se pare că este unul care funcționează? Mai mult, în anul 2015, Curtea de Conturi a descoperit că o serie de servicii prestate de Pomacost erau facturate de Primărie și către Polaris M Holding, firma care se ocupă cu salubrizarea orașului. Este vorba despre igienizarea parcului de la Primărie unde noi, contribuabilii, plăteam din cauza incompetenței celor din administrație de două ori același serviciu. Ca să scape de stigmatul echipei Mazăre și să mascheze în continuare destinația profitului, Pomacost și-a schimbat denumirea în Garden Shop Services SRL. Componența acționaritului este formată din descendenții lui Basarab Popa – Mihai Popa (10%) şi Florentina Popa (10%) plus GKL Engineering LTD (80%), cu sediul în Cipru. Nu credeți că trebuie reziliat contractul cu Pomacost/Garden Shop Services? Contractul a fost încheiat în 2001 și de 18 ani calitatea serviciilor acestei firme este jalnică. Este de necrezut că în cei 18 ani de contract să nu sesizeze nimeni din Primărie starea spațiilor și verzi și să nu se ia măsuri! Doar dacă interesele sunt altele… Aveți încredere, lucrurile nu vor rămâne așa!”, spunea senatorul Chițac.
Chițac în ianuarie 2021: „Nu am mai fost de acord să căpușeze primăria așa cum au făcut-o timp de 20 de ani”
„Nu am suportat niciodată minciuna și obrăznicia. Din păcate, în ultima perioadă, mă tot lovesc de asta. Altfel cum aș putea cataloga ce fac cei de la POMACOST? După ce nu am fost de acord cu rezilierea de comun acord a contractului pe care-l avem cu domniile lor pentru întreținerea spațiilor verzi, m-am pomenit cu o hârtie prin care mi se comunică faptul că se retrag unilateral din contract. Au luat această decizie, după ce noi nu am mai vrut să majorăm valoarea contractului, așa cum au solicitat la negocierile inițiate de primărie. Adică nu am mai fost de acord să căpușeze primăria așa cum au făcut-o timp de 20 de ani.”, a spus primarul, pe o rețea de socializare.
„Nu e de ajuns, oare, că, numai în ultimii 5 ani, au primit 17.389.452,35 lei de la noi? Nu e de ajuns că, din 2001 de când primăria a încheiat contractul de întreținere a spațiilor verzi cu ei, și-au bătut joc de tot ce înseamnă spațiu verde? Nu e de ajuns că au primit sute, mii de reclamații pentru lucrările de mântuială executate? Știți ce mai făceau? Primeau bani pentru întreținerea unor spații verzi care nu mai existau, care fuseseră distruse, dar care, în actele lor, apăreau ca fiind îngrijite de ei. Iar în 2019 , ca și când nu ar fi fost de ajuns, POMACOST a mai încheiat încă un contract cu Primăria Constanța, de data aceasta pentru tăiere, toaletare și corecție arbori. Vă asigur, dragii mei, că spațiile verzi din oraș, atâtea câte au mai rămas, vor avea parte de o îngrijire corectă. Prin servicii proprii, vom asigura lucrări eficiente și de calitate. Și vă mai promit un lucru: Constanța va înverzi! Vom avea în fiecare an noi hectare de parc! Aveți răbdare și încredere!”, a mai spus acesta.
Întrebare pentru primarul Constanței și un fel de răspuns
I-am adresat primarului Chițac următoare întrebare: „În 2019 spuneați că Pomacost căpușează bugetul Constantei. De ce lucrează în continuare Primăria Constanța cu urmașa Pomacost?”
Primăria Constanța ne-a răspuns următoarele:
„Cei doi prestatori, Garden Shop și SPORT Turism, lucrează în baza contractelor pe care le au incheiate cu Primăria Constanța.
Contractul cu Garden Shop a suferit o întrerupere, dar, în urma unei tranzacții extrajudiciare, colaborarea a fost reluată.
În momentul de față, municipiul Constanța este împărțit în 5 sectoare/ loturi de intervenție.
Pentru atribuirea unui contract de întreținere spații verzi în zona centrală a orașului – lotul I s-a realizat documentația și anunțul a fost publicat în SICAP.
Urmează ca, pe măsură ce sunt întocmite documentațiile, să fie demarată licitația și pentru celelalte.”
Am citit păreri conform cărora reluarea contractului cu Garden Shop după ce acesta a denunțat unilateral contractul este ilegală, contractul încetând de drept de la data retragerii unilaterale din contract, iar acea tranzacție extrajudiciară nu se știe cât poate rezista la un control de legalitate. Problema ar fi, din ce am citit, toate plățile făcute ulterior de primărie, care ar fi trebuit să fie făcute în baza unui contract valid și valabil.
ok dar TransNav asta opera cui este, banii cui se scurg in buzunarele acestei societati, de la transporturi pe apa la reparat sisteme de irigatii …