Află AICI 5+1 metode de conservare a peștelui pe care orice constănțean TREBUIE să le cunoască!

Cei care locuiesc în apropiere de mare au privilegiul de a se bucura de peștele proaspăt care, se știe, este necesar pentru o alimentație sănătoasă, fiind o sursă importantă de Omega-3. De asemenea, este extrem de gustos atât timp cât pregătirea sa se face în mod corespunzător. Metodele prin care se poate prepara și conserva sunt extrem de variate. 

Din momentul în care a fost capturat, el se poate păstra proaspăt, cu gheață, timp de maxim 7 zile, înainte să intervină procesul de alterare. Cum pot proceda mai ales cei care merg des la pescuit? Varianta cea mai simplă și practică, în cazul în care ai acest hobby și ți-ai perfecționat deja tehnica, ar fi să îți procuri o ladă frigorifică, care asigură spațiul potrivit pentru congelare. De asemenea, poți apela la alte metode de conservare, în funcție de propriile preferințe și timpul pe care îl ai la dispoziție.

5+1 moduri în care se poate păstra peștele

  • Conservele

Metoda este potrivită mai ales pentru exemplarele de mici dimensiuni, cum ar fi sardinele, șprotul sau hamsiile. Există o gamă largă de posibilități, acesta putând fi pregătit în sos tomat, în ulei picant sau în suc propriu. Există, în plus, rețete tradiționale de zacuscă de pește, care are un gust deosebit și este perfectă pentru iarnă. Nu în ultimul rând, se poate alege varianta marinării, folosind oțet, legume și condimente precum piper, ardei iute, boabe de muștar și coriandru, în funcție de preferințe.

  • Uscarea

Reprezintă o manieră de păstrare a peștelui veche de mii de ani, extrem de răspândită în continuare în țările nordice, care constă în eliminarea totală sau parțială a apei pe care o conține. Este un proces care împiedică alterarea și formarea bacteriilor. Acesta se curăță, se leagă cu sfoară și se lasă într-un loc ferit de praf, cu soare și vânt, timp de câteva luni. 

  • Afumarea

Înainte de toate, peștele, care trebuie să fie foarte proaspăt, trebuie eviscerat și sărat, astfel încât să se deshidrateze. Este o altă metodă ancestrală de conservare și are două variante de realizare: la temperatură joasă, sub 30 de grade și la temperatură înaltă, de aproximativ 80-90 de grade. Timpul de pregătire variază în baza metodei care a fost aleasă, iar compoziția fumului diferă în funcție de anumiți factori, cum ar fi tipul de lemn, umiditatea și temperatura sa de dezagregare. Se recomandă folosirea celui de esență tare.

  • Sărarea uscată

Aceasta constituie un alt mod extrem e vechi de păstrare a alimentelor pentru mai mult timp. Peștele poate rămâne întreg, dacă este de mici dimensiuni, sau se poate desface, în cazul în care este mai mare. Sarea uscată se presară deasupra acestuia, apoi se adaugă din nou în vasul în care este poziționat. Clorura de sodiu va începe să se dizolve la contactul cu apa de la suprafața peștelui, formând o saramură numită tuzluc.

  • Sărarea umedă

Este o metodă rapidă de conservare, care constă în acoperirea peștelui așezat în vase de ceramică cu o soluție de saramură, având o concentrație care poate fi slabă, de 10%, medie, de aproximativ 18% sau mare, de 30%. Procesul se încheie după câteva zile cu uscarea acestuia. De asemenea, procedeul se poate combina cu cel descris anterior, dând naștere așa-zisei sărări mixte.

  • Mezelurile

Da, ai citit bine. Această metodă este una modernă, răspândită în Asia și mai puțin practicată în România. Ideea de bază este simplă: în cârnați sau în tradiționalul salam, carnea folosită în mod normal, de porc sau vită, se înlocuiește cu peștele. Rețetele pot varia, la fel ca și tipul și cantitatea condimentelor, iar rezultatul este unul mai sănătos, savuros și inedit. 

În concluzie, a avea la dispoziție o sursă de pește proaspăt înseamnă a dispune de un aliment esențial, inclus în orice ghid pentru o dietă echilibrată, care se poate pregăti în nenumărate feluri, toate la fel de gustoase. Folosind metoda de conservare pe care o preferi, te poți bucura de el timp îndelungat.

Sursa foto: shutterstock.com   

(A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.