Aglomerație mare la punctele vamale din Bulgaria

Fotografie de arhivă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria către Republica Elenă şi Republica Turcia, precum şi retur către România, că este preconizată înregistrarea unor timpi de aşteptare ridicaţi la punctele de trecere a frontierelor (PTF) rutiere bulgare, în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie.

Astfel, MAE atenţionează că:

* pe sensul de intrare sau ieşire în şi din Republica Bulgaria din Republica Turcia prin PTF Kapitan Andreevo – Kapikule, PTF Lesovo – Hamzabeyli şi, mai ales, prin PTF Malko Târnovo – Derekoy, la controlul de frontieră şi vamal (frontieră externă a Uniunii Europene), se vor putea forma coloane mari de autovehicule, ceea ce va conduce la înregistrarea de timpi considerabil măriţi de aşteptare la trecerea frontierei;

* pe sensul de intrare sau ieşire în sau din Republica Bulgaria către România prin punctele Ruse, Durankulak, Kardam sau Silistra, la controlul de frontieră (care include şi controlul vinietei electronice) vor putea fi înregistraţi timpi măriţi de aşteptare, cu preponderenţă în cazul în care coloanele de autovehicule cu turişti români vor ajunge la frontiera cu România în mod compact şi în acelaşi interval de timp.

Este recomandat cetăţenilor români care se prezintă în această perioadă la controlul de frontieră şi vamal bulgar la bordul autovehiculelor care sosesc din Republica Turcia să se informeze din timp cu privire la aspectele menţionate, să ia măsurile adecvate în vederea organizării itinerariilor de deplasare, achiziţionării taxelor de drum sau vinietelor electronice corespondente, să respecte indicaţiile date şi măsurile impuse de autorităţile bulgare, să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare şi să îşi ia măsuri eficiente de gestionare a acestora.

Este recomandat cetăţenilor să aibă bateria telefonului mobil încărcată şi în stare de funcţionare, să deţină resursele necesare de apă, alimente şi medicamentaţie specifică, acolo unde este cazul, şi să posede resurse financiare adecvate unor astfel de situaţii speciale. De asemenea, se recomandă cetăţenilor români să se informeze din timp cu privire la regimul vamal aplicat frontierei externe rutiere a Uniunii Europene şi la limitele legale privind cantitatea de mărfuri sau produse permisă de legislaţie a fi introdusă în spaţiul vamal european ca import fără caracter comercial.

Totodată, se recomandă turiştilor români care aleg să revină în ţară prin punctul de frontieră Ruse să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 2 (doi) euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro) sau 4 (patru) leva, în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi, bonuri fiscale.

Este recomandat firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri, care tranzitează teritoriul bulgar, în această perioadă, să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare şi stabilirii programului de lucru al conducătorilor auto, prin luarea în considerare a unor timpi de aşteptare considerabil măriţi la trecerea frontierelor.

Se recomandă, de asemenea, folosirea, pentru intrarea în România, şi a celelorlalte puncte de trecere a frontierei situate la frontiera cu Republica Bulgaria, precum Vidin – Calafat, Kardam – Negru Vodă, Oryahovo – Bechet (ferry), Dobromir – Krushari (maxim 3,5 tone), Kainardzha – Lipniţa (maxim 3,5 tone), Nikopol – Turnu Măgurele (ferry) şi Svishtov – Zimnicea (ferry), ultimele patru cu program de funcţionare în intervalul orar 8,00 – 20,00.

În acest context, este subliniată importanţa informării corecte a cetăţenilor români, achiziţionării din timp a vinietelor electronice şi achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

* cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

* cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg;

* cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg;

* cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu;

* cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;

* cu privire la regimul vamal, la intrarea în Republica Bulgaria dinspre Republica Turcia, pe site-ul www.mae.ro – Condiţii de călătorie în Republica Bulgaria, titlul Reglementări vamale şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din Republica Bulgaria: www.customs.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web sofia.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Aglomerație mare la punctele vamale din Bulgaria

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

O româncă, numită la conducerea Direcției Generale de Comunicare a Comisiei Europene

mie nov. 29 , 2023
Comisia Europeană a numit-o pe Dana Spinanț director general al Direcției Generale de Comunicare, potrivit unui comunicat oficial. Dana Spinanț este primul cetățean român care preia conducerea unei direcții generale a Comisiei semnalează eurodeputatul Siegfried Muresan. „Această numire arată că România capătă un rol din ce în ce mai important […]

V-ar putea interesa și: