Al doilea val al îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus nu va fi la fel de amplu ca primul

coronavirus

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că, în opinia sa, un al doilea val de îmbolnăviri cauzate de coronavirusul de tip nou nu va avea amploarea primului val.

Ministrul susţine că autorităţile trebuie să fie pregătite şi că este nevoie ca cei din grupele de risc să fie vaccinaţi antigripal şi antipneumococic, fără să spună că este obligatoriu să ne vaccinăm.

„Eu cred că al doilea val nu va mai fi ca acest prim val, dar noi trebuie să fim pregătiţi pentru absolut orice. (…) Facem tot posibilul să nu mai ajungem într-o perioadă ca aceasta. Nu ştiu dacă un medic se întâlneşte de două ori în viaţă cu ce s-a întâmplat acum. Nu ştiu dacă o economie trece de două ori într-o sută de ani prin ce trece acum”, a declarat ministrul Sănătăţii, într-o emisiune difuzată sâmbătă de Digi 24.  

Tătaru consideră că pe parcursul verii va continua o transmitere intracomunitară a virusului şi a spus că este nevoie de o vaccinare susţinută antigripală şi antipneumococică a celor din grupele de risc, pentru a preveni cazuri grave.   

Citește și: Cea mai mare creștere a cazurilor de coronavirus din Constanța din ultima perioadă

Nelu Tătaru a afirmat că „ar recomanda” ca oamenii să se imunizeze atunci când va exista un vaccin anti-COVID, însă nu ar susţine obligativitatea vaccinării în acest caz, după “un an-doi de boală”.   

„Am trecut printr-un prim moment al pandemiei, poate vom trece şi prin al doilea. Suntem o parte dintre noi care se imunizează. Imunizarea noastră se face în două feluri: trecând prin boală sau vaccinându-ne. Deocamdată vaccinul nu-l avem (…) Posibilitatea ca odată apărut acest vaccin anti-COVID la un an şi jumătate după, nu ştiu dacă o mai fi atât de acerb să îl credem obligatoriu. (…) Ca şi vaccinul antigripal, ca şi vaccinul anti-Covid le recomanzi. Sunt acele seturi de vaccinuri care se fac pe program pe care le luăm din copilărie, pe acelea le-aş face vaccinare obligatorie. Este o patologie care, poate, o s-o avem un an, doi, nu este o patologie care se perpetuează de la an la an. (…) Nu putem introduce obligativitate după un an-doi de boală”, a detaliat.  

Citește și: Un vaccin anti Covid-19 a început să fie produs la scară industrială, deși nu se știe dacă va funcționa

„Să nu credem că sistemul medical s-a schimbat după o pandemie”, a mai declarat ministrul.   

El a precizat că în studiul de seroprevalenţă vor fi testate peste 29.000 de persoane, în funcţie de grupe de vârstă, iar în final acest studiu va arăta câţi dintre români au trecut prin boală şi sunt imunizaţi, dar şi „o previziune pentru un posibil viitor episod”.

Totodată, ministrul Sănătăţii a precizat că în vederea unui eventual al doilea val, trebuie asigurate depozite de medicamente, materiale sanitare şi echipamente.

„Avem aceeaşi medicaţie off-label, avem aceeaşi lipsă a unui vaccin, dar ştim cu cine luptăm în acest moment. Suntem psihic mai pregătiţi. O să trebuiască să avem grijă să avem depozitele pline cu tot ce înseamnă medicamente, materiale sanitare, echipamente. Să avem o capacitate de testare suficientă, dar să nu credem că sistemul medical s-a schimbat după o pandemie”, a spus el.

Tătaru a estimat că în condiţiile în care populaţia va respecta măsurile de precauţie, spre sfârşitul lui iulie – începutul lui august, se va ajunge la o viaţă „cvasi-normală”.

„Evaluarea primei etape ne-a arătat că, respectând nişte precauţii, putem veni cu alte etape de relaxare. Dacă mergem în continuare în acest ritm, ne putem gândi pe 15 iunie la a treia etapă de relaxare. Dacă evoluţia ne permite, iar respectarea acestor precauţii şi recomandări este o prioritate a populaţiei, ne gândim că spre sfârşitul lui iulie, începutul lui august, să ajungem la o viaţă cvasi-normală”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Citește și: A treia etapă de relaxare, din 15 iunie. „Multe surprize plăcute”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Incendiu în Vlahi, posibil ca un copil să fie blocat în casă

Sat Jun 6 , 2020
COMPLETARE ora 16.05. Din păcate, un copil a murit în incendiu. Detalii AICI. Militarii de la ISU Dobrogea au fost solicitați, azi, sa intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casa, in localitatea Vlahi, județul Constanța. Intervin pentru lichidarea incendiului 2 autospeciale de stingere, un echipaj SMURD din cadrul […]

V-ar putea interesa și: