Cine e pro și contra Secției Speciale din justiție

Varujan Vosganian, vicepreședinte ALDE (sursă foto: Facebook)

ALDE nu este de acord ca soarta Secției de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să fie decisă prin ordonanță de urgență. Este ultima luare de poziție dintr-un șir mai lung de păreri exprimate în ultimele zile.

Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian aminteşte Executivului că una dintre condiţiile puse de ALDE şi acceptate de PNL pentru susţinerea Guvernului Orban a fost aceea că chestiunea privind SIIJ se rezolvă prin dezbatere parlamentară şi nu prin OUG sau asumarea răspunderii.

„Una dintre condiţiile puse de ALDE şi acceptate de PNL pentru susţinerea Guvernului Orban a fost aceea că chestiunea privind Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) se rezolvă prin dezbatere parlamentară şi nu prin OUG sau asumarea răspunderii”, afirmă Vosganian într-o postare pe Facebook.

El subliniază că la punctul 3, Acordul politic dintre ALDE şi PNL prevedea următoarele: „Modificarea legislaţiei în domeniul Justiţiei se va face numai prin dezbatere şi aprobare parlamentară.”

„Aşadar, înainte de a decide în privinţa SIIJ, Guvernul trebuie să ne spună dacă Acordul politic dintre ALDE şi PNL mai rămâne valabil”, conchide Vosganian.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a expus, în debutul şedintei de Guvern de vineri seara, motivele pentru care Secţia Specială ar trebui desfiinţată. Predoiu a spus că organisme internaţionale s-au opus înfiinţării acestei Secţii care a fost constituită fără o consultare publică şi cu reacţii negative din partea multor magistraţi.

„Analizăm propunerea, de principiu mi se pare o propunere corectă şi ea e şi în programul de guvernare”, a spus premierul Ludovic Orban.

Memorandumul referitor la desfiinţarea Secţiei Speciale s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern.

Judecătoarea Dana Gîrbovan consideră că prin desfiinţarea Secţiei speciale privind investigarea infracţiunilor din Justiţie se doreşte controlul asupra justiţiei şi că Memorandumul MJ ignoră opiniile exprimate de judecători şi prezintă eronat poziţia Comisiei de la Veneţia.

„Prin desfiinţarea SIIJ se doreşte, din nou, controlul asupra justiţiei. Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) este singura structură de parchet complet în afara controlului politic. Acesta e motivul pentru care politicul doreşte cu ardoare desfiinţarea să. Şefii PICCJ, ai DNA şi ai DIICOT, precum şi şefii de secţie ai acestora, unde se vor întoarce dosarele cu magistraţi dacă SIIJ va fi desfiinţată, sunt numiţi politic, de către Preşedintele României la propunerea Ministrului Justiţiei”, afirmă Gîrbovan.   

În opinia sa, este inadmisibil că se ignoră ostentativ motivul principal pentru care SIIJ a fost creată: modul în care dosarele cu magistraţi erau instrumentate, în special de către DNA, devenise o presiune reală asupra judecătorilor. 

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall afirmă că „este foarte bine” că în şedinţa de Guvern de vineri seară se discură şi adoptarea unui memorandum care propune desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

„Personal am considerat şi consider că vremea şmecheriilor, introduse, pe furiş, de Iordache şi susţinătorii săi, în comisia specială trebuie să apună! Tocmai de aceea, cred că, alături de acest memorandum (care nu are valoarea juridică a unui proiect de lege, de exemplu) se impune iniţierea şi adoptarea unui proiect de lege de desfiinţare a SIIJ, proiect de lege care să fie adoptat şi transmis în Parlament, în procedura de urgenţă”, spune ea.

„După cum ştiţi am încercat să stau departe de politică câteva zile, dar dat fiind numărul mare de întrebări primite, din respect pentru voi, având în vedere şi importanţa subiectului, vă spun că, din punctul meu de vedere, este foarte bine că pe masa şedinţei de guvern din această seară se află şi adoptarea unui memorandum care propune desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ)”, afirmă Ana Birchall, vineri seara, într-o postare pe Facebook.    

Ea spune că adoptarea acestui memorandum este un pas important şi prezintă concluzia majoritară, care i-a adus multă „furie” din partea unora, desprinsă din punctele de vedere ale tuturor instituţiilor şi asociaţiilor profesionale, continuate şi cu consultările actualului ministru al Justiţiei.    

„Personal am considerat şi consider că vremea şmecheriilor, introduse, pe furiş, de Iordache şi susţinătorii săi, în comisia specială trebuie să apună! Tocmai de aceea, cred că, alături de acest memorandum (care nu are valoarea juridică a unui proiect de lege, de exemplu) se impune iniţierea şi adoptarea unui proiect de lege de desfiinţare a SIIJ, proiect de lege care să fie adoptat şi transmis în Parlament, în procedura de urgenţă. Astfel, se va mai face un pas important pentru recredibilizarea justiţiei şi pentru că românii să-şi recapete încrederea în actul de justiţie. Pentru cei care tot susţin înfiinţarea şi funcţionarea, în această formă a SIIJ, îi rog să se mai uite încă odată, dar cu bună credinţă, la modificările toxice introduse şmechereşte de Iordache în comisia specială, modificări legate de competenţa secţiei, de exemplu!”, mai spune Birchall.  

Potrivit acesteia, realitatea arată că nici pană în acest moment nu s-au putut explica credibil marile semne de întrebare privind suprapunerile de competenţă cu DIICOT şi alte parchete prin extinderea competenţei la toată cauza indiferent de calitatea persoanelor.  

”Cu alte cuvinte, de ce această secţie trebuie să analizeze tot dosarul în condiţiile în care este imposibil ca această secţie să aibă expertiza DIICOT de exemplu. Sau… poate asta s-a urmărit, dacă analizăm mai cu atenţie lista solicitărilor SIIJ de preluare a unor dosare imediat ce SIIJ a început să funcţioneze!? De ce se încalcă principiul separării carierelor judecătorilor şi procurorilor? De ce s-a transferat către Secţia Specială dreptul de a exercita şi retrage căi de atac în cauzele aflate pe rolul instanţelor sau soluţionate definitiv anterior operaţionalizării SIIJ?”, mai arată Ana Birchall.

Fostul preşedinte Traian Băsescu, în prezent europarlamentar, critică dur desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, acuzând-l pe ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu că face ce ştie mai bine: slugăreşte şi el puţin pe cei care vor să vadă din nou judecătorii puşi sub controlul DNA, pentru că aşa se mai poate ”pricopsi cu o decoraţie de la ambasadele străine”. Băsescu avertizează că ”ne întoarcem în epoca „statului cu dosul” pe dosare”.

„Cătălin Predoiu este, la un pas, să pună din nou judecătorii sub controlul DNA şi al altora (Nu spun SRI pentru că nu ştiu dacă Helwig vrea ce a vrut Maior). Ne întoarcem în epoca „statului cu dosul” pe dosare. În loc să interpreteze corect recomandările GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia, recomandări care se referă la o îmbunătăţire a premiselor de funcţionare a Secţiei Speciale, Cătălin Predoiu face ce ştie el mai bine: slugăreşte şi el puţin pe cei care vor să vadă din nou judecătorii puşi sub controlul DNA şi nu numai, pentru că aşa te mai poţi pricopsi cu o decoraţie de la ambasadele străine”, scrie Băsescu pe Facebook.

El avertizează că desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) va aduce din nou judecătorii şi mulţi procurori sub controlul DNA ca singură instituţie care poate investiga reclamaţii legate de presupuse fapte de corupţie.

„Perfect de acord că, luând în considerare unele excese comise de SIIJ, instituţia a fost afectată (vezi „mita” pentru aducerea lui Nicolae Popa). Dar ministrul Justiţiei, în loc să taie ramurile uscate, taie tot copacul. Se comportă fix ca PSD-iştii care voiau să desfiinţeze DNA doar pentru că nu le convenea cine era în fruntea instituţiei. Pulverizarea unei instituţii pentru PR în prag de sărbători, fără dezbatere publică, nu este de bun augur pentru justiţie”, consideră Băsescu.

El subliniază că aproximativ 3.000 de judecători şi procurori au avut dosare penale la DNA, dosare bazate, de multe ori, pe simple reclamaţii ale unor justiţiabili nemulţumiţi sau dosare întocmite de procurori DNA unor judecători pentru simplul motiv că nu au dat verdictele dorite de procurorii DNA în dosare în care probele pentru faptele incriminate nu existau.

„Iar pentru a ţine sub presiune şi a şantaja judecătorii, procurorii DNA nu trebuie să facă mare lucru. Este suficient să lase dosarele în nelucrare, iar judecătorul să ştie că acel dosar există sau, nimic mai simplu pentru un procuror DNA, să citeze o singură dată un judecător sau un procuror după care să lase dosarul în nelucrare. Ne întoarcem la epoca „statului cu curul” pe dosarele sensibile, ca să citez dintr-un fost procuror – şef DNA. Asta se cheamă presiune şi şantaj la adresa celor vizaţi şi nu este o poveste, este o realitate a DNA şi a justiţiei noastre din ultimii ani”, afirmă Traian Băsescu.

În opinia sa, este inadmisibil ca ministrul Cătălin Predoiu să nu ţină cont de o realitate sumbră a comportamentului DNA de până acum câteva luni, iar a crea condiţii ca lucrurile să se repete este o lovitură dată justiţiei chiar de Ministrul Justiţiei.

„Nu sunt un specialist care să poată spune că actuala SIIJ trebuie să funcţioneze sau nu în forma actuală. Ştiu însă cu certitudine că, dacă SIIJ se va desfiinţa, în mod obligatoriu, trebuie pusă în loc o altă structură de Parchet General, obligatoriu INDEPENDENTĂ, care să fie o garanţie de profesionalism şi corectitudine în anchetarea magistraţilor garantându-le acestora independenţa. Oare memoria domnului Predoiu este atât de scurtă încât a uitat condamnările fără probe în care şi procurorii şi judecătorii au refuzat celor acuzaţi un proces corect prin respingerea efectuării unor expertize independente, sau episoadele cu judecători hăituiţi doar pentru că nu au dat verdictele cerute de DNA, sau abuzurile procurorilor DNA în unele dosare ANRP, sau abuzurile din secţia DNA Ploieşti cu vestitul procuror Portocală, unde se fabricau martori şi înscrisuri, sau înscenările împotriva judecătorilor puse la cale de procurorul Man şi ortacii lui la secţia DNA Oradea, sau cazurile Ruşanu, Niţu, Georgescu, Mironescu, Banias, Păcuraru, Greblă, Surupăceanu etc, etc, ca să nu mai vorbim despre moda arestului preventiv pentru suspecţi care nu prezentau nici un fel de pericol public şi care au fost, în final, achitaţi de instanţe?”, spune fostul preşedinte.

El precizează că aceste realităţi sunt exact motivele pentru care Justiţia a fost puternic decredibilizată în ultimii doi ani, iar Ministrul Justiţiei nu poate fi cel care să creeze condiţii să se revină la controlul DNA şi a altor instituţii asupra judecătorilor.

„Şi când te gândeşti ce spectacole televizate în direct s-ar putea organiza din nou în faţa DNA. Ce vremuri domnule Predoiu în 2015 şi 2016. Dacă te străduieşti puţin, le poţi aduce înapoi domnule Predoiu, vei compromite definitiv justiţia, dar vei fi decorat de ambasadori”, îşi încheie Băsescu postarea.



Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

VIDEO O mamă cu copilul internat în secția de pediatrie a Spitalului Județean Constanța: „Condițiile din pușcărie sunt probabil mai bune”

Dum dec. 29 , 2019
O mamă care este internată, împreună cu copilul, în secția de pediatrie a Spitalului Județean Constanța spune că, în opinia sa, condițiile din pușcărie sunt mai bune decât cele din secție. Aceasta a filmat câteva imagini din secție, pe care le puteți vedea mai sus. „Acesta este un cearceaf, aceasta […]

V-ar putea interesa și: