Constanța ar trebui să fie cel mai bogat județ din România. Are porturi maritime și fluviale, are centrală nucleară, circa jumătate din capacitatea turistică a țării, una din cele mai mari rafinării din aceasta zonă a Europei, agricultură, eoliene, autostradă spre capitală, etc. Cu toate acestea, cifrele arată că suntem departe, foarte departe de județe care nu au atuurile noastre. Am analizat propunerile de buget ale consiliilor județene din Constanța și Bihor. Cifrele sunt revoltătoare pentru noi, constănțeni. În Bihor, bugetul total este de aproape patru ori mai mare decât în Constanța. Cu toate acestea, cheltuielile din Constanța (în special cu funcționarii) sunt mai mari decât în Bihor și cu circa 25% mai mari față de bugetul din 2023. Suma pentru investiții este la noi numai 11% din cea a Bihorului. În termeni reali, bugetul CJC este mai mic în 2024 față de 2023.
O analiză pe larg puteți citi mai jos. Veți ajunge probabil la concluzia la care am ajuns noi: atuurile economice nu contează dacă nu ai politicieni competenți și care luptă pentru binele județului, al locuitorilor.
Consiliul Județean Constanța a lansat în consultare publică proiectul de buget al Județului Constanta pe anul 2024. Potrivit acestuia, sunt estimate venituri totale de 738.850.000 lei, ținând cont de veniturile proprii ale autorității publice, de prelevările de la bugetul de stat și de sumele atrase din finanțări nerambursabile. La cheltuieli, sumele prevăzute sunt de 849.150.000 de lei, din care majoritatea, adică 556.152.000 lei înseamnă bani pentru funcționarea aparatului propriu și a instituțiilor din subordine, iar 292.998.000 de lei bani pentru investiții.
Haideți să vedem cum stau lucrurile într-un județ din vestul țării: Bihor. Acum, Consiliul Județean de acolo este condus de Ilie Bolojan, fost primar în Oradea. Potrivit proiectului publicat în transparență decizională, veniturile totale ale CJ Bihor sunt de 2.549.707.440 lei, ceea reprezintă o creștere de 59,27 % față de valorile aprobate în bugetul pentru anul 2023. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, veniturile sunt compuse din sume și cote defalcate din impozitul pe venit (165,460 milioane lei); sume defalcate din TVA (212,712 milioane lei); sume nerambursabile primite de la UE și alte organisme pentru proiecte cu finanțare externă nerambursabilă (1,677 miliarde lei); venituri proprii ale bugetului local (49,813 milioane lei); venituri proprii și din alte surse (fonduri CASS, fonduri externe) ale instituțiilor subordonate (46,872 milioane lei); credit intern (97,500 milioane lei) și excedent al bugetului local pe anul anterior (64,378 milioane lei).
Cu alte cuvinte, Consiliul Județean Bihor atrage fonduri europene de peste două ori mai mult decât tot bugetul Consiliului Județean Constanța!
Bugetul prevede o creștere a investițiilor în anul 2024 până la 2.131.192.260 lei față de cel precedent (când au fost de 1,140 miliarde lei). Repetăm, investițiile prevăzute de CJ Constanța sunt de numai 292 milioane lei.
Bolojan a dat afară jumătate din angajați, Lupu le-a mărit salariile
Cheltuielile de funcționare ale administrației județene din Bihor, cu tot cu instituțiile subordonate, vor crește cu 12,25%, până la suma de 417,515 milioane lei, în principal din cauza majorării prețurilor utilităților, majorării cheltuielilor cu hrana în instituțiile de asistență sanitară și socială, a majorării cheltuielilor de personal și a necesității unor reparații curente în mai multe instituții.
Se remarcă faptul că CJ Bihor are cheltuieli mai mici de funcționare decât CJ Constanța, deși bugetul este de circa patru ori mai mare. Cum este posibil? Ilie Bolojan a dat afară jumătate din angajați, când a ajuns președinte. Jumătate! În Constanța, de când a preluat mandatul Mihai Lupu, numărul de angajați a rămas aproximativ același. Nu numai că nu a dat afară oameni, ba chiar le-a mărit salariile. De pildă, de anul acesta, toți angajații beneficiază de spor pentru condiții vătămătoare de muncă, deși mulți stau la birouri, unii chiar în sedii moderne. Pentru un director, asta înseamnă peste 800 de lei în plus pe lună. Detalii aici: Statul la birou afectează grav sănătatea?! Spor pentru condiții de muncă vătămătoare acordate angajaților CJC și DGEP Constanța. Analiză efectuată de o firmă cu un singur angajat.
„La Consiliul Județean Bihor am concediat la începutul mandatului 50% din colegi, pentru că nu avea de lucru, nu discut de calitatea oamenilor. Nu aveau de lucru. Ce s-a constatat? Noi ne derulăm proiectele fără probleme, chiar am crescut numărul lor, și nu s-a prăbușit CJ Bihor care are în acest moment 89 de angajați. Economiile au fost de 6 milioane de euro pe an. Gândiți-vă că astfel de economii se pot face și în alte locuri.”, a declarat Bolojan.
Tăieri masive de investiții, creștere a cheltuielilor
Am analizat și creșterea bugetului din cele două județe, pentru a vedea performanța conducerii consiliilor județene. Așadar, în Bihor avem o creștere veniturilor, în 2024 față de 2023, de 59,27 %. Creșterea bugetului pentru investiții este impresionantă: 73,53%.
În Constanța, lucrurile nu mai stau la fel de spectaculos, dimpotrivă. În 2023, bugetul total adoptat a fost de 696.336.098 de lei, iar pentru investiții au fost alocate puțin peste 390 de milioane (luăm cifrele acestea în calcul, pentru că nu avem execuția bugetară anuală și pentru a păstra similitudinea comparației). Așadar, creșterea veniturilor este de numai 6,10%. Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2023 inflației a fost de 10,4%, deci, în termeni reali, bugetul CJC este mai mic.
Se mai remarcă ceva grav: bugetul de investiții în 2024 este mai mic decât cel bugetat pentru 2023. Vorbim de 292 de milioane în 2024, față de 390 de milioane în 2023.
De asemenea, cheltuielile de funcționare în Constanța au crescut de la 447 milioane lei peste 556 milioane lei, adică aproape cu 25%.
Vă recomandăm și: Oradea e în altă țară VIDEO – Constanța
Pe ce vor merge banii în Bihor
Dacă vreți să vedeți cum se dezvoltă un județ condus de un politician competent și care are grijă de banul public, uitați-vă la Bihor. Din lista de investiții pe anul curent fac parte obiective precum reabilitarea fostei Policlinici Mari, finalizarea Campusului școlar pentru învățământul dual, reabilitarea Spitalului de Psihiatrie din Nucet, construirea unui nou sediu pentru stația de Ambulanță din Aleșd, modernizarea Bibliotecii Județene din Oradea și a trei biblioteci comunale din Zona Metropolitană Oradea, diverse investiții pentru dotări la teatrele Regina Maria și Szigligeti, modernizarea unor clădiri ale DGASPC.
De asemenea, tot din bugetul pe acest an vor fi finanțate construirea, modernizarea și reabilitarea unor drumuri județene, inclusiv a Inelului Rutier Metropolitan, înființarea parcurilor industriale din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, construirea unor pasaje rutiere și pietonale în Oradea și în Zona Metropolitană Oradea, amenajarea a peste 300 de treceri pentru pietoni iluminate cu LED pe drumurile județene din Bihor, demararea lucrărilor la drumul expres DX Oradea – Arad și a proiectului trenului metropolitan etc.
Persoanele interesate care doresc să facă propuneri, recomandări ori chiar contestații o pot face tot personal, la sediul CJ Bihor, dar și poștal ori online, la adresa de e-mail registratura@cjbihor.ro.
Excelent prezentata ! Felicitari .De subliniat ca nu pot fi rezultate acolo unde sunt alesi politicieni competenti doar pentru „binele ” lor.La fel de important este si modul serios prin care Oradea va creste mobilitatea urbana prin investitii enorme destinate constructiei de pasaje rutiere si pietonale….
Cu „Oil-terminatorul” în frunte la ce sa te aștepți????!!??
Pai atunci vedeti ce votati
Statul român e în colaps, serviciile dorm și nu văd rețeaua construită în CT. Mihai Lupu e un analfabet pus în fel și fel de poziții cheie pe post de frânar. Asta și de-ar vrea să facă treaba e prea proat da să facă ceva. Are altă agenda și asta pute de la o poștă …