Ambasadoarea Turciei vrea un nou cimitir musulman în Constanța și reînființarea liniei RO-RO spre Istanbul

Ambasadoarea Turciei în România, Füsun ARAMAZ, a efectuat vineri, 5 aprilie, o vizită de curtoazie la sediul Instituției Prefectului- Județul Constanța. Cele două părți au discutat despre mai multe subiecte, printre care crearea unui nou cimitir musulman în Constanța și reînființarea liniei Ro-RO spre Istanbul.

Ambasadaorea sa a fost însoțită de către Sulhi TURAN – consulul general al Republicii Turcia la Constanta, Güven GÜNGÖR – președintele Asociației oamenilor de afaceri turci din România (TIAD). Delegația turcă a fost primită de către subprefecții județului Constanța- Ionuț DONE și Șenol ALI – împreună cu primarul municipiului Constanța- Decebal FAGĂDĂU și reprezentanți ai Consiliului Județean.

Füsun ARAMAZ
subprefectul Șenol Ali i-a oferit un buchet de flori ambasadoarei Füsun Aramaz

Discuțiile au avut ca punct central cooperarea bilaterală bine conturată de-a lungul timpului, bazată pe dialog și inițiativă cu relevanță pentru ambele părți, în special în plan socio-cultural, economic și de securitate regională.

Buna noastră cooperare are la bază nu doar acordurile strategice bilaterale, ci și deschiderea și respectul manifestate de către reprezentanții ambelor instituții, interesul comun pentru binele comunității turce din România și al comunității române din Turcia”, au subliniat reprezentanții Instituției Prefectului.

Ambasadorul Turciei, care a fost anterior în misiune la Constanța ca și consul general, și-a exprimat, de asemenea, dorința de a susține pe toată perioada mandatului său această relație bilaterală eficientă, stabilită în beneficiul entităților pe care le reprezintă, concretizată în numeroase activități și inițiative comune.

Punctual, au fost abordate aspecte legate de:

  • organizarea unui nou cimitir musulman la Constanța, cel existent fiind la capacitate maximă – demersurile sunt în derulare
  • susținere din partea misiunii diplomatice și a Asociației oamenilor de afaceri turci în ceea ce privește garantarea seriozității potențialelor investitori care doresc să activeze în zonă
  • înființarea unui spital regional româno-turc, pentru care se poartă discuții la nivel înalt- după cum a confirmat doamna ambasador
  • inițiativa de a se implica în creșterea calitativă a actului educațional în cadrul colegiului Kemal Atatürk din Medgidia și, poate , în acest sens va fi luată în considerare mutarea claselor liceale în Constanța
  • necesitatea reînființării unei linii RO-RO Constanța – Istanbul
  • necesitatea revitalizării relației dintre Constanța și orașele înfrățite din Turcia.

Întâlnirea s-a finalizat cu promisiunea unei colaborări tot mai strânse între instituțiile constănțene și misiunea diplomatică a Turciei în România.

Füsun Aramaz, numită ambasador în ianuarie 2019, este o bună cunoscătoare a României și a orașului Constanța, unde a fost consul general în perioada ianuarie 2010 – septembrie 2013. Înainte de aceasta, a lucrat în cadrul Direcţiei Generale a Consiliului European şi Drepturilor Omului din Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, dar și în cadrul misiunilor diplomatice ale Republicii Turcia din Kazahstan şi Belgia. După 2013 a activat tot în Ministerul Afacerilor Exterrne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.