
Un șofer constănțean reclamă faptul că a fost amendat pentru că nu a oprit la o trecere de cale ferată pe unde nu mai trece niciun tren de 15 ani.
„Am și eu o problemă gravă de semnalat în orașul acesta.”, ne-a scris Mihai Moise.
Problema se referă la pasajul CFR de pe strada Justiției, de lângă complexul comercial Cora Brătianu.
În martie anul trecut, constănțeanul conducea pe strada Justiției. A depășit o coloană de autovehicule care așteptau și a ajuns în dreptul barierei, unde semnalele acustice și luminoase erau în funcțiune. A ales însă să le ignore și traversat cu mașina calea ferată. Un echipaj al poliției a înregistrat imaginile cu camera video din dotare. Imaginile au intrat în posesia noastră, dar am ales să nu le publicăm.
„Am ieșit din parcarea de la Cora si era totul blocat de basculante mari care cară piatra la stația de betoane de pe Justiției. Am depășit primul cap tractor și am oprit la următoare trecere de tren. Trecând de ani de zile prin zonă știi ca nu vine trenul pe linia trei.”, ne-a spus acesta.
Un polițist l-a amendat cu 942 de lei plătibili în 15 zile și reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 150 de zile. Dovada era fără drept de conducere. Adică, din momentul aplicării sancțiunii, șoferul nu mai avea voie să conducă.
„Pasajul are semnale luminoase, dar este îngropat in vegetație. Poliția rutieră din Constanta îți ia permisul dacă treci peste el. Eu mă judec cu ei de un de zile. Politia știe de acest aspect care după cum spun si cei de la CFR durează de 15 ani si ei fac acolo abuzuri profitat de aceasta anomalie. Ca să nu mai zic că polițistul mi-a interzis sa scriu la obiecțiuni acest aspect al pasajului.”, spune șoferul.


„Problema este nu ce am făcut eu. Problema este ca el știa și a pornit camera în așteptare să treacă un prost pe acolo. Poliţişti stau acolo și pândesc, știind ca este semnalizat dar este o linie degradată.”, a adăugat.
Ce reclamă el ca fiind abuz este însă o interpretare corectă a legii. Omul nu a oprit la semnul „Crucea Sfântului Andrei”, așa cum prevede Codul Rutier, deși semnul este extrem de vizibil. S-a bazat pe faptul că trece pe acolo de mai bine de zece ani și știe că acea cale ferată este dezafectată. Se vede cu ochiul liber.
Șoferul mai spune că nu a fost lăsat să treacă la obiecțiuni aceste aspecte.
În înregistrate se aude cum polițistul îi spune că poate trece obiecțiuni în procesul verbal, dacă îl semnează. Dacă nu, are posibilitatea să îi dicteze omului legii obiecțiunile, pentru a fi trecute de acesta în proces. Șoferul a refuzat să semneze procesul verbal.
„Se semnează dupa ce dictezi la obiecțiuni. El a zis se vede in filmare cu nu vrea sa scrie ce ii dictez eu cu linia îngropată in vegetație. Si se mai vede când zice ca nu am nici un drept si ca el nu acrie aberații. Acolo pori sa dictezi ce vrei ,nu contează. Dar ei știu exact ce fac. Nu este de ieri de azi in zona problema asta. Datează din 2008. Sunt milițieni si gata acționează ca miliția. Un polițist cinstit accepta sa acriu ce vreau. Legiuitorul nu zice trebuie sa scriu sau ce vrea polițistul. Trebuie sa acrie ce ii dictezi.”, a spus șoferul.
„Nu are mici un argument sa nu mă lase să-i dictez ce vreau.”, a adăugat acesta.
Ce spune CFR
A făcut o interpelare și la CFR. Directorul CFR Constanța, Dorin Maer, i-a confirmat în scris că „pe linia de legătură dintre Grupa Tehnică (stația Constanța) și stația Palas a fost restricționată circulația trenurile începând din 2008, din motive ce țin de modificarea procesului tehnologic de prelucrare a trenurilor, la care s-a adăugat ulterior starea de degradare a acestei linii.”
Tot directorul a precizat că „linia nu este desființată, existând posibilitatea ocupării parțiale a acesteia în zona pasajului de pe strada Justiției în timpul mișcărilor de manevră.” În fine, mai spune că din motive de siguranță a circulației, trecerea materialului rulant (locomotive, vagoane) peste oricare din cele trei fire din zona pasajului impune declanșarea semnalizării optice și acustice la ambele instalații de semnalizare automată a apropierii trenurilor fără semibariere din zona respectivă.”
„În concluzie, instalația de semnalizare a apropierii trenurilor fără semibariere SAT fm 223+600 este în stare de funcționare și are rol activ în siguranța circulației.”, scrie directorul CFR Constanța.

Așadar, în zonă pot fi manevre ale unor locomotive.
„Acel pasaj este compus din trei fire de cale ferata, linia unu si doi sunt semnalizate separat si linia trei despre care vorbim se afla la 20-30 de metri si are semnale separat dar se pornesc amândouă dacă trece si doar pe acolo trece tren pe liniile 1 sau 2. Am vorbit si cu inginerul care a suspendat linia 3 din 2008 din motive degradare si pericol iminent de accidente feroviare. Inginerul de la CFR mi-a zis ca nu pot sa oprească semnalele deoarece amândouă sisteme de semnalizare au o singura comanda dar eu zic ca se putea găsi o soluție la situația asta.
Consideră că i s-a suspendat permisul „pe nimic”
„Problema nu este doar a mea au fost o grămadă de situații din astea acolo și Politia Rutieră și nu numai ei știu de acesta problema și stau la pândă. Eu cred ca sunt singurul care am făcut scandal. Nu se poate să accept aceste abuzuri. Dacă polițiștii erau polițiști nu stăteau la panda, raportau problema și cred că se găseau soluții.”, a mai spus șoferul.
Cu toate că știa că stau „la pândă”, după cum se exprimă, a trecut peste linia ferată, ignorând semnalele vizuale și acustice în funcțiune.
Constănțeanul a contestat amenda și a depus și plângere penal pentru abuz în serviciu.
„Dacă treceam peste calea ferată care funcționează, dacă puneam vieri de oameni in pericol sau viața mea sau puneam in pericol bunuri sau circulația feroviara, mai ziceam. Un polițist trebuie sa tina cont si de circumstanțele in care se petrece o contravenție. Nu să suspenzi 5 luni permise pe nimic.”, a conchis acesta.
Opinia autorului
Un lucru e cert: dacă șoferul oprea, așa cum prevede legea, nu ar mai fi existat acest subiect.
O întrebare este însă legitimă. În Constanța se conduce ca în codru. Vedem aproape zilnic șoferi care trec pe roșu, care circulă cu viteză mult peste limita legală, care parchează pe unde îi taie capul. Nu sunt acestea probleme mai mari de care ar trebui să se ocupe Poliția Rutieră, mai ales că nu are personal suficient?