Americanii și compania unui fermier constănțean construiesc o fabrică de peste 65 de milioane de euro

Sursă foto: BSOG

BSOG Energy, companie specializată în dezvoltarea proiectelor de biometan, deținută integral de Black Sea Oil & Gas, și Unigrains Trading, companie antreprenorială controlată de fermierul Theodor Ichim, au semnat un acord pentru realizarea unei unități combinate de producție de biometan și îngrășăminte organice în România.

Proiectul, cu o capacitate de 57 MW de biometan și peste 250.000 de tone de îngrășăminte organice anual, presupune o investiție de peste 65 de milioane de euro și va fi finalizat în aproximativ doi ani.

„Acest proiect incitant reprezintă cel de-al doilea proiect de producție de biometan al BSOG Energy în România. Cooperarea cu Unigrains va aduce încă 57 MW de biometan, cu un impact real asupra sustenabilității energetice a țării, prin valorificarea deșeurilor organice și înlocuirea gazelor naturale și îngrășămintelor chimice”, a declarat Mark Beacom, Managing Director al BSOG Energy.

Roluri clare în parteneriat

Conform acordului semnat, Unigrains Trading va furniza materia primă sub formă de deșeuri agricole neprelucrate și va gestiona vânzarea îngrășămintelor organice pe piața angro și en-detail, iar BSOG Energy va construi, deține și opera instalația, asigurând producția de biometan.

„Parteneriatul cu BSOG Energy reprezintă vârful strategiei noastre agricole. Obiectivul este clar: să oferim o alternativă durabilă și să producem îngrășăminte organice de calitate, integrate în ciclul alimentar curat”, a subliniat Theodor Ichim, administrator Unigrains și președinte FAPPR (Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România).

Proiectul este asistat juridic de casa de avocatură Ijdelea & Asociații, care acoperă toate etapele necesare dezvoltării și operării.

BSOG Energy – acționariat și misiune

BSOG Energy este deținută integral de Black Sea Oil & Gas SA, compania care a dezvoltat Proiectul Midia (MGD) – primul proiect offshore de gaze naturale din România realizat în ultimele trei decenii, acoperind 12% din necesarul național de gaze.

Black Sea Oil & Gas este deţinută integral de Carlyle International Energy Partners, parte a grupului de investiţii american Carlyle, unul dintre cele mai mari fonduri globale de investiții.

Unigrains Trading exploatează 3.300 de hectare

Fondată în 2003 în județul Constanța, Unigrains Trading exploatează aproximativ 3.300 de hectare de cereale și produce anual peste 3.000 de tone de semințe, fiind un jucător major în sudul țării. De asemenea, compania administrează 500 ha de culturi certificate ecologic (grâu, năut, orz), practică agricultura de precizie din 2012 și a trecut la agricultura regenerativă din 2023.

În domeniul comerțului, Unigrains importă și distribuie îngrășăminte, operează propria flotă de transport și oferă soluții logistice integrate pentru transportul de mărfuri vrac și utilaje. Compania este membră activă în APAD și FAPPR.

Unigrains a avut în 2023, potrivit Termene.ro, o medie de 60 de angajați, o cifră de afaceri de 59.537.278 lei, datorii totale de 67.997.216 lei și un profit de 2.019.084 lei.

Un pas important pentru economia circulară

Proiectul comun BSOG – Unigrains reprezintă un model de economie circulară aplicată la scară industrială, cu beneficii clare: reducerea deșeurilor, producția de energie verde și utilizarea îngrășămintelor naturale. El marchează o etapă importantă în tranziția României spre o agricultură și o industrie energetică durabilă.

Comunicatul de presă în original, în limba engleză, poate fi citit AICI.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de Facebook.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Corupție în Mangalia: rețeaua de șpăgi din jurul primarului Cristian Radu, demascată de DNA

lun apr. 7 , 2025
Pe 9 iulie 2024, Doru Colgiu, considerat mâna dreaptă a primarului din Mangalia, Cristian Radu, era prins în flagrant de procurorii DNA Constanța în timp ce primea o sumă de bani de la un agent economic. În autoturismul său, sub scaunul din dreapta, anchetatorii au descoperit o pungă cu 60.000 […]