Anchetă Recorder despre corupția din Biserica Ortodoxă: „Clanul Marelui Alb”

Biserica Ortodoxă este una dintre cele mai puternice și mai influente organizații din România. O instituție care, în contrast cu misiunea sa spirituală, și-a construit un adevărat imperiu financiar ale cărui mecanisme de funcționare rămân în mare parte necunoscute pentru muritorii de rând și pentru instituțiile de control ale statului, scrie Recorder.ro, într-o anchetă publicată recent.

Asta deși o parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei alocați numai pentru bisericile din București, de la Guvern și din bugetul Capitalei, în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel.

„După mai multe încercări în care Biserica a refuzat să ne răspundă la orice întrebare legată de felul în care administrează fondurile publice, am decis să ne infiltrăm în interiorul sistemului folosind o identitate ascunsă.”, spune jurnalistul Victor Ilie.

Puteți vedea ancheta mai jos.

În anchetă e vorba despre cum se drenează fonduri publice pentru construirea de biseriri.

Coincidență sau nu, în județul Constanța s-au construit zeci de biserici în ultimii ani. Acum 20 de ani, la întronizarea lui ÎPS Teodosie ca Arhiepiscop al Tomisului, numărul bisericilor era mult mic. Numărul bisericilor s-a dublat sau chiar s-a triplat în unele cazuri, cel al călugărilor și călugărițelor a crescut de aproape 10 ori.

„Erau numai 20 de biserici în oraș. Erau doar trei mănăstiri în județul Constanța și trei în județul Tulcea. Erau sate fără biserici. Și orașele aveau prea puține biserici. Am înmulțit bisericile și mănăstirile, iată, de la 3 în județul Constanța avem cred 43 acum. Trei am găsit și în județul Tulcea, și în 7 ani cât am fost și peste teritoriul din județul Tulcea, până în 2008, am mai adăugat încă vreo 10. Bisericile s-au dublat, în oraș chiar s-au triplet, pentru că era nevoie de biserici și , iată, mai e nevoie de biserici. Trebuie să construim încă biserici și ne luptăm ca cele care nu au încă autorizații să-și dobândească statutul de biserici autorizate și să le facem definitive, că sunt unele capele.”, a precizat Arhiepiscopul Tomisului, în emisiunea „Realitatea locală”, moderată de jurnalistul Cristian Hagi la Dobrogea TV.


energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.