Animals International cere DNA și Comisiei Europene acțiuni ferme împotriva exportului cu animale vii, după eșuarea navei Queen Hind în Portul Midia

Oi moarte în interiorul navei Queen Hind, descoperite la începutul lunii februarie 2020. În interior apar punți suplimentare, care nu au fost declarate (foto: Grup Servicii Petroliere)

Descoperirile din cadrul operațiunii de ranfluare a navei Queen Hind, răsturnată la Midia pe 24 noiembrie 2019, confirmă suspiciunea inițială a organizației Animals International că vaporul morții a fost supraîncărcat.

Grup Servicii Petroliere SA (GSP), compania care se ocupă de ranfluarea epavei a evidențiat că pe navă există punţi neincluse în cargoplan și care au fost pline cu oi nedeclarate. Queen Hind a fost autorizată de ANSVSA în martie 2019, autorizarea fiind validă pentru toate porturile din UE și a realizat 11 transporturi cu animale vii până la răstrurnarea în portul Midia.

Acum că avem confirmarea oficială a suspiciunii de fraudă vom depune plângere la DNA pentru corupție sistemică a autorităților române. În plus, astăzi cerem Comisiei Europene să suspende activitatea de export cu animale vii în portul Midia și să nu mai permită ANSVSA să autorizeze nave pentru export. Reamintesc că odată autorizat de ANSVSA, un vaport poate încărca animale vii din orice port UE”, a anunțat Gabriel Păun, director UE al Animals International.

Parlamentul European a inițiat în luna decembrie procedura de anchetă parlamentară pe subiectul exportului cu animale vii, lună în care Animals International a prezentat dezastrul de la Midia de 2 ori în Parlamentul European, la 18 decembrie desfășurându-se chiar și o dezbatere în plen. Până la această oră 155 de europarlamentari din minim 177 necesari au semnat pentru demararea anchetei. Niciunul din România.

În luna septembrie, Comisia Europeană a desfășurat un audit în portul Midia în urma plângerii oficiale depuse de Animals International pentru cazul vaporului Al Shuwaikh care a plecat din portul Midia încărcat cu cel puțin 66.000 de oi în ciuda avertismentului scris al Comisiei Europene prin care se cerea ca vaporul respectiv să nu plece în Golful Persic din cauza temperaturilor și umidității excesive. Raportul de audit care incriminează autoritățile române a fost transmis Guvernului României încă din noiembrie 2019, oficialii români având la dispoziție maxim 30 de zile pentru

a răspunde înainte ca acest raport să fie făcut public. Raportul este însă blocat de autoritățile române pe motiv că nu le-a parvenit în limba română.

Guvernul trage de timp și se face de râs. Adevărul va ieși la lumină oricum. Portul Midia și autoritățile române sunt incapabile să asigure bunăstarea animalelor”, a încheiat Păun.

Citește și: VIDEO Este SABOTATĂ operațiunea de ranfluare a navei eșuate în Portul Midia?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Următorul articol

Delta Dunării, paradisul pescarilor. Programul complet al competițiilor din anul 2020

lun feb. 3 , 2020
În anul 2019, județul Tulcea, a fost vizitat de 168.412 turiști, majoritatea dintre ei alegând Delta Dunării, atrași de oferta turistică inedită: biodiversitate, bird watching, pescuit, tradiții, gastronomia locală.  O componentă importantă a turismului deltaic o reprezintă competițiile de pescuit sportiv în sistem catch&release. Pescarii sportivi, ca și pasionații de […]
delta dunarii pescuit

V-ar putea interesa și: