Anomalii climatice. Experții spun că lumea intră pe un teritoriu necunoscut

Temperaturile la nivel global au atins un nou maxim istoric în martie 2024. A fost al zecelea record lunar consecutiv. Experții climatici sunt îngrijorați că încălzirea globală ar putea accelera, informează Mediafax.

Datele publicate de Copernicus Climate Change Service arată că temperaturile de la suprafața globului în martie au fost cu 0,1°C mai mari decât recordul anterior stabilit în 2016 și cu 1,68°C mai mari decât media preindustrială, notează The Guardian. Tendința de încălzire este deosebit de îngrijorătoare, deoarece depășește temporar ținta de 1,5°C stabilită ca obiectiv în Acordul de la Paris. Deși încălcarea acordului nu va fi considerată oficială decât dacă tendința persistă la scară decenală, creșterea bruscă a temperaturilor din ultimul an a surprins mulți oameni de știință.

Recordurile de temperatură sunt depășite în fiecare lună cu până la 0,2 grade Celsius

Diana Ürge-Vorsatz, vicepreședintă a Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), a declarat că planeta s-a încălzit cu 0,3 grade Celsius pe deceniu în ultimii 15 ani, aproape dublu față de tendința din anii 1970.

„Este acest lucru în limitele variabilității climatice sau un semnal de încălzire accelerată? Preocuparea mea este că ar putea fi prea târziu dacă așteptăm să vedem„, a scris ea pe Twitter.

Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spațiale al Nasa, a remarcat că recordurile de temperatură sunt depășite în fiecare lună cu până la 0,2C.

„Este umilitor și puțin îngrijorător să recunoaștem că niciun an nu a încurcat capacitățile de predicție ale oamenilor de știință în domeniul climei mai mult decât 2023″, a scris succesorul lui Jim Hansen într-un articol recent pentru Nature.

El a enumerat mai multe cauze posibile ale acestei anomalii, inclusiv El Niño, reducerea emisiilor de dioxid de sulf, precipitațiile vulcanice și intensificarea activității solare. Totuși, Schmidt avertizează că acești factori nu sunt suficienți pentru a explica creșterea de 0,2°C.

Schmidt a enumerat mai multe cauze plauzibile ale acestei anomalii – efectul El Niño, reducerea particulelor de dioxid de sulf care răcesc datorită controalelor de poluare, precipitațiile produse de erupția vulcanică Hunga Tonga-Hunga Ha’apai din Tonga din ianuarie 2022 și intensificarea activității solare în perioada premergătoare unui maxim solar prezis.Dar, pe baza analizelor preliminare, el a spus că acești factori nu sunt suficienți pentru a explica creșterea de 0,2C:

„Dacă anomalia nu se stabilizează până în august – o așteptare rezonabilă bazată pe evenimentele El Niño anterioare – atunci lumea va fi pe un teritoriu necunoscut. Aceasta ar putea implica faptul că o planetă în încălzire modifică deja în mod fundamental modul în care funcționează sistemul climatic, mult mai devreme decât anticipau oamenii de știință.”

Cauza principală a încălzirii globale – emisiile de combustibili fosili – este bine cunoscută și acceptată de comunitatea științifică. Un sondaj al a 90.000 de studii climatice a identificat un consens de 99,9% că activitatea umană este responsabilă pentru schimbările climatice.

Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus Climate Change Service, a subliniat că oprirea încălzirii globale necesită reduceri rapide ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Michael E. Mann, omul de știință cunoscut pentru graficul „hockey-stick”, a declarat că tendințele actuale sunt de așteptat, având în vedere creșterea continuă a emisiilor. El a avertizat că încălzirea rapidă a planetei este o realitate gravă, contrar opiniilor industriei combustibililor fosili.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Anomalii climatice. Experții spun că lumea intră pe un teritoriu necunoscut

  1. „Un sondaj al a 90.000 de studii climatice a identificat un consens de 99,9% că activitatea umană este responsabilă pentru schimbările climatice.”
    Stiinta nu inseamna „consens”, chiar dimpotriva. Nu ne mai facem bine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Şofer tâlhărit după ce a oprit să ia o persoană cu autostopul

mar apr. 9 , 2024
La data de 8 aprilie a.c., polițiști din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală Băneasa, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat, de 28 de ani, și un minor, de 16 ani. Aceștia […]

V-ar putea interesa și: