ANPC a controlat 500 de magazine Mega Image și a dat amenzi de peste 5 milioane lei VIDEO

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, începând cu data de 16.08.2023 până în prezent, o serie de acțiuni de control în 500 de magazine aparținând lanțului de supermarketuri MEGA IMAGE, la nivelul întregii țări.

În toate locațiile verificate, comisarii ANPC au constatat abateri de la respectarea prevederilor legale în vigoare, în domeniu, pentru care au aplicat următoarele sancțiuni:

 • 793 amenzi contravenționale, în valoare totală de circa 5,65 milioane lei
 • 152 avertismente
 • oprire temporară de la comercializare până la remedierea deficiențelor constatate, pentru produse, în valoare totală de peste 35.000 lei
 • oprire definitivă de la comercializare a produselor neconforme în valoare circa 1,2 milioane lei
 • oprire temporară de la prestarea serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru 31 de magazine
 • propuneri de încetare a practicii comerciale incorecte, pentru 12 magazine.

„Supravegherea activității marilor retailerii este o prioritate pentru Autoritatea noastră. Lanțurile foarte mari de magazine au un impact social major. Din acest motiv, suntem obligați să analizăm permanent de la calitatea legumelor și fructelor, până la condițiile de comercializare, inclusiv diferențele de preț ale produselor de la raft, la casa de marcat. Vrem, în felul acesta, să transmitem un mesaj ferm legat de tot ceea ce înseamnă drepturile consumatorilor. Din păcate, pare că nu reușim să ne facem înțeleși și, permanent, sunt invocate abuzurile Autorității noastre când, de fapt, își doresc să mascheze realitatea. La ei acasă se poate să le respecte, la noi pare că nu.”, a declarat Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Dintre cele mai frecvent întâlnite abateri, menționăm:

 • neconcordanțe între prețul produsului la raft și prețul acestuia la casă marcat
 • inducerea în eroare a consumatorilor, nefiind precizate pe etichetă de la raft ingredientele exacte conținute în cea de pe produsului (ex: lapte cu ciocolată, în fapt fiind lapte cu gust de ciocolată etc.)
 • nerespectarea regimului promoțiilor (comercializarea produselor ambalate multipack, fără a exista la vânzare produsul, pentru a se verifica prețul singular, neafișarea datei de început a promoției, lipsa informațiilor cu privire la perioada de desfășurare a promoțiilor)
 • diferențe între cantitatea netă marcată pe ambalaj și cea reală a produsului.
 • comercializarea unor produse cu termenul de valabilitate/data de minimă durabilitate expirat/expirată sau data-limită de consum/data durabilităţii minimale depăşită; 
 • nerespectarea condiţiilor de depozitare, păstrare şi expunere la comercializare
 • schimbarea stare termică iniţiale a produselor
 • comercializarea unor produse alimentare care prezentau semne organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, gustului, mirosului
 • comercializarea unor produse alimentare cu miros şi gust urât sau pete de mucegai.

Precedentele campanii de control ale aceluiași lanț de magazine, Mega Image, derulate, la nivel național, anul trecut și în cursul acestui an au avut, comparativ, rezultatele următoare:

ActivitateVerificări precedeteVerificări actuale
Nr magazine controlate:369500
Valoare amenzi aplicate6.400.000 lei5.635.000 lei
Nr. avertismente12152
Valoare produse neconforme oprite temporar de la comercializare220.000 lei35.000 lei
Valoare produse neconforme oprite definitiv de la comercializare170.000 lei1,2 milioane lei
Oprire temporară a prestării de servicii11 locații31 locații
Propunere încetare practice comerciale incorecte4 magazine12 magazine
Propunere închidere temporară a unității pentru o perioadă de până la 6 luni12 magazine 
Propunere închidere temporară a unității pentru o perioadă de 6-12 luni20 magazine 

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Portul Constanța a împlinit astăzi 114 ani. A fost construit „în scop de a deschide României căile nesfârşite ale mărilor”

mie sept. 27 , 2023
Portul Constanța a împlinit astăzi 114 ani de existență și este mai important ca niciodată, în contextul războiului din Ucraina. Portul Constanța a fost inaugurat pe 27 septembrie 1909, printr-un discurs celebru al regelui Carol I. „De când România şi-a întrupat Dobrogea prin vitejia ostaşilor sãi în rãsboiul neatârnãrei şi […]

V-ar putea interesa și: