ANPC a început o amplă campanie de control detaliat a băncilor privind contractele de credit

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a început, la nivelul întregii țări, o amplă campanie de control detaliat a operatorilor economici din sistemul bancar, privind contractele de credit, împărțită în mai multe secțiuni.

„Mai întâi, vor fi verificate contractele de împrumut emise în perioada 2004-2010, până la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență 50/2010, urmând ca, în etapele ulterioare, să fie verificate celelalte contracte de credit, până în prezent.”, a anunțat ANP.

În ultima perioadă, au fost analizate deciziile instanțelor, în domeniu, inclusiv cea referitoare la practicile comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA, menite a afecta interesele financiare ale consumatorilor (punerea în aplicare a Ordinul Președintelui ANPC de remediere a efectului acestor practici, prin care au fost restituiți celor aproximativ 10.800 de consumatori afectați, peste 25 milioane de euro de către bancă), și se ia în calcul posibilitatea identificării de abateri similare și la alte instituții financiar-bancare.

În cazul acesteia din urmă, acțiunea s-a referit la restituirea sumelor recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, persoanelor care au contractat credite în RON, EUR și CHF (franc elvețian), în perioada 2006-2009. Caracteristicile creditelor vizate au fost: o dobândă inițială care a fost menținută fixă timp de 1 an și care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă „în funcție de evoluția pieței financiare”; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanța s-a pronunțat deja cu privire la dobândă.

Astfel, actuala tematică națională de control urmărește, în principal, verificarea modalității prin care băncile au realizat publicitatea contractelor de credit, cu cercetarea tuturor formelor de publicitate, a felului în care băncile au încheiat contractele de credit și au acordat și derulat creditele, cu respectarea prevederilor legale și a celor specifice activității, a celei de informare privind riscurile specifice asociate contractelor de credit care pot conduce la afectarea posibilităţii de plată, a respectării prevederilor legale în cazul elementelor de cost ale creditului (dobânzi, comisioane etc.) și a combaterii practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, fără a se limita la acestea.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Aeroportul Mihail Kogălniceanu, pe locul 11 din 16

lun iul. 31 , 2023
Aeroporturile din România au înregistrat, în primul semestru al acestui an, un total de 11.308.892 pasageri, cu 26% mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut. Cifrele sunt mai mari și decât cele înregistrate înainte de pandemie (+5,4% față de semestrul 1 al anului 2019), a anunțat Asociația Aeroporturilor […]

V-ar putea interesa și: