ANPC a oferit detalii despre controlul din Costinești, unde a găsit 6 tone de produse alimentare expirate de 3 ani. Poliția a spart ușile, controlul a durat 12 ore

APNP a oferit detalii despre controlul din Costinești, unde a găsit 6 tone de produse alimentare expirate de trei ani
Carne expirată și muște

Peste 6 tone de produse alimentare expirate de 3 ani, descoperite la Costinești, erau destinate consumatorilor, prin diverse locații de alimentație publică.

În urma unor sesizări primite de Secția Regională de Poliție Transporturi (SRPT) Constanța și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), echipe de control mixte aflate sub coordoarea SRPT Constanța, din care au mai făcut parte ANPC – comisarii Comandamentului Litoral 2022, ANAF, Jandarmeria Română și ITM, au descins la 5 puncte de lucru și o curte interioară ale operatorului economic SC Complex Tineretului SRL, din Costinești. În curtea interioară – punctul central de depozitare și aprovizionare al societății – , se aflau mai multe structuri de tip depozit, unele având camere de frig și o brutărie care aproviziona toate locațiile din Costinești ale operatorului economic.

Activitățile menționate s-au desfășurat în cadrul unui dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanța – Biroul de Investigarea  Fraudelor.

„În ultimii patru ani de zile am încercat să pătrundem în curtea interioară administrată de acest operator economic, rămânând de fiecare dată în afară. Iată că anul acesta, într-un dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanța – Biroul de Investigarea Fraudelor, s-a emis un mandat de percheziție ce a putut sparge, la propriu, toate ușile și porțile ce până acum ne-au ținut departe de adevăr.

Aveam informații, dar nu le-am putut fructifica!

Iată că, umăr la umăr cu alte structuri ale statului, am reușit să dovedim că informațiile primite sunt adevărate.

Se cumpără marfă imediat înainte de expirare sau chiar după, se scoate din ambalaj și se distribuie către punctele de lucru, fiind folosită la prepararea mâncării, ce se servește consumatorilor.

Tone de carne și sute de kilograme din alte materii prime au fost identificate și scoase de la consum!

Eu cred că legile trebuie modificate în funcție de aceste situații!

Mult mai aspre, amenzi și condamnări mai mari! Aici vorbim de o situație ce trebuia să conducă la reținerea celor vinovați!”, a declarat Horia Constantinescu, președinte ANPC.

În conformitate cu competențele ANPC, stabilite prin lege, comisarii din cadrul comandamentului Litoral 2022 au întocmit un proces verbal de constatare al neregulilor întâlnite, menționând cantitatea mare de produse neconforme, neaplicând nicio sancțiune, dat fiind că acest caz nu mai reprezintă o contravenție, ci este unul cercetat penal, iar eventualele sancțiuni cad în sarcina altor instituții ale statului, cu atribuții în acest sens.

De altfel, acest operator economic a fost controlat în mai multe rânduri de ANPC și amendat pentru abateri repetate, în ultimii 5 ani, existând chiar și procese în instanță câștigate de instituția noastră împotriva sa. Niciodată, însă, ANPC nu a avut acces în acestă curte interioară, până la emiterea mandatului de percheziție și intrarea prin forță a instituțiilor statului, în acest spațiu.

Mai multe clipuri video puteți vedea pe canalul nostru de TikTok. Click AICI.

Cele mai importante deficiențe constatate de comisarii ANPC au fost:

– existența a peste 6 tone de materii prime (carne, produse din carne, condimente) expirate încă din 2019

– la această cantitate, se mai adaugă existența a 2 camere pline de condimente, esențe sau arome, pastă de ardei, orez expirate din anul 2021

– existența câtorva sute de borcane de murături fără elemente de identificare

– existența câtorva mii de tuburi de frișcă expirate

– depozitarea neconformă, în condiții insalubre, a materiei prime

– schimbarea stării termice a produselor alimentare

– existența pereților și a pavimentului neigenizate și cu plăci de gresie sau faianță sparte, cu acumulări de apă și mizerie, care emanau un puternic miros înțepător

– folosirea unor spații frigorifice și a altor aggregate neigienizate și deteriorare, cu strat gros de praf, sânge închegat și insecte, precum și a unor recipiente și ustensile de bucătărie neprofesionale

– camera de curățare a legumelor impropie, alături de materiile prime folosite aflându-se paturi, mătura si fărașul.

Marfa neconformă a rămas în custodia operatorului economic, după sigilarea spațiilor în care era depozitată, aceasta fiind destinată distrugerii. ANPC urmează să fie anunțat care va fi momentul stabilit de Protan (operatorul care va gestiona distrugerea produselor), pentru ridicarea acestora, astfel încât inspectorii ANPC să fie prezenți pentru a rupe sigiliile.

În cadrul acestei operațiuni, reprezentanții ANPC și ai celorlalte instituții au fost amenințați și s-a încercat intimidarea acestora de către reprezentanții operatorului economic, fiind necesară intervenția Jandarmeriei și a altor structuri speciale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru calmarea spiritelor.

Acțiunea a început sâmbătă, 6 iunie 2022, ora 17.30, percheziția efectivă, realizată prin spargerea ușilor de către forțele MAI, în prezența reprezentanților legali și ai avocatului operatorului economic, având loc la 19.30 și încheindu-se 12 ore mai târziu.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogea3 thoughts on “ANPC a oferit detalii despre controlul din Costinești, unde a găsit 6 tone de produse alimentare expirate de 3 ani. Poliția a spart ușile, controlul a durat 12 ore

  1. Atat HORIA CONSTANTINESCU CAT SI NICUSOR MIHAILESC SUNT OAMENII LUI ADRIAN NASTASE .OARE CE S-A INTAMPLAT INTRE CEI DOI? CONCURENTA DINTRE RESTAURANTUL MAREA NEAGRA SI TINERETULUI SA FIE ? ADEVARUL ESTE CA ACESTI PATRONI AI RESTAURANTULUI MAREA NEAGRA SUNT BUNI PRIETENI CU SEFUL OPC FAVARAZAND-UI LA ORICE APEL LA BOCANC ATAT PRIMARUL SI COMANDANTUL FARA EZITARE .NIMIC NU ESTE INTAMPLATOR ,VA VENI VREMEA SA AUZIM SI DEPRE ACESTI INTERLOPI INTITULATI CHIAR DE CATRE EI !

    1. Să înțeleg că ANPC a cărat 6 tone de deșeuri alimentare în depozitele operatorului economic înainte de percheziție?

  2. Adevărata faţă a capitalismului. Când scopul activităţii economice nu e deservirea la maximă calitate a publicului ci îmbogăţirea privatului, astea-s rezultatele, n-ar trebui să ne mire. Probabil sunt multe alte cazuri nedescoperite. Capitalismul e prin construcţie un sistem bazat pe “mie să-mi fie bine, fak dă rest” şi “prost e cine plăteşte” bla bla, adică filozofia şmenarului şi ţeparului ridicată la rang de lege. Episoadele astea că se descoperă şi pedepseşte sunt excepţia, nu regula.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Un om a murit după ce un microbuz a intrat într-o remorcă cu baloți

Mon Aug 8 , 2022
Un grav accident rutier a avut loc, luni seară, în judeţul Constanţa, după ce un microbuz în care se aflau şapte persoane a intrat într-o remorcă cu baloţi. O persoană a murit. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a fost anunţat de un accident rutier petrecut la intrarea în localitatea […]