ANPC verifică ouăle. Horia Constantinescu: „Nici de sfintele sărbători unii comercianți nu înțeleg să-și respecte cumpărătorii”

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) intensifică, în această perioadă, înaintea Paștelui, supravegherea pieței, în ceea ce privește comercializarea produselor preferate de români, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale.

Astfel, ca parte a tematicii de control, la nivelul întregii țări, inițiate de președintele ANPC, Horia Constantinescu și coordonate de directorul general, Paul Anghel, pe 12 aprilie 2022, s-au derulat acțiuni de verificare a modului în care sunt comercializate produsele-vedetă ale acestui moment: ouăle.

„La întrebarea „ce a fost înainte oul sau găina?” nu a reușit nimeni să răspundă. La fel nu am putut primit niciun răspuns pentru neregulile constatate într-o perioadă în care respectul ar trebui să fie suplimentar. Dacă nici de sfintele sărbători unii comercianți nu înțeleg să-și respecte cumpărătorii, mă întreb dacă mai există vreo șansă să o facă. A fi producător român nu înseamnă că ai mai puține reguli de respectat în raport cu consumatorul, cetățean român și el. Prea multe amenzi date unor operatori economici pentru care Paștele reprezintă doar o șansă de câștig si atât”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Horia Constantinescu, comisarul șef al CJPC Constanța, vorbește despre pericolul măștilor, într-o informare de presă susținută în fața sediului instituției. Foto: Cristian Hagi, 13 mai 2020
Horia Constantinescu. Foto: arhivă Constanța 100%

Au fost întreprinse, într-o singură zi, 114 acțiuni de control, în toată țara, aplicându-se, până la acestă oră, amenzi contravenționale în valoare totală de 380.000 lei.

Acestor măsuri, li s-au adăugat până acum și oprirea definitivă de la comercializare a tuturor ouălor sparte sau cu termenul de valabilitate depășit, precum și oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor a unui magazine și a unui raion specializat din altul.

Dintre cel mai des întâlnite nereguli, de către comisarii ANPC, menționăm:

 • Neconcordanțe între prețul de la raft și cel de la casa de marcat
 • Comercializarea unor ouă cu data durabilității minimale depășită
 • Comercializarea unor ouă fără data durabilității minimale menționată pe coajă
 • Comercializarea unor ouă sparte, cu excremente de pasăre pe coajă sau în ambalaje deteriorate, așezate alături de cele conforme
 • Utilizarea unor spații de depozitare improprii cu rugină, scurgeri de conținut
 • Expunerea la vânzare a ouălor în vitrine frigorifice neigienizate sau deteriorate
 • Nerespectarea regimului de temperatură indicat de producător pentru ouă crude sau fierte și vopsite
 • Comercializarea de ouă vrac, fără afișarea informațiilor de caracterizare prevăzute în lege (referitoare la calitate, greutate, metoda de creștere a păsărilor etc.) sau a prețului acestora, la raft
 • Lipsa certificatului/autorizației de producător
 • Comercializarea unor ouă fără documente de proveniență a mărfii
 • Deficiențe privind regimul promoțiilor.

Precizăm că ouăle nu pot fi vândute la 28 zile sau peste după ziua ouatului. Este o reglementare europeană.

Acțiunile de control pe această temă continuă și în zilele următoare.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Echipa Academiei Hagi U13, mai bună decât PSG și Atletico Madrid!

Wed Apr 13 , 2022
Echipa Academiei Hagi U13 (jucători născuți după 1 ianuarie 2009) a încheiat, marți după-amiază, partidele din cadrul turneului Madrid Ibercup. Echipa pregătită de Cosmin Constantin (antrenor), Mihai Stere (director coordonator) și Cristian Cămui (director tehnic) a încheiat faza grupelor pe locul secund în Grupa D și a continuat competiția în […]
farul