Antreprenor de pe strada Ștefan cel Mare: „Primăria Constanța ne condamnă la faliment”

Antreprenor de pe strada Ștefan cel Mare: „Primăria Constanța ne condamnă la faliment”

Primarul Decebal Făgădău ne-a prezentat, prima dată, proiectul de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare și ne-a spus că va face acolo o junglă urbană. În aprilie 2020, acesta semnase contractul de finanțare. Constănțenii au ales alt primar, Vergil Chițac. Acesta a preluat proiectul predecesorului său și l-a dus mai departe.

„Am auzit de jungla urbană de pe strada Ștefan cel Mare și bulevardul Ferdinand de vreo 4-5 ani, nu? După atâta timp, enorm de mult, din punctul meu de vedere – atenție, proiect depus pe exercițiul financiar european 2014 – 2020, noroc că acesta se continuă încă trei ani! – încă nu știm cine va executa aceste lucrări. S-au făcut licitații de execuție a lucrărilor, iar din luna aprilie 2020 până acum se tot analizează ofertele. Nici acum nu avem un câștigător. Mă gândesc cu groază că ar putea fi depuse și contestații“, a declarat Vergil Chițac în februarie 2021.

A semnat contractul de execuție, pe 25 iunie 2021, cu o firmă care avea un număr de 9 angajați, Meva Concept SRL. Valoarea: 68,88 milioane lei. Durata de execuție agreată de primărie și de societatea comercială este de 540 de zile. Dacă e vremea rea sau nu sunt gata la timp autorizațiile, se poate prelungi. Ar trebui să fie gata pe la mijlocul lui noiembrie 2022.

Motive de prelungire a duratei de execuție. Extras din contract

Firma a depus trei contracte de subcontractare, cu Hiwaters Solutions S.R.L., Mooz Services SRL și Fraicom SRL. Prima avea un singur angajat, a doua – 13, iar a treia – 20. Cifrele de afaceri ale acestora, în 2020, au fost de 592.000 lei, 2.025.259 lei, respectiv 9.875.825 lei. Meva Concept a avut o cifră de afaceri de 50.986.686 lei, potrivit Confidas.ro.

Un calcul aritmetic arată că cele 4 companii au avut împreună, într-un an de zile, o cifră de afaceri de puțin peste 64 de milioane de lei, mai puțin decât tot contractul primit de la Primăria Constanța.

Constănțenii sunt nemulțumiți de ritmul lucrărilor și de modul în care sunt executate. Cei care au firme acolo spun că sunt condamnați la faliment. Iată ce scrie un fotograf cu sediul acolo:

„Deschide Pravalia, plătește taxe, plătește chiria, plătește furnizori, plătește ca doar stați in constanta și Primăria Constanta își bate joc de tine și te condamna la faliment! Ștefan cel Mare cică. Bătaie de joc și nesimțire.”, a spus Alexandru Popescu.

A postat și pozele cu care am ilustrat acest articol.

Primarul Constanței a vizitat miercuri, 22 decembrie 2021., mai multe șantiere din oraș. Acesta s-a declarat mulțumit de stadiul lucrărilor de pe strada Ștefan cel Mare.

În iunie anul trecut, primarul se lăuda spunând că a făcut mai mult decât semnarea unui contract.

„Astăzi am discutat, dincolo de faptul că am semnat, am avut o discuție mai lungă cu câștigătorul licitației.”, spunea el.

„Prin semnarea acestui contract am reușit să materializăm un proiect de mult anunțat care stagna la stadiu de promisiune. În curând, odată cu începerea lucrărilor, acest proiect va căpăta formă, iar oamenii vor putea vedea cum revine la viață vechea arteră comercială a Constanței, care a decăzut în ultimii 20 de ani din cauza deciziilor greșite luate de administrațiile anterioare.”, a mai spus primarul, ignorând că primise cadou contractul de finanțare de la fost administrație.

Cum ar trebui să arate strada după reabilitare

Proiectul de îmbunătățire a mobilității urbane durabile prevede reabilitarea și extinderea zonei pietonale multifuncționale de pe strada Ștefan cel Mare (15.780 mp), precum și reabilitarea trotuarelor străzilor adiacente (30.066 mp) și crearea de zone cu spațiu partajat (3.029 mp).

strada-stefan-cel-mare-constanta_crop

Potrivit proiectului, esplanada de pe strada Ștefan cel Mare va fi îmbogățită cu peste 5.000 mp de spațiu verde. Se vor amplasa fântâni arteziene și se va amenaja mobilier urban inteligent prevăzut cu bănci, spații de ședere, rasteluri de biciclete și cișmele, se vor monta sisteme de informare cu mesaje variabile și va fi instalat un sistem de supraveghere video.

Lucrările includ modernizarea rețelei de iluminat public și reabilitarea pasajului pietonal. Infrastructura de semnalizare rutieră din zona centrală o orașului va fi adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilități și cu mobilitate redusă.

Pe zona adiacentă, reprezentând bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, se vor reabilita traseele pietonale și vor fi introduse benzi unice de transport public (2,817 km) și piste pentru biciclete(5,304 km). Zona va beneficia de iluminat public pentru carosabil, trotuare, piste de biciclete și iluminat smart pentru trecerile de pietoni iar stațiile de autobuz vor fi modernizate.

Pe străzile străzile Mihai Viteazu, I. Gh. Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoalei 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter vor fi reabilitate și extinse trotuarele și va fi modernizat iluminatul public.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

8 comentarii la “Antreprenor de pe strada Ștefan cel Mare: „Primăria Constanța ne condamnă la faliment”

  1. Cat de nemernic (sau prost ) sa fi ca sa semnezi un contract 12 milioane euro cu o firma de balcon avand 9 (NOUA ) salariati ! Auzi termen 540 zile cu posibilitati de prelungire daca…este vreme rea (bate vantul )!! Peste 4 luni a fost vreme buna si nu a lucrat nimeni Reziliati contractul .Ce primar este ala care spune ca strada aceasta (modernizata in urma cu 10 ani) a DECAZUT datorita deciziilor GRESITE ale administratiilor anterioare ? Admite ca se poate juca cu banii publici prin decizii gresite !!! .De ce nu a facut plangeri penale daca tot a constatat deciziile GRESITE ? Ce face Curtea de conturi si chiar DNA ?

    1. Pai vedeti d-voastra , toate contractele cu statul sunt luate de firme cu 1-2 angajati care la randul lor subcontracteaza alte firme cu 2-3 angajati care la randul lor…….si-asa se sifoneaza banii si doar printr-un noroc se ajunge la o firma care mai si munceste si se multumeste cu firimiturile ramase doar sa-si plateasca cu niste salarii mizere muncitorii

      1. De ce strada Stefan Cel Mare din Constanța este lăsată în așa hal de mizerie? Oare sa fie mina imobiliarelor? așa fac și la noi la cartier sunt puși muncitori ce lucrează în construcții sa nu se facă mizerie la poarta că sa se spună că acest cartier trebuie demolat și să se vina cu noi construcții.Daca strada Stefan Cel Mare din Constanța arata tot așa de mulți ani sunt la mijloc agenții imobiliari care așteaptă că fiecare locatar să-și vândă apartamentul și să le cumpere lor apartamentele proaspăt construite.ATENTIUNE LA MIJLOC SUNT INTERESELE criminalilor din imobiliare cu angajații lor pentru a-și crea locuri de munca continuu.In angrenajul acesta sunt implicați muncitorii de la cel mai mic nivel din Construcții și pina la etc. servicii de diverse forme este urmărit cetățeanul, locatarul și de unde maninca duce maninca.

  2. Dnului primar ii place mizeria si santierul, orasul a devenit dupa bunul lui plac, sa nu-l plangem pe mazare, oricum cta a avut parte doar de ho.ti, nea primaru cat e sp-ga vreau si eu un contract sa stric ceva…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Peste 4.800 de străini au venit să muncească în Constanța anul trecut

mie feb. 2 , 2022
În cursul anului 2021, polițiștii Serviciului pentru Imigrări al județului Constanta au asigurat managementul șederii și rezidenței pe teritoriul României pentru 9878 de persoane, cetățeni din state terțe și europeni. Au fost depistați 46 de străini în situații ilegale și emise 117 decizii de returnare. De asemenea, au fost eliberate […]

V-ar putea interesa și: