Apetitul pentru vaccinare al românilor s-a prăbușit

Știți fotografiile acelea, devenite virale, cu români care stau la coadă să se vaccineze împotriva covid? Probabil că vi le amintiți, au trecut numai câteva zile de atunci.

Ei bine, fotografiile acelea au devenit deja istorie.

Coadă la vaccinare pe 23 octombrie

Apetitul pentru vaccinare s-a prăbușit. Dacă pe 26 și 27 octombrie, de pildă, se vaccinau peste 110.000 de români cu prima doză, raportul de astăzi arată că în ultimele 24 de ore au făcut acest lucru numai 57.547 persoane. Adică undeva la jumătate. Dacă luăm în considerare că a fost și început de weekend, când oamenii sunt mai liberi, scăderea pare dintr-o dată și mai importantă.

Sâmbătă, de pildă, la centrul de vaccinare de la Pavilionul Expozițional din Constanța numai stătea nimeni la coadă. E drept, s-au mărit și fluxurile de vaccinare, dar la fel de drept este că, în urmă cu o săptămână, aveam sute de oameni de așteptare și maraton de vaccinare în oraș.

Două explicații

De ce se întâmplă acest lucru? Desigur, explicațiile sunt multiple și trebuie găsite de specialiști. Două lucruri sunt certe. Primul, că oamenii se vaccinează pentru că vor certificatul verde, mai ales dacă va fi obligatoriu cam peste tot. Miercuri însă a apărut știrea că proiectul de lege care introducea obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost respins, miercuri, de plenul Senatului, după ce nu a obținut suficiente voturi favorabile, și urmează să meargă la votul decisiv din Camera Deputaților. Dacă nu mai au nevoie de certificat, mulți vor refuza vaccinul. O spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Al doilea motiv este că, de câteva zile, suntem pe un platou. Parcă a dispărut frica de creșterea exponențială a cazurilor, iar numărul zilnic de sute de decese raportate rămâne doar o statistică rece.

Dar haideți să vedem ce spunea colonelul Gheorghiță.

„În următoarele 2 luni ar trebui să mai vaccinăm 4,8 milioane de persoane cu cel puțin o doză și în acest fel să ajungem la aproximativ 12 milioane de persoane vaccinate. Sigur, cu cel puțin o doză, dar e important pentru că o persoană care a primit o doză își va completa schema de vaccinare și impactul valului 5 ar fi mult redus la nivel populațional”, a explicat el.

Medicul spune însă că fără introducerea certificatului verde pentru anumite categorii profesionale e „puțin probabil” ca pragul de 70% să fie atins.

„Populația noastră nu e o populație care în mod normal se vaccinează. Nu e în comportamentul nostru această atitudine preventivă, și anume să ne vaccinăm. În țările vestice, în țările nordice, populația se vaccinează în condiții normale, e un lucru firesc să te vaccinezi. Când au introdus și certificatul verde, de la acea fază de platou în care majoritatea țărilor au început să stagneze, unii la 50%, 60%, 70%, procentul a ajuns la peste 80%, chiar 90% în anumite țări”, a spus Gheorghiță.

„Este evident că această măsură a implementării certificatului digital va da predictibilitate menținerii deschise unui set întreg de activități, cu riscuri minime din punct de vedere epidemiologic, dar cu condiția să se verifice aceste certificate digitale, și să fie într-adevăr ale persoanei care le prezintă. Aici, pachetul legislativ trebuie să fie foarte bine făcut, încât să se poată identifica că persoana care-l prezintă e într-adevăr posesorul acestui certifcat digital. Controalele sunt importante”, a explicat el.

Întrebat dacă, în cazul în care legea privind certificatul verde pentru anumite categorii profesionale pică în Parlament, va mai fi atins pragul de 70% rată de vaccinare până la sfârșitul anului, Gheorghiță a răspuns: „Foarte probabil că nu și foarte probabil că va fi greu să atingem această rată de acoperire în următoarele luni”.

„Fiecare val pandemic care generează mii și mii de decese în fiecare zi ar trebui să ne fi convins demult pe toți că doar prin vaccinare putem să evităm astfel de decese, pe care am fi putut să le prevenim dacă ne vaccinam la timp și într-un proces mult mai mare”, a spus Gheorghiță.

Medicul spune că pentru mulți oameni din afara țării este greu de înțeles de ce nu se vaccinează românii, având în vedere că sunt vaccinuri disponibile și oamenii pot merge doar cu buletinul la centrele de vaccinare.

„Ar trebui să avem de 20 de ori mai puține decese dacă am avea o rată de vaccinare undeva la peste 80%”, a spus el.
One thought on “Apetitul pentru vaccinare al românilor s-a prăbușit

  1. De ce se intîmplă acest lucru?
    Păi din cauză de guvernare la miștocareală.
    CUIE MÎȚU!
    IUIE MOHANNIS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Șeful Gărzii de Mediu Galați a murit de covid la 42 de ani

Sun Oct 31 , 2021
Marian Daniel Mocanu, comisar-șef al Gărzii de Mediu Galați, a pierdut lupta cu covidul în cursul zilei de sâmbătă, în Reanimarea Spitalului de Urgență. Infectat cu Covid-19, ajunsese la spital în stare gravă, medicii nemaiputând face nimic pentru a-l salva. Marian Mocanu avea doar 42 de ani și se afla […]

V-ar putea interesa și: