Aplicarea cotei reduse de TVA pentru cumpărarea de locuințe s-ar putea amâna

piața imobiliară constanta

Ministerul Finanțelor vorbește despre amânarea aplicării măsurii de majorare a plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA pentru livrarea locuințelor.

Ideea apare în preambulul și nota de fundamentare a unui proiect de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Ar fi vorba de 1 ianuarie 2022, în loc de 1 ianuarie 2021 (cum spune legea 248/2020, promulgată de președintele României).

„Amânarea de la data de 1 ianuarie 2021 la data de 1 ianuarie 2022 a termenului de intrare în vigoare a măsurii privind majorarea la 140.000 euro a plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, având în vedere impactul negativ al acestei măsuri asupra veniturilor din TVA estimat la 0,2 miliarde lei pentru 2021″, se arată în nota de fundamentare.

Decizia se va lua miercuri, când proiectul de OUG urmează să fie adoptat de Guvern.

În prezent, ca să beneficiați de cota de 5%, trebuie îndeplinite mai multe condiții, printre care se numără suprafața utilă de maximum 120 mp și prețul de cel mult 450.000 de lei, exclusiv TVA.

De la 1 ianuarie, pragul acesta de 450.000 de lei trebuie să fie ridicat la 140.000 de euro. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Se păstrează obligativitatea ca locuința să aibă cel mult 120 de metri pătrați.

Astfel, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii:

„Livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 140.000 euro, echivalent lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.”

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Constanța așteaptă avizul INSP pentru a ieși din carantină

Tue Dec 29 , 2020
Completare 31 decembrie: Numărul de cazuri de Covid-19, în creștere în Constanța, dar orașul iese din carantină Completare 29 decembrie, ora 14.04: Municipiul Constanța rămâne în carantină! Ce decizie s-a luat pentru Ovidiu Institutul Național de Sănătate Publică ar putea emite, azi, 29 decembrie, avizul pentru ieșirea municipiului Constanța din […]
coronavirus carantina eforie lazu