Arafat: „Ne înecăm la mal. Nu recomand relaxare”

raed arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că „am ieşit chiar destul de bine din prima fază” a pandemiei, dar se pare că „undeva ne înecăm la mal”. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a mai spus că nu avem încă o transmitere exponenţială a noului coronavirus în România, chiar dacă trendul este de creştere.

„Acum nu putem vorbi de răspândire exponenţială. În acest moment nu avem. Dacă ajungem la o răspândire exponenţială –  sunt ţări care pe zi au mii de cazuri deja şi acolo într-adevăr este răspândire exponenţială – asta duce automat la ocuparea Terapiei Intensive”,a afirmat Raed Arafat, duminică seară, la Antena 3, comentând cifrele care se înregistrează în România.

Arafat a precizat că „sunt câteva zone în ţară care au presiune asupra lor, nu înseamnă că celelalte vor rămâne fără presiune, e posibil să se schimbe şi acolo”.

„Noi, din păcate, undeva ne înecăm la mal. Adică, noi am luat măsuri, am făcut, am ieşit chiar destul de bine în prima fază şi după care când trebuia încă un pic să respectăm măsurile compensatorii, au început campaniile împotrivă, lumea nu mai credea şi au început presiunile”, a completat Raed Arafat.

Întrebat despre noi măsuri de relaxare, Arafat a explicat că decizia nu-i aparţine, că este un întreg colectiv de specialişti care evaluează situaţia şi face recomandări.

În ceea ce priveşte votul său, Arafat a explicat că nu ar recomanda noi măsuri de relaxare.

„Relaxare la acest moment să recomand eu, nu cred şi nu am cum. Aici nu eu recomand. Cel puţin să întărim măsurile compensatorii, să întărim respectarea lor la acest moment. (…) Niciodată doctorul Arafat singur nu gândeşte la asta, suntem o echipă cel puţin de 20 de persoane. Votul meu este să monitorizăm foarte atent, cel mai probabil să nu mai luăm alte măsuri pentru următoarea perioadă şi să aşteptăm să vedem. Dacă vedem că treaba asta începe să crească, pe alocuri, nu neapărat naţional, ci pe zonele cele mai afectate pot să iei anumite măsuri. Asta este posibil”, a mai declarat Arafat.

Întrebat dacă se gândeşte la închiderea unor judeţe sau a unor oraşe, Arafat a precizat:

„Şi acum putem încă, dar cu multe semne de întrebare. Dacă nu ne iese legea, va fi greu acest lucru”.

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seară, că legea privind carantina şi izolarea, aflată în dezbatere în Senat, este varianta adoptată de Camera Deputaţilor, unde a fost modificată de majoritatea PSD-Pro România-ALDE.

„Practic, Cazanciuc critică colegii lui din partid”, a afirmat Orban, precizând că proiectul de lege iniţiat de guvern nu este perfect, dar legea este indispensabilă.

„Nu am pretenţia că proiectul de lege iniţiat de guvern este perfect, dar acest proiect de lege este indispensabil. Uitaţi-vă ce se întâmplă, alte ţări iau decizia de a introduce în carantină ,în izolare cetăţenii români care se duc în ţările respective. Asta este cea mai bună dovadă că măsura izolării, măsura carantinei, măsura tratării în spitale sau sub supraveghere medicală sunt măsuri care există în toate ţările europene. Cramponare asta de un discurs fără sens care nu are absolut niciun fel de logică până la urmă face rău României, face rău societăţii în ansamblul său”, a mai declarat premierul.

Potrivit acestuia, este evident că avem de-a face cu un virus şi este nevoie de măsuri pentru a evita răspândirea lui.

„Sincer, nu pot să înţeleg aceste poziţii când este de domeniul evidenţei pentru orice om cu bun simţ care are o minimă dorinţa de a se informa că avem de a face cu virus, avem de-a face cu un virus periculos care a provocat milioane de îmbolnăviri şi care a provocat aproape 600.000 de decese la nivel mondial. Deci, să negi existenţa virusului,  bagatelizezi acest pericol, inclusiv ce se întâmplă la noi, am arătat foarte clar că acest virus este periculos, sigur că la marea majoritate nu sunt simptome grave. Trebuie să se îmbolnăvească cineva din familie ca un om să înţeleagă pericolul sau, Doamne-fereşte, să moară cineva din familie ca să se trezească oamenii să înţeleagă oamenii pericolul? Pericolul există şi e un pericol mare  care pândeşte pe oricine nu respectă regulile”, a mai declarat Orban.

Preşedintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a scăpat situaţia de sub control.

El a apreciat că proiectul de lege privind carantina şi izolarea elaborat de Guvern este un „dezastru”, unul dintre argumentele sale find acela că nu există nicio dovadă că un om nu poate fi luat de pe stradă pentru un simplu strănut.

Cazanciuc a anunţat că senatorii au cerut Guvernului ca până luni să ofere o fundamentare din practica europeană, cum se întâmplă în Germania, în Austria, în Spania, în Italia în legătură cu internarea obligatorie şi cu detaşarea obligatorie a medicilor. Cazanciuc a reclamat că proiectul de lege nu are nici avizul Ministerului Justiţiei, nici pe cel al CSM, acestea fiind solicitate de Senat.

Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.