Arhiepiscopia Tomisului așteaptă 10.000 de oameni la bobotează, Jandarmeria spune că va lăsa cel mult 3.000

La slujba de Bobotează participau, de obicei, circa 10.000 de credincioși

Arhiepiscopia Tomisului așteaptă 10.000 de oameni la slujba de bobotează, dar Jandarmeria spune că va lăsa cel mult 3.000, pentru a se respecta distanțarea socială.

Miercuri, 06 ianuarie a.c., începând cu ora 08.00, peste 250 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile „Tomis“ și ai Inspectoratului Județean vor asigura la Constanţa măsuri de ordine publică şi siguranţa participanților, la procesiunea și Slujba religioasă de Sfințire a Aghiasmei Mari, ocazionată de Sărbătoarea Botezului Domnului (Boboteaza). La asigurarea ordinii publice vor participa şi lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa şi ai Poliţei Locale Constanţa.

Pentru buna desfășurare a acestui eveniment, vor fi organizate echipe de dialog, patrule pedestre, cordoane de ordine publică și alte dispozitive adaptate situației din teren. Acestea sunt dispozitive uzuale pentru un astfel de eveniment și facem precizarea că nu au fost adoptate măsuri suplimentare față de anii precedenți și nici nu au fost mobilizate forțe și mijloace în sprijinul celor din județul Constanța.

De asemenea, jandarmii și polițiștii vor asigura măsurile de ordine publică pe durata procesiunii organizate de Arhiepiscopia Tomisului, de la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel spre Portul Turistic Tomis, unde va fi oficiată Slujba de sfinţire Aghiasmei Mari și pe traseele din oraş pe care vor merge carele cu butoaie cu apă sfinţită.

„În zona Portului Tomis, s-a stabilit că pot participa în condiții de siguranță și de respectare a măsurilor de distanțare în jur de 3000 de persoane. În cazul în care se depășește capacitatea locului de desfășurare a evenimentului, accesul în zonă va fi restricționat.”, au spus reprezentanții Grupării de Jandarmi Mobilă Tomis.

În intervalul orar  06-13.00, traficul rutier va fi restricționat începând de la Poarta 1 Acces Port-Comandamentul Flotei.   

„Facem precizarea că în zona de distribuire a Agheasmei mari vor fi organizate culoare de acces, astfel încât să nu se producă aglomerări de persoane. Facem un apel la credincioși să respecte  indicațiile forțelor de ordine, să nu forțeze accesul și să ia în considerare timpi mai mari de așteptare.”, au spus reprezentanții Grupării de Jandarmi Mobilă Tomis.

Jandarmeria și Poliția fac apel la responsabilitate și recomandă tuturor credincioșilor să manifeste calm şi înţelegere pentru a nu se produce aglomeraţie și să respecte regulile de protecție individuală: păstrarea distanței fizice de 1,5 metri, purtarea corectă a măștii de protecție și dezinfectarea mâinilor.

ÎPS Teodosie a spus că Boboteaza se va ține ca întotdeauna, pentru că nu Pământul se supune cerului, ci invers.

„Slujba de Bobotează începe la 8.30 și vom ieși în procesiune la ora 11.00 – 11.15. Vom merge în Portul Tomis. Sperăm că va fi o sărbătoare importantă pentru toți, toți ne vom lumina la față cu aceste daruri ale Bobotezei și luând apa sfințită se vor lumina și sufletele noastre. Această apă sfințită va combate și bolile și microbii, ne va înfrăți mai mult, pentru că harul este cel care ne înnoiește și trebuie să ne înfrățim mai mult, să biruim orice frică, pentru că frica aduce boala, să nu mai fim stăpâniți de frică, ci stăpâniți de entuziasm. Omul care are entuziasm și crede și se roagă nădăjduiește în Dumnezeu, nu pățește nimic. Căci Dumnezeu biruiește și bolile, și pe cel viclean, și dușmănia dintre noi Dumnezeu o biruiește”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Arhiepiscopul a avut un cuvânt și pentru cei care îi critică pe cei care vin la Biserică, de sărbători: „Cine nu crede să stea de-o parte, să nu critice, să nu îi oprească pe cei ce cred să își facă sărbătoarea. Noi vom ține sărbătoarea ca întotdeauna”.
De asemenea, ÎPS Teodosie a mai spus că preoții din Constanța vor merge în casele oamenilor cu Botezul Domnului, singura diferență față de anii trecuți fiind obligativitatea de a purta măști și mănuși.

Vă recomandăm și: ÎPS Teodosie despre Bobotează: „Noi vom ține sărbătoarea ca întotdeauna. Dacă ne ascundem de sărbători, însemnează că vrem să fim biruiți de boală” FOTO VIDEO

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.